Granollers recorda els espais bombardejats al gener de 1939 i les víctimes de l'Holocaust

Aquest diumenge 19 de gener es farà un itinerari pels espais bombardejats el 1939 i el 24 de gener, un espectacle per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

14 de Gener 2020
+
Rajola que assenyala un dels punts bombardejats l'any 1939

El 19 de gener, a les 11 h des del Museu de Granollers, s’inicia un itinerari de ciutat pels espais que van ser bombardejats els dies 24, 25 i 26 de gener de l’any 1939. Mesos abans que acabés la guerra civil la ciutat va tornar a ser bombardejada per l’aviació sota les ordres del general Franco i hi va haver una quarantena de víctimes més i noves destrosses. Els atacs aeris del 1939 varen ser més dispersos que els del maig del 38, però la part més afectada va ser la zona del Passeig de la Muntanya, els carrers de Josep Umbert, d’Annibal, de sant Jaume, Ricomà, Travesseres, Francesc Ribas... Des del mes de febrer de 2019 que els atacs de gener de 1939 són presents en l’espai públic de la ciutat assenyalant-los amb les rajoles dissenyades per a aquest fi i que s’identifiquen pels seus colors violeta i negre i porten inscrita la data dels fets. Aquest recorregut pretén donar a conèixer aquesta part de la nostra història més contemporània i preservar la memòria del que no ha de tornar a passar.

Per participar en aquest recorregut de 2 hores cal fer inscripció prèvia al Museu de Granollers (93 842 68 40). El preu d'aquesta activitat és de 4 euros. Les persones jubilades, famílies nombroses i persones amb discapacitat tenen un descompte del 50% i per a les persones a l'atur i els infants de fins a 12 anys és gratuït.

Commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

El proper divendres 24 de gener, a les 21 h a Llevant Teatre, per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau programa La cançó dels deportats, una adaptació de la novel·la de Teresa Pous. Un relat commovedor sobre catalans (amb cognom alemany) obligats a lluitar amb l’exèrcit nazi durant la Segona Guerra Mundial i que van ser fets presoners pels russos. És una mirada diferent sobre els efectes del nazisme i la reconstrucció d’una tragèdia personal i col·lectiva en què l’amistat, l’amor i la força de l’art compartit prenen tot el seu valor pel fet d’enfortir l’esperit dels deportats.

La interpretació de La cançó dels deportats anirà a càrrec de Carme Callol, Pere Leyes, Teresa Pous i Josep Tero. El preu de les entrades és de 3 euros i ja es poden comprar a www.escenagran.cat

Aquest és el cinquè any que Granollers commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Al gener del 2018 es va col·locar les 7 llambordes o stolpersteine en homenatge als set veïns de Granollers que van ser deportats a camps nazis, coneguts fins al moment. Podeu trobar més informació sobre els deportats granollerins als camps nazis en aquest enllaç.