Declaració de condemna del cop d’Estat del 18 de juliol de 1936

Aprovada per la junta de portaveus de l'Ajuntament de Granollers

18 de Juliol 2016
+
Conseqüències del bombardeig a Granollers durant la Guerra Civil

Aquest 18 de juliol es compleixen 80 anys de la sublevació militar contra la Segona República que va provocar una sagnant Guerra Civil amb fortes connotacions internacionals i va acabar amb la imposició per part del general Franco d’una llarga dictadura.

La Guerra Civil va comportar confrontació i violència durant més de tres anys. Malauradament Granollers ho va viure en primera persona amb dos bombardejos indiscriminats contra una població desprevinguda: el 31 de maig de 1938 i el 24, 25 i 26  de gener de 1939. Només el bombardeig del 31 de maig de 1938 va causar 224 víctimes en una hora de molt tràfec al centre de la ciutat, on la gent feia cua per poder comprar alguna cosa, anar a l’escola o a treballar.

La fi de la guerra va desembocar en una postguerra molt dura, en un país empobrit i reprimit, amb absència de llibertats i vulneracions dels drets humans. Milers de persones van ser executades, empresonades, silenciades i moltes altres es van haver d’exiliar i altres van acabar en camps d’extermini nazis.

Catalunya va perdre, a més, també les institucions polítiques i Franco va derogar el primer Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1932, impulsat pel president de la Generalitat, Francesc Macià. El govern feixista va intentar anul·lar la identitat, la cultura i la llengua catalanes.

Avui encara s’arrosseguen les conseqüències d’aquell període. Col·lectius perseguits durant el franquisme no han estat mai reparats, mentre que encara hi ha persones enterrades en fosses comunes.

Recuperar la memòria històrica d’aquests fets és una obligació per tal d’avançar en la cultura de pau, fomentar la cohesió social i promoure la convivència. Els ajuntaments democràtics han estat des del principi de la transició un dels elements fonamentals per projectar els valors democràtics en la cultura política del nostre país.

A Granollers hem assumit un clar compromís amb la defensa i la garantia dels drets humans. Per això rebutgem el que va significar la dictadura franquista, ens refermem en la voluntat de seguir fent memòria per tal que a Granollers i a cap altre lloc del món no es visqui una guerra Mai més! i defensem el diàleg com a única via de resolució dels conflictes.

 

Granollers, 18 de juliol de 2016