Actuacions de conservació i rehabilitació al recinte Roca Umbert

S'han iniciat obres de conservació a la xemeneia i properament s'inicien les obres d'adequació a la Nau G3 per a taller d'artistes

16 de Març 2016
+

El proper 29 de març s'iniciaran les obres de rehabilitació de la Nau G3. L'objectiu del projecte és rehabilitar la planta baixa condicionant-la com a taller de treball per artistes i construir, en un extrem - al costat oposat d'on hi ha la xemeneia -, un nou nucli de comunicació vertical i serveis. La present rehabilitació únicament té en compte el condicionament interior de la Nau, no es rehabilitarà ni coberta ni façana, únicament es substituiran les finestres i portes que corresponen a l'espai interior rehabilitat. A nivell d’instal·lacions de l’edifici es contempla el subministrament d’aigua, electricitat, telecomunicacions i una climatització a través de bomba de calor. També està previst la instal·lació d’un sistema d’alarma i interfono.

La Nau G3 és al costat est del recinte industrial, on hi ha la xemeneia, i forma part d'un grup de naus entremitgeres que, situades sobre un eix nord-sud, configuren el carrer que uneix l'av. Prat de la Riba amb l'av. Verge de Montserrat, en el que correspon a la continuació del carrer Princesa. La nau té una façana principal a l'oest que dóna a un carrer interior del recinte on hi ha les portes d'accés i una façana posterior a l'est amb obertures tapiades que dona a l'antic rec i que separa la nau de les edificacions veïnes del recinte.

El pressupost total del projecte és de 254.153 €, la superfície d'actuació són 320 m2, i el termini previst per l'empresa executora és de 4 mesos.

D'altra banda s'han reprès actuacions de conservació del patrimoni de l'antiga fàbrica tèxtil, en aquest cas de la xemeneia. Actualment s'estan executant les obres de consolidació d'aquesta estructura arquitectònica, portant a terme feines com el cosit de les esquerdes verticals existents, l'eliminació d'elements d'acer obsolets i el repàs del rejuntat dels maons. Aquesta actuació, que es duu a terme abans d'iniciar les obres de la rehabilitació de la Nau G3, permetrà allargar el bon estat de conservació de la xemeneia de Roca Umbert. Amb les actuacions a la xemeneia i a la Tèrmica, rehabilitada l'any 2011 i oberta al públic com a espai museïtzat a finals del 2014, gran part dels elements patrimonials ja estan conservats i quedarà tan sols per rehabilitar el refrescador de la Tèrmica, un peça clau per entendre el procés de producció energètica de l'antiga fàbrica. Aquestes instal·lacions i d'altres elements patrimonials, com l'antiga porta de ferro del c. Enric Prat de la Riba, són essencials per il·lustrar el desenvolupament del procés industrial i social i es continua treballant per mantenir-los i perquè pervisquin dins la nova activitat del recinte. Les visites a la Tèrmica, que recupera la memòria històrica de la fàbrica, explica el procés energètic i dóna claus per reflexionar sobre el consum responsable d'energia, es poden fer de manera gratuïta cada cap de setmana (dissabte de 6 a 8 del vespre i diumenge d'11 a 1 del migdia).