La música, fil conductor dels actes de commemoració del 80è aniversari del bombardeig

Els testimonis de l'atac tenen protagonisme en la programació on destaca l'acte memorial del cementeri el dia 31

28 de Maig 2018
+
Plaça de la Porxada, bombardeja. Arxiu de l'Abadia de Montserrat. Fons Perera
Dijous dia 31 de maig es compleixen 80 anys del bombardeig de Granollers. Un tràgic esdeveniment que va causar 224 víctimes mortals registrades fins a dia d'avui, produïdes per l'atac de cinc avions italians al servei del general Franco, que van deixar caure 60 bombes i 750 quilos de metralla. Per aquest motiu la setmana es presenta plena d'actes que recorden aquests fets i que, alhora, volen ser un homenatge a les víctimes. 
 
Presentació del documental musical per la pau
 
Aquest mateix dilluns dia 28 maig, a les 20 h, tindrà lloc al Centre Cultural, la presentació del curt documental musical per la pau. Es tracta de la creació de Frau, recerques visuals, de Vicenç Viaplana i Helena Pielies i produït per VOTV. El curt es pregunta sobre el sentit de les guerres al llarg de la història. 
 
Marina Rossell canta amb l'alumnat de l'escola Pereanton
 
Dimecres dia 30 maig, a les 19 h, tindrà lloc a la Sala Francesc Tarafa un concert molt especial: “Un crit per la memòria”, amb Marina Rossell i alumnes de l’Escola Pereanton. Es tracta d'un espectacle amb temes del disc Cançons de la resistència que Marina Rossell va treure el 2016 i que comptaran amb l'acompanyament d'una selecció d'alumnes de l'Escola Pereanton, a qui ha preparat Èrik València, professor de l'Escola de Música Amics de la Unió i coordinador de l'espectacle. 
L'elecció d'aquests alumnes de l'Escola Peranton no és casual: aquest centre va resultar afectat pel bombardeig de 1938 i, a més, la música és el fil conductor de l'educació d'aquesta escola d'infantil i primària. 
Es tracta d'un concert creat per a la commemoració del bombardeig de Granollers, que també es pot adaptar a d'altres pobles o ciutats que hagin patit bombardejos o conflictes violents.
 
 
Dia 31 de maig
 
L'acte memorial del cementiri comptarà amb la presència de l'alcaldessa de Barcelona, l'alcalde de Gernika i dels grups del Parlament de Catalunya
 
Com sempre, a les 9.05 h, hora en què es va bombardejar la ciutat, l'Ajuntament de Granollers ha organitzat l'acte en memòria de les víctimes del bombardeig de 1938. A dia d'avui està confirmada l'assistència a aquest acte de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l'alcalde de Gernika, José M. Gorroño; l'alcaldessa de la Vall d'Uixó (Castelló); l'alcalde de Soria, Carlos Martínez i vicepresident del Consejo de Municipios y Regiones de Europa; i representants d'altres ciutats bombardejades com Biograd na Moru (Croàcia); els alcaldes de les Franqueses del Vallès, la Roca del Vallès i Canovelles; i diputats dels diferents grups del Parlament de Catalunya.
L'acte s'iniciarà amb la lectura d'un text de Pau Garcia, exalumne de l'Escola Municipal de Treball i la cloenda a càrrec de la cantant Marina Rossell. A més de l'ofrena floral d'institucions i entitats, hi haurà flors per a totes les persones que assisteixin a l'acte i vulguin fer la seva ofrena. L'acte comptarà també amb la intervenció de Lola Gadea, testimoni del bombardeig. 
 
Reunió del grup de treball per a l'elaboració d'agendes locals de pau i convivència
 
El mateix dia 31 de maig es farà a la Sala de Govern de l'Ajuntament de Granollers una reunió del grup de treball per a l'elaboració d'agendes locals de pau i convivència, amb l'assistència de l'alcalde de Soria i vicepresident de la Comisión de Relaciones Internacionales de la FEMP, Carlos Martínez; el director general
de Acción Internacional y Ciudadanía Global de l'Ajuntament de Madrid, Antonio Zurita; Juana López, directora de Relaciones Internacionales y Cooperación, FEM; Ana Barrero, presidenta de AIPAZ (Asociación Española de Investigación para la Paz); Tica Font, Diputació de Barcelona, membre de AIPAZ; a més de l'alcalde de Granollers i vicepresident d'Alcaldes per la pau, Josep Mayoral, entre d'altres. 
Aquestes institucions, ajuntaments i centres d'investigació, treballaran conjuntament durant uns mesos per elaborar un document-guia per construir una agenda local de pau i convivència que pugui ser vàlida per a d'altres municipis. Aquest és un compromís adquirit en el si del Foro Mundial sobre las violencias urbanas y educación para la convivencia y la paz  que es va fer a Madrid l'any passat. 
 
 
Trenta alumnes de l'Escola Municipal de Música i Conservatori participen a “Un minut de música per la pau”
 
A les 18 h l’alumnat de l'Escola Municipal de Música i Conservatori ha organitzat una acció que porta per títol "Un minut de música per la pau". Es tracta de la interpretació simultània d'una melodia escrita per l'alumna del conservatori Yvette Palomo, per part de 30 alumnes de l'Escola Municipal de Música en diferents llocs del centre de Granollers on van caure les bombes l’any 1938: c. Sant Roc, davant pastisseria i davant sabateria; pl. de les Olles; c. Nou; c. Santa Elisabet, davant Art 9; c. Santa Elisabet, davant de Can Puntes; pl. Maluquer i Salvador; c. Espí i Grau, davant l'escola Pereanton; al carrer de Corró hi ha fins a set punts diferents; c. Catalunya; c. del Sol; c. Joan Prim; c. Anselm Clavé (4 punts diferents), c. Torras i Bages i carrer del Lliri. 
 
Tots els minuts de música sonaran al mateix temps, a les 18 h, pels carrers de la ciutat (al costat de les rajoles del terra que marquen on van caure les bombes). Cada minut serà enregistrat en vídeo amb els mòbils dels acompanyants dels alumnes que actuïn i després s’ editarà un vídeo destinat a ser penjat a les xarxes socials. 
A les 18.30 h es farà l’última actuació conjunta a la plaça de la Porxada, al costat de la rajola que hi ha davant una de les columnes de la Porxada.
 
 
A les 20 h, el periodista Eloi Vila farà una xerrada al Museu de Granollers sobre la seva experiència fent el programa de TV Trinxeres, que es va endinsar en els paisatges i poblacions del nostre país per explicar com es va viure la Guerra Civil a Catalunya. 
 
 
Divendres 1 de juny
 
Activitats amb alumnes de les escoles de primària
 
Divendres, 1 de juny, al matí, més de 800 alumnes de 4t i 5è de Primària, a més d’alumnes de l’Escola Montserrat Montero i els nois i nois dels Centres Oberts, participaran en l’activitat «Els Drets Humans, la nostra llar universal», a la plaça de la Porxada. La proposta d’enguany és fer una acció participativa des de la mirada dels principis fonamentals dels Drets Humans centrant la temàtica en la realitat actual, i també aplicar aquests principis humanitaris en tots els àmbits de la vida pel desenvolupament humà sostenible. La finalitat és poder contribuir a través de l’educació a la formació de persones autònomes, crítiques, compromeses i solidàries, capaces de donar resposta als reptes d’una societat cada vegada més complexa, dinàmica i plural. Els Drets Humans tenen un lloc imprescindible en l’educació de la ciutadania, perquè són la referència i el criteri, basat en les persones i els seus principis fonamentals.
Fins a les 19 h es podrà veure el treball dels nens i nenes. Tothom qui vulgui també podrà participar a l’activitat de teixir la llar, tot escrivint desitjos. 
 
Diumenge 3 de juny
 
Caminada al Bosc de la Pau, amb micro obert
 
El diumenge 3 de juny es farà la tradicional caminada popular fins Bosc de la Pau, un espai verd situat al marge dret del riu Congost, a l’avinguda de Sant Julià, entre el pont de la ronda Sud i el Bosc de la Mitja, que es va plantar el 2008, quan es va commemorar el 70è. aniversari del bombardeig de Granollers. Un cop allà, tothom qui vulgui podrà participar llegint textos o poemes vinculats a la memòria del bombardeig i a la defensa dels Drets Humans. També hi haurà l’actuació del cantautor Roigé. L’acte està organitzat per Can Jonch conjuntament amb l’Ateneu de Granollers. 
 
En els darrers dies el Bosc de la Pau s'ha condicionat esponjant-lo per facilitar el creixement de les espècies plantades, es repinta el mur a tocar del riu i, per la banda de l'avinguda de Sant Julià, es delimita amb fitons de fusta. Dins de l'esplanada del bosc s'hi posa una senyalització dels Espais de Memòria que contindrà el llistat de les 224 víctimes, tant les identificades com les que no. A més cada arbre es senyalitzarà amb el nom de la víctima amb un peça de maó. En la peça 225 hi dirà "A la resta de víctimes del 31 de maig de 1938" per honorar totes aquelles persones desconegudes afectades pel bombardeig. La col·locació de cinc bancs acabarà de condicionar aquest espai de memòria.
 
 
Portes obertes als refugis de la plaça Maluquer i Salvador i de l’Ajuntament
 
Com cada any els refugis antiaeris de la pl. Maluquer i Salvador i de l'Ajuntament de Granollers s'obren al públic:
 
Dijous 31 de maig i divendres 1 de juny, de 18 h a 20 h
 
Dissabte 2 de juny, d'11 a 13 h i de 18 h a 20 h
 
Diumenge 3 de juny, d'11 a 13 h
 
Entrada en grups reduïts cada 30 minuts. Es tracta d'una activitat gratuïta i guiada. 
 
 
Continuen obertes les exposicions que ens conviden a reflexionar sobre la memòria i sobre el món actual
 
Fins l'11 de novembre es pot visitar al Museu de Granollers l'exposició “Deserunar emocions. 80 anys del bombardeig de Granollers. Art i memòria””, produïda pel Museu de Granollers i comissariada pel periodista Eloi Vila, que ens convida a fer un itinerari des dels bombardejos fins a l’actualitat i a reflexionar sobre com hem construït la memòria col·lectiva. La segona mostra, també al Museu de Granollers, porta per títol “Sota les bombes” i se centra en els bombardejos aeris sobre pobles i ciutats. Basada en el llibre "La guerra aèria a Catalunya, 1936-1939" de David Gesalí i David Iñiguez, es podrà veure fins al 8 de juliol.
 
A més, fins al 3 d'agost, es pot visitar, a la planta baixa de l'Ajuntament (plaça de la Porxada, 6), l’exposició fotogràfica Guerra Civil i bombardeig”, amb imatges dels fons de l’Arxiu Municipal de Granollers.