Un miler de persones han visitat els refugis antiaeris de Granollers

Els actes de commemoració del bombardeig han inclòs la caminada al bosc de la Pau

04 de Juny 2018
+
Un miler de persones han visitat els refugis antiaeris (Foto: T. Torrillas)

Aquest cap de setmana han continuat els actes de commemoració del 80è aniversari del bombardeig de Granollers. Una vegada més, s’han obert al públic els refugis antiaeris de la plaça Maluquer i Salvador i de l’Ajuntament. Cada mitja hora s’han ofert visites comentades gratuïtes en aquests espais de memòria històrica. Un miler de persones han aprofitat l’ocasió per visitar els refugis i per conèixer una part de la història de la ciutat.

Aquest diumenge, a més, s’ha fet la ja tradicional caminada al bosc de la Pau. Una cinquantena de persones han sortit de Can Jonch fins a aquest espai on diverses persones han llegit textos i poemes vinculats a la memòria del bombardeig i a la defensa dels Drets Humans i hi ha hagut l’actuació del cantautor Roigé. 

Un bosc de la Pau renovat

El bosc de la Pau és un espai verd situat al marge dret del riu Congost, a l’avinguda de Sant Julià, entre el pont de la ronda Sud i el Bosc de la Mitja, que es va plantar el 2008, quan es va commemorar el 70è. aniversari del bombardeig de Granollers. En els darrers dies el bosc de la Pau s'ha condicionat esponjant-lo per facilitar el creixement de les espècies plantades, s’ha repintat el mur a tocar del riu i, per la banda de l'avinguda de Sant Julià, s’ha delimitat amb fitons de fusta. Dins de l'esplanada del bosc s'hi ha posat una senyalització dels Espais de Memòria que conté el llistat de les 224 víctimes, tant les identificades com les que no. A més cada arbre s’ha senyalitzat amb el nom d'una víctima amb un peça de maó. En la peça 225 hi diu "A la resta de víctimes del 31 de maig de 1938" per honorar totes aquelles persones desconegudes afectades pel bombardeig. La col·locació de cinc bancs acabarà de condicionar aquest espai de memòria.

Els actes de commemoració del bombardeig continuen

Les activitats de Granollers vila oberta a la pau no han acabat. Actualment hi ha diverses exposicions en marxa que es poden visitar i, en els propers mesos, es faran noves activitats. 

EXPOSICIONS

“Indústries en temps de guerra (1936-39). El sector tèxtil a Granollers”. Del 5 de maig al 31 d’octubre a La Tèrmica, Roca Umbert Fàbrica de les Arts.

“Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de lluny i de prop”. Produïda per l’Associació Catalana per la Pau. Del 7 de maig al 4 de juny, a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.

“Desenrunar emocions”. Del 17 de maig al 18 de novembre. Museu de Granollers

“Sota les bombes”, del 17 de maig al 8 de juliol. Museu de Granollers

Guerra Civil i bombardeig”, fotografies dels fons de l'Arxiu Municipal de Granollers, a la planta baixa de l’Ajuntament (plaça de la Porxada, 6). Del 24 de maig al 3 d'agost.

OCTUBRE

De l’1 al 11 d’octubre. Ciutats Defensores dels Drets Humans 2018. Activitats diverses amb la participació de persones defensores dels Drets Humans vinguts de diversos països.

5 d’octubre, matí. Representació de “El pes del Plom”, de la Companyia la Virgueria per alumnes de 1r de Batxillerat i xerrada de Jordi Armadans. A les 21h, funció oberta al públic en general. Llevant Teatre.

Del 15 al 31 d’octubre. MURS QUE PARLEN, intervenció artística en diversos espais de la ciutat sobre el tema del bombardeig. Es pintarà un mur al pati del Centre de Cultura per la Pau per commemorar els 10 anys del centre.

20 d’octubre, Mostra d’Art Urbà: “Art, memòria i espai públic”, Roca Umbert, Fàbrica de les Arts.

NOVEMBRE

Exposició “Desmuntant mites”, entorn del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.

16-17 i 18 de novembre. Festival de Microteatre. El guió teatral girarà a l’entorn de les temàtiques vinculades a la defensa dels drets humans, la solidaritat, la superació de les injustícies, la recuperació de la memòria històrica i la Guerra Civil espanyola. Roca Umbert Fàbrica de les Arts i Arsènic.

DESEMBRE

Publicació de la Guia documental sobre el bombardeig, el 10 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans. Xarxa de Biblioteques.

GENER 2019

80è aniversari dels bombardeigs de 24, 25 i 26 de gener de 1939

27 de gener. Dia Internacional de l’Holocaust i en memòria de les víctimes