Granollers ha superat aquest 2017 el nombre d'assalariats que tenia abans de la crisi

Publicada la nova edició dels indicadors que recullen dades de qualitat de vida de 14 ciutats mitjanes que representen l'1,30% del territori català i concentren 1,5 milions d'habitants

11 de Desembre 2018
+
Menys atur, més contractació i més percentatge d’assalariats. Aquests són alguns indicadors del mercat de treball que recull l’informe del Perfil de Ciutat del 2018, que agrupa dades de qualitat de vida de catorze ciutats mitjanes: Badalona, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, el Prat de Llobregat, Rubí, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic, Viladecans i Granollers. 
 
La taxa d’atur granollerina (12,49%) es situa per sota de la mitjana del Perfil i el nombre de persones aturades (3.730) ha baixat de manera considerable entre 2016 i 2017, arribant a nivells inferiors als del 2008. També ha disminuït el percentatge d’atur de llarga durada. L’índex de contractació és dels més alts del Perfil (125,6%), superat només pel Prat de Llobregat posant de manifest el dinamisme de la ciutat i la capacitat per crear llocs de treball. Més enllà de l’evolució positiva que aquestes dades representen, cal indicar també que la temporalitat puja (malgrat ho faci poc més d’un punt (10,45%) i destaca entre la població més jove (menors de 25 anys). 
El nombre d’assalariats augmenta i arriba al percentatge més alt des del 2008 (85,96%) sent un dels més elevats del Perfil de Ciutat. De la mateixa manera, es recupera progressivament el nombre d’empreses (2.482) i augmenta el tant per cent de persones ocupades en el sector tecnològic i del coneixement (39,25%).
 
Quant a l’accés a l’habitatge, el nombre de contractes de lloguer formalitzats ha disminuït (-7,9%). Aquest fet es podria explicar, en part, per la pujada dels preus del lloguer (del 2015 al 2017 hi ha hagut un increment del 18,3%) seguint les dinàmiques de la resta de membres del Perfil de Ciutat i de Catalunya. També ha augmentat de manera destacable el preu del m2 de l’habitatge nou construït, sent el de Granollers el 3r més alt del Perfil (2.549 €/m2). El nombre d’habitatges nous ha augmentat 2,5 punts, fet que es relaciona amb la disminució del percentatge de desocupats procedents de la construcció (- 6 punts). Amb poc més del 2,2% de persones aturades en el sector, representa la xifra més baixa del Perfil (només per darrera de Cerdanyola del Vallès).
 
En l’àmbit de la cohesió social, l’índex de places en centres de dia és el més baix del Perfil i arriba al nivell més baix des del 2006 (5,17%) ja que que l’augment de la proporció de persones majors de 84 anys no s’ha correspost amb un increment de les places. Per altra banda, el nombre d’execucions hipotecàries ha baixat gairebé un punt, situant-se a 0,66 execucions per cada 1.000 habitants. A més, es recull l’increment dels delictes ingressats per violència de gènere (2,45 per cada 1.000 habitants) en el partit judicial de Granollers. 
 
Per últim, la població granollerina s'incrementa i arriba a les 60.695 persones l'1 de gener del 2017 (arribant al màxim històric, superat de nou aquest 2018), com també creix la seva edat mitjana (42 anys). Així, la proporció de persones majors de 64 anys augmenta progressivament des del 2005, definint un repte que han d’afrontar la majoria de les ciutats del Perfil de Ciutat, de Catalunya i de gran part dels països europeus. 
La proporció de població estrangera és el més baix dels últims 12 anys (12,83%), però el percentatge de persones nascudes a Catalunya és el més baix (només per darrera de Santa Coloma de Gramenet, 60,4%), fent evident que Granollers és una ciutat diversa.