El "Llibre d'Amic e Amat" de Ramon Llull centra la propera proposta del Museu de Granollers

L'exposició s'inaugura demà dijous, 9 de juny, a les 8 del vespre, amb la presència de l’artista francès Jean-Jacques Laigre, autor de les il·lustracions

07 de Juny 2016
+

El Museu de Granollers se suma a l'Any Llull i proposa l'exposició "Ramon Llull. Llibre d'Amic e Amat. Il·lustracions de Jean-Jacques Laigre". La mostra, produïda per la Fundació Palau i Fabre l'any 2004, s'inaugurarà demà dijous, a les 8 del vespre, amb la presència de l'il·lustrador francès.  

L’exposició és un conjunt d’il·lustracions de Jean- Jacques Laigre inspirades en vint-i-quatre  dels versicles del Llibre d’Amic e Amat. Aquestes il·lustracions són collages de diferents formes i colors que contenen el propi text del versicle.  La novetat de les il·lustracions rau no només en el fet que ha creat una gran varietat de colors i formes a partir de la tècnica del collage que l’apropa a l’estètica dels còdex medievals, sinó que cada il·lustració inclou íntegre el text de Ramon Llull, fet poc habitual degut a que habitualment els il·lustradors donen més importància a la seva obra que no pas al text a il·lustrar. En aquest cas, l’il·lustrador es posa al servei de la paraula, conscient de que té prou força per ser emmarcada.

Ramon Llull va viure a cavall dels segles XIII i XIV  i va escriure obres al voltant de les més diverses matèries. El Llibre d’Amic e Amat (1283-1284), és possiblement una de les més ambicioses. És un tractat d’iniciació en la vida ermitana, escrit en forma de versicles, concretament 365, un per cada dia de l’any. Tot el conjunt està farcit d’imatges, al·legories, conceptes teològics, tot plegat d’una gran bellesa així com d’una sublim simbologia mística. L’obra s’estructura en forma de diàleg triangular entre l’Amic (que és l’home o Ramon Llull), l’Amat (que és Déu) i l’Amor (que en ocasions apareix personificat).

Amb aquesta proposta es commemora el 700  aniversari de la mort de Ramon Llull i es reivindica la vàlua de la seva aportació al món de les lletres, recordant una personalitat que va universalitzar la cultura catalana.