Sant Jordi 2017: Cap de setmana de llibres i roses

Més de 40 persones participaran a la trobada d'autors i autores locals dissabte al matí a la Porxada. Al migdia, la cantautora i poeta Ivette Nadal pronunciarà el tradicional pregó de Sant Jordi

21 d'Abril 2017
+
Llibres i roses tornaran a ser els protagonsites de la festa de Sant Jordi. A la imatge, la Porxada, l'abril de 2016.
Dissabte a les 10 del matí s'inaugurarà la fira del llibre, que durant tot el cap de setmana estarà instal·lada a la plaça de la Porxada i a la carretera. Aquest cap de setmana, diada de Sant Jordi, se celebraran el gruix d'activitats de la programació Per l'abril lletres mil, que cada any aplega les propostes literàries que entitats, establiments i Ajuntament organitzen amb motiu del Dia del Llibre.  
 
A les 11 del matí, començarà la trobada d'autors locals, en què participaran més d'una quarantena d'escriptors i escriptores que han publicat al llarg del darrer any. Han confirmat l'assistència, entre d'altres, Antoni Argent,Gemma Armengol, Alba Dalmau, Ramon i Jordi Daví, Josep-Francesc Delgado, Eliseta Escobairó, David Gesalí, Encarna Jiménez, Pedro Locubiche, Paco Monja, Esteve Plantada, Vicenç Relats, Francesc Roma, Montse Bosch, Eulàlia Canal, Albert Juvany, Jordi Masó, Jordi Planas, Siqui Sánchez, Assumpta Redondo, Joan Sala Vila i Núria Valentí. L'escriptora i dinamitzadora cultural Marina Martori, de Llinars, serà la responsable de presentar els participants i els seus llibres, que es podran trobar a la parada dedicada a les publicacions del territori. La trobada d'autors -una ocasió també per conversar-hi i demanar-los la signatura- s'allargarà fins a la una del migdia, moment que la cantautora Ivette Nadal farà la lectura del pregó de Sant Jordi. La poeta granollerina, que recentment ha rebut amb Les Kol·lontai -grup de cantautores de què forma part- el Premi Especial 2017 Barnasants, participarà a la recepció municipal just abans, a tres quarts d'una. 
 
El pregó d'Ivette Nadal parla de Sant Jordi com d'una festa que "reivindica l'art de llegir, de l'enamorament, a favor de la literatura i la cultura catalana" i fa una defensa de llegir i escriure, "un aliment emocional; l'interès i la curiositat és la gana que se satisfà amb llibres, que són un aliment molt ric". El pregó inclou un poema de Mireia Calafell que la cantautora ha musicat per a l'ocasió, dedicat als accents diacrítics.
 
La tarda de dissabte hi haurà sardanes amb la Cobla Ciutat de Granollers (18.30 h, Porxada), la presentació del conte infantil La llegenda del drac Dragui de Toni Argent (18.30 h, Casino) i el concert d'Adrià Puntí a la Nau B1 (22 h, Roca Umbert).
 
Diumenge, 23 d'abril, els Xics faran un taller infantil i juvenil de castells (10.30 h, Corona) i la Porxada acollirà l'espectacle  Una carretada de contes de La Guilla Teatre, per als més petits (11 h), que inclourà el conte de Sant Jordi.  La colla castellera local actuarà a la Corona a les 12 h i a les 17 h, el c. Corró (placeta Sala Tarafa), acollirà la XIX Lectura de Poemes d'arreu del Món, organitzada per l'Ateneu.
 
A la tarda (de 18 a 19.30 h), seguint el fil conductor d'aquest Sant Jordi que commemora la primera representació de L'auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol, es farà una lectura popular d'aquest obra, oberta a la participació de tothom. Un acte organitzat de manera conjunta per l'Ajuntament, Servei de Català de Granollers i Gran Centre, per difondre la vida i l'obra d'aquest autor,  també a través dels fragments escrits de L'auca que fins a final de mes lluiran als aparadors de les botigues.  Entre els lectors i lectores, se sortejaran dues entrades per veure la representació que la cia. Quatre per Quatre farà al Teatre de Ponent el darrer cap de setmana de maig i el primer de juny.   
Propostes per a petits i grans
 
Per l'abril lletres mil inclou propostes literàries per a totes les edats durant tot el mes. Per exemple, el cicle Document del mes de l'Arxiu Municipal, que durant tot l'abril difon a través del web (http://www.granollers.cat/arxiu)  el film de Joan Corbera Santanach Sant Jordi 1977.
 
El Teatre Auditori, immers en la celebració del quinzè aniversari, presenta un llibre infantil que commemora l'efemèride: Més enllà dels miralls, una història que parla de les interioritats del teatre, des dels punt de vista d'una nena. El llibre es presentarà dijous, 20 d'abril (17.30 h, TAG). Demà dimecres, 19 d'abril, dins de l'hora del conte, La Senyoreta Perleta explicarà Contes que bateguen (17.30 h, Biblioteca Can Pedrals); també hi haurà el taller familiar de dracs (21 d'abril, 17.30 h, la Troca) i el bookcrossing que organitza el Gra (21 d'abril, de 17 a 19 h, pl. de l'Esglesia).  
 
Per a adults, destaquen, entre altres, una xerrada sobre Mercè Rodoreda a les Aules Universitàries (25 d'abril, 18.30 h, Museu), una xerrada amb el poeta Santi Montagud i l'activista cultural Joan Gener (27 d'abril, 19 h, Biblioteca Roca Umbert), la sessió Contes d'embriaguesa i altres històries del vi, amb la narradora Anna Casals, amb maridatge de vi DO Empordà (28 d'abril, 19 h, Centre Cívic Palou) i la trobada oberta a tothom que els clubs de lectura de la comarca faran amb l'escriptora Dolores Redondo (dimarts, 25 d'abril, 19 h, TAG).
 
Els llibres i la lectura també tenen presència a la xarxa social,  a través del concurs convocat a Instagram perquè tothom qui ho vulgui pengi fotografies amb l'etiqueta  #jollegeixoa
El premi consisteix en una cadira cedida per Puntdefuga, establiment dedicat a l'interiorisme i els complements.S'hi pot participar fins al dia 30 d'abril. 
 
D'altra banda, dilluns, 24 d'abril, a les 17 h a la Sala de Plens de l'Ajuntament es farà el lliurament de premis del 10è Concurs de Punts de Llibre, activitat inclosa al programa Calendari Verd organitzada pel Servei de Medi Ambient i Espais Verds. Com ja és habitual, els punts guanyadors s'imprimiran i es repartiran a les biblioteques amb el préstec de llibres. Els premiats en les diferents categories rebran llibres i plantes com a obsequi.