Sant Jordi omplirà carrers i places d'activitats per a tothom

La presentació d'un nou espai de la ciutat, la commemoració de l'Any Llull, i el pes de la poesia dins les activitats, són les novetats d'enguany

31 de Març 2016
+
Roda de premsa de presentació del programa de Sant Jordi 2016, feta el dijous 31 de març al terrat de Can Pedrals. Hi han intervingut Anna M. Jansana, ,directora del Servei Local de Català de Granollers - CPNL; Laura Sabatés, presidenta de Gran Centre Granollers; Rosa Viñallonga, llibretera; Mireia López, regidora de Cultura i Josep Mayoral, alcalde de Granollers.

A principis d'abril s'inicien les activitats que, sota el nom  Per l'abril lletres mil,configuren l'extensa programació de Sant Jordi. Propostes durant tot el mes i per a tots els públics (espectacles, presentacions de llibres, trobades amb autors, sardanes, lectura de poemes, narració de contes, tallers...) ompliran els carrers i les places de Granollers i enguany un nou espai, el terrat de la Biblioteca Can Pedrals. El terrat, on ja abans s'hi havien dut a terme algunes activitats culturals, s'ha recuperat gràcies a la recent remodelació i condicionament del paviment, la qual cosa permetrà reprendre-hi l'activitat i programar-hi accions de dinamització cultural de petit format, especialment en temporada de primavera i estiu.

El programa recull més de 30 actes, sense comptar-hi les que ofereixen en la seva programació estable les dues biblioteques de la ciutat. Enguany el programa compta amb les activitats habituals (trobada d'autors comarcals, fira del llibre i pregó), i amb d'altres propostes noves com la centrada en la commemoració de l'Any Llull o d'altres que giraran entorn de la poesia. 

Poesia i Any Llull

Entre les novetats cal destacar l'acció poètica Cap de Pedrals, (8 d'abril  a les 8 del vespre al terrat de Can Pedrals), amb el poeta i nét de l'antiga casa Can Pedrals: Josep Pedrals. També entorn de la poesia, Teatre esSela oferirà (15 d'abril a les 7 de la tarda a la Biblioteca Roca Umbert) el recital M'exalta el nou i m'enamora el vell, de temàtica industrial, que s'emmarca dins el projecte i-biblioteques, una xarxa que conformen totes aquelles biblioteques que estan vinculades a recintes industrials, en el nostre cas, Roca Umbert i la Xarxa Xatic, Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya.

Enguany també destaca l'acció que es portarà a terme a les botigues del centre de la ciutat amb motiu de l'Any Llull. Paraules sobre vidre. Llull, organitzada pel Servei Local de Català conjuntament amb l'Ajuntament i l'associació de comerciants Gran Centre, pretén difondre l'obra de Llull amb escrits als vidres de les botigues de Gran Centre. Entorn de Llull també s'ha centrat la imatge de la campanya d'enguany, dissenyada pel jove granollerí Aleix Font Coderch

Presència dels autors comarcals

Alguns autors locals, com Lambert Botey, M.Assumpta Redondo i Carme Ballús,  visitaran els clubs de lectura de català fàcil de la Biblioteca Roca Umbert. D'altra banda, els autors Albert Forns i Anna Ballbona, primer premi i finalista del premi Anagrama de novel·la en català, el dia 14 d'abril seran a la llibreria La Gralla (19,30 h) per presentar els seus llibres.

Divendres 22, inici de la fira del llibre, trobada d'autors locals, i pregó amb Esteve Plantada

La fira del llibre i les parades de venda de roses començaran el dia 22 a la 11 del matí a la Porxada i al c. d'Anselm Clavé. A la tarda, a partir de les 5, els escriptors i escriptores locals i comarcals es donaran cita a la tradicional trobada a la Porxada, que organitza conjuntament el Gremi de Llibreters i l'Ajuntament. A les 7 de la tarda, a la mateixa plaça,  es llegirà el pregó de Sant Jordi, a càrrec del periodista i poeta granollerí Esteve Plantada. Finalitzat el pregó, a les 7 i quart, es farà la tradicional foto de grup amb tots els autors de la comarca.

Durant els dies centrals de la festivitat, entitats i barris de la ciutat programen activitats a places i carrers, com sardanes, castellers, poemes d'arreu del món, lliurament de premis del Concurs de Narracions Solidàries, espectacle de titelles...