El nou Museu de Ciències Naturals de Granollers acull dues trobades d'experts en ratpenats

Un congrés internacional sobre el paper d'aquests animals com a bioindicadors i unes jornades estatals sobre la conservació dels quiròpters, l'ordre de mamífers al qual pertanyen

29 de Novembre 2012
+

Del 5 al 7 de desembre, el nou Museu de Ciències Naturals de Granollers -recordem que s'inaugurarà aquest dissabte- acollirà un congrés internacional sobre el paper dels ratpenats com a bioindicadors, és a dir, com a comunitat que permet deduir condicions ambientals. L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, hi participarà dimecres 5 de desembre, a partir de les 18 h.

Els ratpenats, per les seves característiques vitals, són considerats magnífics indicadors de la qualitat de l'entorn, d'impactes causats pel canvi climàtic i d'alguns dels efectes d'aquest fenomen, com l'augment de la temperatura o la sequera. Habitualment, els estudiosos d'aquest àmbit utilitzen insectes i ocells, a més d'algunes espècies aquàtiques, com a grups bioindicadors. Però alguns experts han constatat que els ratpenats són molt sensibles als canvis de temperatura i al deteriorament del seu hàbitat i que, per tant, són excel·lents indicadors del canvi mediambiental. Així, en aquesta trobada, experts en canvi climàtic i bioindicadors de 20 països d'arreu del món i diversos col·laboradors del Museu de Granollers intercanviaran coneixements amb estudiosos dels ratpenats d'indrets tan diferents i allunyats com Austràlia, els Estats Units, Costa Rica i l'Índia. A més, treballaran en l'elaboració d'una publicació sobre ratpenats i bioindicadors i en possibles programes d'actuació futura en aquest àmbit.

A continuació d'aquest congrés, els dies 8 i 9 de desembre, el nou Museu també acollirà les IV Jornadas de la Asociación Española para la Conservación y el Estudio de los Murciélagos. En aquesta trobada, es presentaran els projectes estatals relacionats amb la conservació dels quiròpters, l'ordre de mamífers al qual pertanyen els ratpenats. L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, també participarà a la primera d'aquestes jornades, en aquest cas, dissabte 8 de desembre a partir de les 9 h.