"Del taller a l'escenari. Josep i Jordi Castells i Planas", propera exposició del Museu de Granollers

Del 18 de maig al 10 de setembre, aquesta mostra fa un repàs a la trajectòria professional d'aquests escenògrafs de Cardedeu

16 de Maig 2017
+
Imatge del cartell de l'exposició
El Museu de Granollers inaugura dijous, 18 de maig, a les 8 del vespre,  "Del taller a l'escenari. Josep i Jordi Castells i Planas", una exposició dedicada a aquests dos germans escenògrafs de Cardedeu que han col·laborat amb els grans noms del teatre català, en produccions de cinema d'èxit internacional i que han portat el seu treball arreu del món. Es tracta d'una producció itinerant, que inclou la reproducció d'un taller de construcció d'escenaris, mostres de materials i eines, fotografies, decorats i la projecció d'un documental. Es podrà visitar fins al 10 de setembre. 
 
La mostra arrenca, tal com explica el text de presentació escrit pel dramaturg Òscar Orbezo, als anys seixanta, en un context en què el país es començava a desvetllar "del malson terrible del feixisme". En aquest marc Josep i Jordi Castells, fills i néts de mestres pintors, aprenen "l'ofici i el goig de la feina ben feta i la il·lusió pels nous projectes". Esdevenen "far cultural de Cardedeu" i comencen a col·laborar amb el teatre independent, amb el grup de teatre GAT i amb el TAC, a partir del Cicle de Teatre de Granollers, que es converteix en "una finestra cultural a la comarca". 
 
La mostra recull els primers treballs en forma de cartells per a companyies com Dagoll Dagom, Pep Bou o Pepe Rubianes, i el salt als escenari professionals, on es presenten "com una alternativa de qualitat al taller tradicional". El pas al taller de Santa Agnès de Malanyanes, la col·laboració amb els grans noms de l'escena: Josep M. Flotats, Mario Gas, El Tricicle, la Fura dels Baus... el Liceu, el Festival de Peralada, teatres de Madrid... i la incursió al món del cinema, en pel·lícules d'èxit internacional com El orfanato, El perfumi  Incerta glòria, també queden plasmats a l'exposició. 
 
Després vindrien els Jocs Olímpics, el Teatre Nacional de Catalunya, la televisió (en sèries com Poble Nou, Ventdelplà, Porca misèria...). Els germans Castells Planas han treballat arreu: Portugal, Alemanya, Itàlia, França, el Japó... Entre altres reconeixements, han estat guardonats amb la Creu Sant Jordi l'any 2015, el de Vallesà de l'Any i la Creu de Terme de Cardedeu.
 
El diumenge 4 de juny (12 h), els dos escenògrafs faran una visita guiada a l'exposició. L'activitat és gratuïta.