Les biblioteques proposen quatre activitats familiars que uneixen cuina, ciència i territori

«De la llavor al plat» és una iniciativa inclosa dins del programa Bibliolab

24 d'Abril 2019
+

Les biblioteques de Granollers proposen a les famílies amb infants de 6 a 12 anys quatre activitats gratuïtes per a quatre dissabtes d’abril, maig i juny. «De la llavor al plat» permetrà experimentar amb la cuina i descobrir la ciència que s’amaga darrera els aliments. Així, podrem seguir el recorregut que fa una llavor del Vallès Oriental des que la plantem fins que en recollim el fruit, el cuinem i ens el mengem.

Aquestes activitats s’inclouen dins de BiblioLab, un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM), que desenvolupa i dona suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania. 

Les inscripcions són gratuïtes i s’obriran quinze dies abans de cada activitat. La primera proposta (amb les inscripcions ja obertes a www.granollers.cat/inscripcionsbiblioteques) és farà aquest dissabte 27 d’abril i proposarà fer el nostre propi planter. L’activitat de l’11 de maig permetrà descobrir l’hort; la del 25 de maig se centrarà en l’experimentació amb la ciència i la cuina; i la del 8 de juny ens durà al mercat del dissabte on trobarem els ingredients per cuinar una rataouille. A més, si participes a totes les activitats podràs aconseguir una cistella de productes locals del Vallès Oriental.

«De la llavor al plat», a més de la implicació de les biblioteques, l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Fundació Pere Tarrés, compta amb la participació del Banc de Llavors del Vallès Oriental, La Magrana Vallesana, el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental i del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona.

Quatre activitats familiars gratuïtes (6-12 anys)

Dissabte 27 d’abril, de 10.30 a 12 h
Fes el teu planter
Saps quantes varietats locals de llavors hi ha? On es guarden? Al Banc de Llavors del Vallès Oriental del Museu de Ciències Naturals de Granollers coneixeràs les varietats locals, n’aprendràs els secrets bàsics i faràs el teu planter.
Activitat a càrrec de Lourdes Pallàs, del Banc de Llavors del Vallès Oriental.
Lloc de trobada: Museu de Ciències Naturals de Granollers. Carrer Palaudàries, 102 - Jardins Antoni Jonch Cuspinera.

Dissabte 11 de maig, de 10 a 12 h
Descobreix l’hort

Shhhhh! Observa que no estem sols, entre les hortalisses i les plantes trobem alguns animalons. Què hi fan a l’hort? Sembra el planter, coneix les varietats locals que hi ha sembrades i fes un tastet d’humus elaborat amb productes de la terra.
Activitat a càrrec de La Magrana Vallesana.
Lloc de trobada: Hort del Lledoner. Carrer Ripollès, 61.

Dissabte 25 de maig, de 10.30 a 12.30 h
Experimenta amb la ciència i la cuina
Quina relació hi ha entre la ciència i la cuina? Podem percebre el gust a través de la vista? Per què les esferificacions són líquides per dins? Participa al taller d’experimentació de sabors, aromes i textures a partir de gelatines i esferificacions.
Activitat a càrrec d’Axel Bidon-Chanal Badia, professor Serra Húnter del departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia del Campus de l'Alimentació de Torribera de la Universitat de Barcelona (UB).

Dissabte 8 de juny, de 10 a 13 h 
Cuina el teu platillo de verdures
Visita el mercat del dissabte acompanyat d’un guia. Selecciona i compra els ingredients per cuinar una autèntica ratatouille als fogons del Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental.
Activitat a càrrec del Vicenç Planas (Ajuntament de Granollers) i del Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental.
Lloc de trobada: Mercat del Dissabte, Plaça de la Corona cantó Nord (inici C/Anselm Clavé).

Inscripció 15 dies abans de cada sessió a www.granollers.cat/inscripcionsbiblioteques