El nou Centre d'Arts en Moviment de Roca Umbert obre portes i es mostra a la ciutat

Del 15 al 23 d'octubre, programació especial amb la participació d'una trentena de companyies, escoles i entitats de la ciutat

03 de Octubre 2016
+

Roca Umbert Fàbrica de les Arts posa a disposició de la ciutat el nou Centre d'Arts en Moviment, el nou espai dedicat a l’aprofundiment del llenguatge del cos lligat a les disciplines del teatre, la dansa i el circ.

 

Situat sobre la Nau B1, l'equipament se suma a l'engranatge creatiu de la fàbrica per aglutinar l’activitat relacionada amb el moviment, vincular-la amb la ciutat i la seva gent, i lligar-la a la resta d’àmbits creatius que conviuen a Roca Umbert: l'audiovisual, les arts plàstiques i visuals, la música, la literatura, la cultura tradicional i popular...

 

El Centre d'Arts en Moviment s'ofereix a les entitats i col·lectius de dansa, teatre i circ, perquè hi portin a terme els projectes creatius que després es mostraran als espais d'exhibició: Teatre Auditori, Teatre de Ponent, Centre Cultural... En paral·lel, el centre ha obert la convocatòria de residència, amb vigència d'un any, adreçada a professionals i persones amb vies de professionalització que presentin un projecte de recerca i creació.

 

Un espai per a la creació que també programarà tallers participatius i sessions obertes


El Centre d'Arts en Moviment consta d'una sala condicionada de 236 m2, amb el terra de parquet, equipada amb miralls, linòleum, sonoritzada i amb llum natural que també pot convertir-se en sala fosca. En una segona fase d'obres, es condicionaran més sales que ampliaran les possibilitats de l'espai, focalitzades en la creació, però també extensibles a la producció d'espectacles.

L'espai programarà tallers participatius i sessions obertes, propiciarà la trobada entre ballarins i companyies professionals amb joves que comencen, i impulsarà projectes comunitaris, en la línia del que ja fa el Col·lectiu dels Silencis. El Centre d'Arts en Moviment farà un treball coordinat amb les escoles de dansa i participarà en la celebració del Dia Mundial de la Dansa, una diada que any rere any demostra la seva bona salut, amb una participació que arriba a la quinzena de grups, entre escoles i entitats. També es programarà puntualment i segons les necessitats de les escoles i professionals del sector, formació per treballar aspectes concrets de la creació contemporània. 


El Centre d'Arts en Moviment estarà del tot integrat en la programació de Roca Umbert i establirà aliances amb altres equipaments culturals, de la ciutat i de l'àmbit nacional.


La connexió de Roca Umbert amb les arts en moviment ve de lluny. Ja des dels inicis, la fàbrica ha allotjat projectes i activitats relacionades amb la dansa, des de classes amb alumnes de primària de l'escola Joan Solans i de batxillerat escènic de l'institut Celestí Bellera, passant per la residència d'entitats de dansa tradicional (Esbart Dansaire, Ball de Bot...), swing (Bigpotters) i dansa integrada (Col·lectiu Liant la Troca), fins a l'organització de trobades amb professionals del sector, escoles de dansa i entitats. Des de fa 6 anys, la fàbrica acull la residència d'Arsènic, centre privat de creació i formació en l'àmbit de les arts escèniques.

 

Del 15 al 23 d'octubre, portes obertes al Centre d'Arts en Moviment

Prop d'una trentena de companyies, entitats i escoles del sector participen a les portes obertes que l'equipament farà entre els dies 15 i 23 d'octubre per donar-se a conèixer a tothom i mostrar les seves possibilitats. Una programació amb presència internacional en què ballarins, músics, coreògrafs, entitats i col·lectius granollerins mostraran el seu treball en diferents sessions, algunes de les quals tindran un format participatiu.


Així, entre el dia 15 i el 21 d'octubre (de 16 a 20 h) la Cia. italiana Laminarie oferirà un workshop que consistirà en un taller d'investigació teatral a partir del personatge de la mitologia grega Hècuba. Hècuba -aquest és el títol del muntatge- és una proposta emmarcada en un projecte europeu, Europa Grand Central, que tracta l'augment de la xenofòbia i que vol contribuir a canviar les percepcions sobre el fet de creuar fronteres, per potenciar la comprensió entre les persones. És un taller de performance i teatre amb una representació final, centrat en les pràctiques del moviment en l’espai escènic i l’ús de la veu (apte per a tots els públics, iniciats i no iniciats, inscripcions: http://rocaumbert.com/centredartsenmoviment)

Dijous 20 d'octubre (20 h), la jove ballarina granollerina Nora Baylach farà un soloen col·laboració amb Xavi Lucha i amb l'ambientació d'Arsènic.

Divendres 21 (de 18.30 a 19.30 h) la coreògrafa granollerina Carmen Nàjera farà un taller participatiu de dansa i pintura, i una performance posterior (20 h) amb l'artista Pol Aumedes i els músics Toni Cuesta i Martí Ventura (cal inscriure's abans: http://rocaumbert.com/centredartsenmoviment i portar roba còmoda per ballar). El mateix dia (21 h), a l'espai exterior es mostrarà el resultat del workshop Hècuba i hi haurà una jam de teatre físic amb Arsènic. Escola de teatre (22.30 h).

Dissabte 22 d'octubre es convida tothom a ballar, tant sí són persones iniciades com si tot just comencen. Una desena d'escoles i col·lectius faran classes obertes durant tot el matí (cal inscriure's abans: http://rocaumbert.com/centredartsenmoviment i portar roba còmoda per ballar).

El programa és:


10 h Cos en joc - Viewpoint Playground (a partir de 14 anys), a càrrec d'Arsènic. Escola de Teatre

11 h Clàssic intermedi (a partir de 13 anys) amb Àgueda Murillo

11 h Txa-txa-txa (adults) amb Partenaire

11 h Biodansa en família (adults i infants a partir de 3 anys), amb Espai Ioga

12 h Dansa contemporània (a partir de 14 anys) amb Sylvia

12 h Acrobàcies (adults) a càrrec de Carlos Carmona i Trackdance

12 h Swing (adults), amb Bigpotters a la nau de Dents de Serra

13 h Dance hall (adults) amb l'escola de dansa i arts corporals Swing

13 h Contact-improvisació (adults), amb As d'Arts

13 h Salsa cubana (adults) amb Rítmic a la nau de Dents de Serra


A la tarda, les actuacions seran:

17 h Actuació dels grups de dansa del Gra: tribal fusió amb Sara Martínez, dansa urbana (C&C) i Causalitat, dansa contemporània amb Enem Dansa (Marta Mompart)

18 h Acrometria, espectacle de circ amb la cia. Psirc (Adrià Montaña, Anna Pascual i Wanja Kahlert)

19 h Performances amb As d'Arts: duet Xamanisme de proximitat (Guillem Rodri i Jordi Ramon) i trio Three on a Tree (Laura Dorna, Ester Momblant i Taïs Oriol)

20 h Vine a ballar: Jam de dansa amb Cecilia Colacrai
21 h Ballada de swing amb Lindyfrogs i música en directe d'Apollo Jumpers

Diumenge 23 d'octubre serà el torn de les classes obertes i participatives de les entitats d'arrel tradicional i de dansa integrada:


11 h Passaltpas, danses d'arreu del món

12 h Esbart Dansaire de Granollers

13 h Dansa integrada amb el col·lectiu Liant la Troca, sota la direcció de Jordi Cortés


Al mes de novembre
, continuarà l'activitat al Centre d'Arts en Moviment, amb les propostes del Col·lectiu dels Silencis, Microteatre i el muntatge Hand to Hand, de Roser López Espinosa.

Els dies 11, 12, 26 i 27 de novembre, i 2 i 3 de desembre, s'estrenarà a la nau de les encavallades Ca la Isaura, la darrera producció feta a Roca Umbert del Col·lectiu dels Silencis, de la qual ja es va poder veure un tast a la darrera edició d'Obert x Vacances. El col·lectiu dedicat al teatre dels sentits continua treballant la memòria, en aquest cas, dels pobles i les relacions humanes que s’hi estableixen, amb la direcció de Nelson Jara i Lisa Marrani.

El 25 de novembre, es presenta a Granollers Hand to hand, espectacle de la ballarina granollerina Roser López Espinosa. Un duet de dansa contemporània en forma de combat de judo.

Durant el mes de novembre, també es presentaran els muntatges guanyadors de la 3a edició del projecte Microteatre de guions teatrals breus, organitzat per Arsènic. Escola de Teatre i Roca Umbert.

Roser López Espinosa i Jordi Cortés, entre els professionals que assessoraran l'Espai d'Arts en Moviment

 

Roser López Espinosa (Granollers, 1980) és una ballarina i coreògrafa de trajectòria internacional. Ha estudiat en escoles de Granollers, Barcelona, Amsterdam i Viena. Ha treballat amb coreògrafs i directors com Àngels Margarit, Cesc Gelabert o Iago Pericot i també crea els seus propis espectacles. A les portes obertes del Centre d’Arts en Moviment la veurem amb Hand to hand, un duet de dansa contemporània en forma de combat de judo candidata al premi del públic a la Millor Coreografia 2015 a Holanda.
Actualment té en gira internacional dos espectacles més: Lowland i Novembre. És professora a l'Institut del Teatre a Barcelona i imparteix classes arreu del món.

Jordi Cortés
(Barcelona, 1964), ballarí i coreògraf, s’ha especialitzat en dansa integrada i dirigeix, des de l’any 2011, el col·lectiu amb seu a Roca Umbert Liant la Troca. Des d’aleshores, un centenar de persones, interessades en el llenguatge del cos i amb diferents capacitats artístiques i motrius, des de la diversitat dels seus cossos, ments, cultures i expèriències, han creat conjuntament i mostrat al públic diversos espectacles. Han actuat a Obert x Vacances (la programació d'estiu de Roca Umbert), al Mercat de les Flors, al Teatre Nacional, a la Fundació Gutmann, a CaixaForum, al Festival Trajectes... A les portes obertes veurem el col·lectiu en una classe oberta a la participació de tothom.