La Passada, Fem un llibre, entitats, teatre...

27 d'Abril 2012

La Passada mostra la festa de moros i cristians

Prop de 200 persones desfilaran enguany a la Passada de l'Ascensió, titulada “Entrà mora” i que portarà a Granollers una mostra de les festes de moros i cristians tradicionals a diverses localitats del País Valencià, sobretot a les comarques del sud, en què les comparses escenifiquen la victòria cristiana sobre els musulmans. El dissabte 19 de maig, a les 11 del matí, la Porxada acollirà la mostra de l'espectacular vestuari de moros i cristians. El mateix dia, a dos quarts de 6 de la tarda, la Troca serà el punt de sortida del recorregut de la passada que, al llarg de dues hores, permetrà gaudir de la solemnitat del pas de les esquadres de lluïment, acompanyades de la música en directe dels dolçainers i la banda de música. La passada farà un recorregut continuat (sense exhibició a la Porxada) per l'avinguda Prat de la Riba, plaça de la Corona, carrer Anselm Clavé, Corró, Santa Anna, Sant Jaume, pl. de la Porxada, per tornar a la carretera i baixar per Alfons IV fins a la Troca. Una seixantena de persones vinculades a entitats de la ciutat, juntament amb grups procedents del País Valencià hi participaran, guarnits amb vestits tradicionals. Formaran part de les esquadres, del capità, l'alferes, les ballarines, els músics i tot el boato o parafernàlia tradicional d'aquestes festes.

“Fem un llibre”, jocs familiars, castells, danses i bestiari 

El programa d'activitats de l'Ascensió té diverses propostes per al públic familiar. El divendres 18 de maig al matí, la Porxada acollirà una nova edició de “Fem un llibre”, en què nens i nenes estan convidats a imaginar la seva història que il·lustraran artistes i dibuixants convidats. Com cada any, l'organització, Casal del Mestre, La Gralla i Ajuntament, exposarà els llibres gegants de les edicions anteriors. L'activitat té la col·laboració de l'Institut Celestí Bellera i de l'Espai d'Arts de Roca Umbert.

El diumenge 20 de maig, a la tarda, el programa proposa una activitat per als petits de casa: jocs tradicionals i castells de sorra, a la plaça de Maluquer i Salvador.

Les entitats de cultura popular fan diverses propostes per a aquests dies

Els Xics seran els amfitrions de la trobada castellera de diumenge al migdia a la Porxada, en què actuaran juntament amb els Sagals d'Osona i els Minyons de Terrasa. La colla local farà diversos assajos especials oberts i un taller de castells, el dissabte 19 de maig a la tarda al Parc Firal.

El cap de setmana següent, 26 i 27 de maig, l'Esbart Dansaire ha organitzat, a la Porxada el dissabte a la tarda, una ballada de danses tradicionals en què intervindrà el cos de dansa d'aquesta entitat i dos grups convidats: el Grup de Danzes Sant Chusé de Saragossa i el Grup Folklòric sa Colla de Buscatell d'Eivissa. L'endemà diumenge al matí, les dues colles convidades faran un taller per aprendre danses tradicionals eivissenques i saragossanes.

Com ja és tradició, les colles del Drac i Diables tancaran el programa festiu amb una nova edició, la 21a, de la Mostra de Bestiari de Foc. El dissabte 26 de maig, a la tarda, la plaça de la Corona acollirà diverses activitats i un concert. D'aquesta mateixa plaça sortirà la cercavila de foc fins a la Porxada amb les colles infantil i d'adults de la colla de Diables de Canovelles i les colles jove i gran de Diables de Granollers, acompanyats de les bèsties participants a la mostra.

Estrena d'El cafè de la Marina i Messies de Händel

La cartellera escènica de l'Ascensió comença amb l'estrena d'un clàssic català, El cafè de la Marina, de Josep M. de Sagarra, per part de la veterana companyia granollerina Quatre per Quatre, dirigida pel director Frederic Roda. Serà el diumenge 13 de maig, al Teatre Auditori.

Aquest mateix escenari acollirà el cap de setmana 19 i 20 de maig el concert del Messies de Händel, un projecte participatiu concebut amb motiu del vintè aniversari de l'Orquestra de Cambra de Granollers (OCGr). Es tracta d'una experiència única, que reuneix cantaires de la Coral Polifònica, Agrupació Coral Cardedeuenca i Cor Jove Amics de la Unió amb el Cor de Cambra de Granollers i l'OCGr, sota la direcció d'Álvaro Albiach.

Per la seva banda, la Principal de la Bisbal oferirà tres actuacions la tarda-vespre de divendres de l'Ascensió: sardanes a la plaça de l'Església, concert i ball a la plaça de la Porxada (si plou, aquestes actuacions es faran al Pavelló Municipal d'Esports, el Parquet). Diumenge 20 de maig a la tarda el grup d'havaneres Peix Fregit oferirà un concert a la Porxada.

El Teatre de Ponent proposa l'obra El secret de la partició, de la companyia Malatesta Teatre, els dies 25, 26 i 27 de maig. Una tragicomèdia sobre les vacances de tres treballadores de circ en un hotel de la costa, en ple hivern.

D'altra banda, enguany no se celebrarà el Rock a l'Ascensió. Concurs de Música Jove, per les poques maquetes presentades. La Nau B1, el Centre de Creació i Difusió Musical de Roca Umbert, acollirà el concert de l'Ascensió 2012, el divendres 18 de maig, a la nit.