Més de 4.500 alumnes participen a la Cantània dedicada al poeta Joan Brossa

La cantata creix en número d’escoles participants, número d’alumnes i també en representacions al Teatre Auditori

10 d'Abril 2019
+
Del 31 de maig al 9 de juny tindran lloc les 17 funcions finals de Cantània

Del 31 de maig al 9 de juny tindran lloc les 17 funcions finals de Cantània, el projecte participatiu que aglutina més de 4.500 alumnes de la comarca i està organitzat cada any pel Teatre Auditori de Granollers i l’Associació Cultural. 

Per presentar l’argument de la nova edició, el muntatge, la composició musical i tot el procés de treball que, durant tot un any, estan duent a terme les escoles participants, ahir dimarts 9 d’abril es va celebrar una roda de premsa amb la presència de Carles Ribell, director del Teatre Auditori de Granollers; Martí Pujades, responsable de l’Associació Cultural; Violeta Amargant, cap del servei educatiu de l’Auditori de Barcelona; Eduard Iniesta, compositor de l’obra “A de Brossa” i Josep Mayoral, alcalde de Granollers. Els representants de les empreses patrocinadores del projecte educatiu, Sagalés i Sorea, també van ser-hi presents. 

La 19a edició comptarà amb un total de 102 escoles participants de 37 municipis i 4.530 alumnes, que interpretaran l’espectacle A de Brossa, una cantata dedicada al poeta Joan Brossa i que, com a novetat, compta amb la col·laboració de la Fundació Joan Brossa, no només per documentar la cantata, sinó pel treball que s’està duent a terme en l’àmbit de les arts plàstiques i la llengua als diferents centres educatius del Vallès Oriental. 

En paraules de Violeta Amargant, aquesta cantata serà “més fresca i alegre, fàcil d’aprendre i de gaudir per als infants que l’anterior”. La cap del servei educatiu de L’Auditori de Barcelona, on va néixer la cantata el curs 1989-90, va explicar que enguany es faran 124 concerts, 36 dels quals tindran lloc a L’Auditori, a les diferents ciutats catalanes i també a ciutats espanyoles i a una de Portugal. “El projecte no para de créixer any rere any pel seu enorme potencial educatiu i d’accessibilitat”, va destacar Violeta Amargant, afegint que “cada any oferim importants eines formatives per treballar el cant a les escoles i facilitem l’accés als equipaments culturals a un públic que habitualment no en fa ús”. 

I és que, des que al 2002 es va iniciar el projecte al Vallès Oriental, ha anat creixent i sumant més participació. Martí Pujadas va destacar que any rere any “anem darrere les escoles perquè la majoria de nens i nenes de la comarca hi puguin participar”. De fet, Granollers va ser la primera ciutat en organitzar la Cantània fora de Barcelona. 

A de Brossa, tal com va explicar el compositor musical, parteix de l’obra de l’artista i escriptor i la seva visió polièdrica i multidisciplinària. Iniesta ha volgut buscar, en aquest sentit, el paral·lelisme entre l’obra de Brossa i la seva pròpia manera de treballar i veure la vida: “salvant les distàncies, tots dos som molt polifacètics i posem la visió poètica a tot allò que fem”. Això és el que ha volgut traslladar el compositor a la cantata: “A de Brossa és una barreja d’estils i mirades que busquen, al cap i a la fi, entusiasmar al públic”. Tot, a partir de la història protagonitzada per dos personatges “un amb visió poètica i l’altre no, que es troben en una biblioteca i van desgranant l’obra de Brossa”, descriu el mateix Iniesta. 

El compositor va voler encalçar també la magnitud del projecte Cantània i la seva important vessant educativa: “Cantània està ideat per educar els infants en la música i és indispensable perquè els nostres fills i filles tinguin criteri musical”. 

La cantata compta també amb la dramatúrgia de Marta Gil, la direcció escènica d’Ignasi Tomàs i la mateixa Marta Gil, i la direcció musical de Josep Prats, Elisenda Carrasco, Oliol Castanyer i Montserrat Meneses. 

L’alcalde, Josep Mayoral, va tancar la presentació destacant dos aspectes fonamentals de l’edició d’enguany: la temàtica entorn al poeta Joan Brossa, que ja està impregnant una gran quantitat d’activitats a la ciutat, i la participació d’Eduard Iniesta, que ja ens va delitar amb Els colors del mar, la suite musical que combinava cançons populars de la Mediterrània amb composicions originals del propi Iniesta i en Piti Español, interpretades per Gemma Humet i VEUS, Cor Infnatil Amics de la Unió.