Els centres cívics es van acostar als 75.000 usos el curs 2016-2017

Un miler de persones s'han inscrit a l'oferta de cursos i tallers que comencen aquest febrer i acaben al juny

09 de Febrer 2018
+
Espectacle Improshow, l'estiu passat al Centre Cívic Nord
El curs 2016/17, la Xarxa de Centres Cívics (XCC), integrada pels equipaments de Can Bassa, Can Gili, Palou, Jaume Oller i Nord,  va tenir un total de 74.875 usos, lleugerament inferior al curs anterior (amb 75.968 usos, hi va haver dos festius més) i un 6'6 % superior al curs 2014/15 (en què es van registrar 69.941 usos). Els usos comptabilitzen les vegades que les persones accedeixen a un centre cívic per fer-hi un curs o activitat, una cessió d'espai, reunions d'entitats,  ús d'ordinadors, petició d'informació, etc. 
 
 La memòria de la XCC també recull el percentatge d'acceptació de les propostes de lleure i oci formatiu, que arriba al 87 %. És a dir, de les 338 propostes fetes per al període setembre 2016-juliol 2017, se'n van dur a terme 295. 
 
Pel que fa a l'oferta de cursos i tallers que comença aquest febrer, s'hi han apuntat un miler de persones. La programació  s'allarga fins al juny i inclou una setantena de propostes.
 
 
Un 96 % valora entre bé i molt bé la programació de la XCC 
 
Els agents programadors de la XCC són tres: les entitats de centre (amb 200 cursos programats, un 68 % de la programació) , l'equip del mateix centre cívic (79 cursos, un 27 %) i altres serveis municipals (16 cursos, un 5 %).  Pel que fa a àrees temàtiques, destaca el percentatge de cursos de salut i creixement (24 %), recursos (23 %), expressió i creativitat (20 %), cultura digital (19 %) i terra i fogons (14 %). 
 
L'equip de la XCC dissenya una programació d'oci formatiu complementària a la de les entitats, amb les quals col·labora a l'hora de programar la seva oferta. Les programacions iniciades l'any passat Viu la primavera i els DiverDivendres, amb bona acceptació, responen a la voluntat de complementar l'oferta, en el segon cas, amb activitats obertes al públic familiar. 
 
Pel que fa a la valoració dels usuaris, de les 773 obtingudes d'un total de 1.581 inscripcions, un 96 % va atorgar una nota global d'entre bona i molt bona i  un percentatge equivalent d'usuaris afirmen que tornaran a fer cursos a la XCC. Cal destacar que les dones són les usuàries majoritàries de les propostes emmarcades en l'oci formatiu, amb un percentatge d'inscripcions del 82 % (davant del 18 % d'homes).
 
 
Sis projectes de dinamització comunitària
 
Durant el curs 2016-2017 la Xarxa de Centres Cívics va dur a terme cinc projectes de dinamització comunitària. 
 
Un dels més veterans és Passa'm la recepta, nascut l'any 2006 i situat al Centre Cívic de Palou, que va abordar la cuina de comarques i en què les participants, a més d'intercanviar receptes, es van formar en la confecció de videoreceptes. Cadascun dels centres va celebrar la seva festa d'hivern d'acord amb les seves particularitats i reforçant l'equipament com a espai de trobada i de treball col·laboratiu amb les entitats residents.Els barris de Sant Miquel i Tres Torres van ser l'escenari del projecte transversal comunitari A les places!, en què infants i adults van treballar la fotografia analògica.  El Centre Cívic Can Gili va seguir promovent el programa Música al barri, engegat l'any 2015 per oferir un espai d'oci i aprenentatge a nois i noies de 9 a 12 anys  a través de la pràctica musical. 
 
En l'àmbit de suport a les entitats, es va organitzar el cinquè cicle formatiu per a entitats, xerrades informatives per millorar i facilitar la tasca de gestionar una entitat, portar-ne l'economia, conèixer la legislació... , un acompanyament que també s'ha fet a les entitats que organitzen cursos a centres cívics. Com a exemple, l'acompanyament que l'any passat va fer l'equip de la XCC a l'AV de Can Gili amb motiu de la celebració del  50 aniversari.