Aquest diumenge, itinerari per alguns dels espais bombardejats durant el gener de 1939

S'iniciarà a les 12 del migdia, a la plaça de la Font Verda

30 de Gener 2019
+
Aquest diumenge dia 3 de febrer, a les 12 h, es farà un itinerari guiat per alguns dels espais que van ser atacats durant els bombardejos de gener de 1939, ara fa 80 anys, i que van causar la mort a 36 persones, molts d'ells immigrants procedents de diferents poblacions de la província d'Almeria, que eren a Granollers treballant en la construcció de la nova línia del ferrocarril. Aquests espais es senyalitzaran amb una rajola commemorativa. Es tracta d'una rajola similar a les que es van instal·lar per recordar el bombardeig de maig de 1938 però de color negre, amb les dates del bombardeig inscrites i amb el símbol de "Granollers, vila oberta a la pau".
 
El punt de sortida de l'itinerari serà la plaça de la Font Verda i el recorregut passarà pel passeig de la Muntanya, carrer de la Torreta i Josep Umbert, alguns dels punts on s'hauran col·locat les rajoles commemoratives.
 
Granollers va ser bombardejada novament els dies 24, 25 i 26 de gener de 1939, com a estratègia de suport a l'avanç de les tropes franquistes. Les conseqüències van ser desenes de morts, nombroses persones ferides i molts desperfectes en immobles i indústries. 
 
En aquesta ocasió les bombes van caure repartides entre els carrers d'Anníbal, Bisbe Grivé, Camí Vell de Canovelles, carretera de Caldes, de la Indústria, Francesc Ribas, Josep Umbert, passeig de la Muntanya, carrer del Portalet-corredor de Sant Cristòfol, carrer del Rec, Ricomà, Sant Jaume, Tarragona, carrer de la Torret i carrer de les Travesseres, entre d'altres. Tots aquests espais s'aniran senyalitzant gradualment. 
 
El dia 28 de gener, les tropes de Franco entraven a Granollers i començava la postguerra.