De l'ou a la sardina, de la rauxa al seny: arriba el Carnaval!

Diumenge, el ball de gitanes encetarà el programa festiu, que s'allargarà fins a l'1 de març, Dimecres de Cendra

17 de Febrer 2017
+
Imatge del vídeo que ensenya la tornada dels versots cantats
Una desena d'entitats participen a l'organització del Carnaval de Granollers 2017, amb una vintena activitats per a tothom per celebrar el regnat d'en Carnestoltes. L'edicte reial convida a guarnir-se d'acord amb la celebració, des de dilluns 20 de febrer fins diumenge 26, dia de la rua. Aquests dies, doncs, serà normal veure gent gran i petita amb barrets, pentinats estrafolaris, roba al revés i sabates originals. 
 
Diumenge, 19 de febrer, unes 100 persones ballaran gitanes a la plaça de la Porxada (12 h), en un acte organitzat per l'Esbart Dansaire i la colla de Gitanes. S'encetarà així el Carnaval granollerí, que per espai de 10 dies omplirà la ciutat de festa, disbauxa i color. "De l'ou a la sardina, de la rauxa al seny" és el lema que enguany l'encapçala, un lema que vol unir els dos esdeveniments gastronòmics de Carnestoltes, la truita de Dijous Gras i la sardina de Dimecres de Cendra.  
 
El dia 23 de febrer, festa de Dijous Gras, arribarà el Rei Carnestoltes a la Porxada (17.30 h) per presidir els versots cantats Les dècimes de Carnaval, amb text de Sergi Costa i música de Marçal Ramon. Una cançó que ens porta en Solda, un antic drapaire de Granollers aficionat al Carnaval, recollit al llibre Granollers, vila oberta d'Amador Garrell Alsina. Una peça que neix amb voluntat que tothom s'aprengui i sigui l'himne del Carnaval. L'Abat dels Bojos, els Diablots i en Tres Rals de Can Solda —representant aquest antic drapaire, que vivia al c. Corró a inicis del segle XX— faran també acte de presència en l'inici oficial de la festa. 
 
Al llarg de la tarda, es farà l'ofrena dels ous a Sa Majestat, amb activitats i tallers familiars organitzats pels Diablots i Escoltes de Granollers, i el primer àpat festiu, en forma de tast popular de la truita gegant que el cuiner Xavi Soria elaborarà a la mateixa plaça. A les 19 h, hi haurà el concurs de truites organitzat pels Diablots, que per 6è any, conviden tothom a presentar les seves creacions gastronòmiques, amb l'ou com a base.
 
L'endemà divendres al matí (a partir de les 9 h) , també a la Porxada, algunes escoles faran la seva ofrena al Rei Carnestoltes i a la tarda (17.30 h), serà el torn de les entitats (amb Gegants, Xics, Esbart Dansaire, Blaus...). El mateix dia la Troca (Roca Umbert) organitza un taller de disfresses i maquillatge (17.30 h) amb la col·laboració de l'Escola Estudi de Perruqueria Margaret; i a la Porxada, els Diablots portaran el Rei Carnestoltes a dormir (19.30 h).
 
El dissabte 25 de febrer es podrà fer ofrena dels ous a en Carnestoltes, que durant tots aquests dies serà a la Porxada. Bigpotters Swing ballaran swing (12 h) i a la tarda, la mateixa plaça acollirà el ball de disfresses, animat amb el grup Pop per Xics (18 h). Al vespre, els Diablots organitzen el sopar de Carnaval, amb tothom disfressat (21 h, Roca Umbert - nau Dents de Serra). I a la nit, la festa continua a la Nau B1, en el ball de disfresses organitzat pel Jovent Ignorat (23.30 h / entrada, 8 €; anticipada, 6 €.)
 
El diumenge 26 de febrer a la tarda, la concentració de comparses al c. Roger de Flor marcarà l'inici de la rua de Carnaval, a les 6 de la tarda. Un total de 26 comparses —6 més que l'any passat— i 2.180 persones desfilaran Roger de Flor avall al llarg dels carrers Lluís Companys, Camp de les Moreres, Francesc Macià, pl. de la Corona, carretera amunt i trencaran per Sant Roc fins a arribar a la Porxada.  A les 8 del vespre es farà el lliurament de premis del concurs de comparses, que presentarà en Tres Rals de Can Solda. El jurat atorgarà diversos premis, dotats  amb 600 euros cadascun: millor comparsa acompanyada de carrossa o vehicle guarnit, comparsa més crítica, millor AMPA i millor coreografia en moviment.  I amb  295 euros cadascun,  es guardonarà la millor comparsa local i la més creativa i original. Porxada Ibèrics col·labora en l'elaboració del berenar per als participants a la rua.
 
Dimecres 1 de març serà el darrer dia de Carnaval. Durant tota la jornada s'instal·larà la vetlla d'en Carnestoltes a la Porxada i es construirà la pira funerària per acomiadar-lo a l'estil dels nostres avantpassats ibers. A la tarda se li farà ofrena de l'aixovar funerari (17.30 h), se celebrarà el darrer àpat de Carnaval "Sardina, pa i trago" organitzat per l'AV Granollers Centre (18 h / tiquet, 2 €) i es farà la cercavila de comiat pels volts de la Porxada, encapçalada per la Vella Quaresma (18.30 h). Mitja hora més tard, la vida d'en Carnestoltes arribarà al final, amb l'amortallament i la cremació a la pira funerària, una cerimònia que tindrà la col·laboració de l'institut Celestí Bellera. S'encetarà així el cicle de la Quaresma. 
 
 

Qui és en Tres Rals de Can Solda?

El Carnaval granollerí 2017 comptarà amb en Tres Rals de Can Solda com a mestre de cerimònies i fil conductor de la festa, un personatge inspirat en el Solda, un drapaire que hi havia hagut a inicis del segle passat al c. Corró, que era un gran aficionat al Carnaval i que recull Amador Garrell i Alsina al seu llibre Granollers, vila oberta

 «Els nostres primers records del Carnaval els haurem de situar en aquells temps inefables de quan apreníem les primeres lletres a l'estudi de l'àvia Alsina. És que llavors hi havia un drapaire, al carrer de Corró, davant d'on hi ha la Biblioteca Popular, que es va distingir qui-sap-lo per la seva constància a participar activament en aquestes festes, que altrament a la vila ja tenien llurs adeptes, puix que nosaltres havíem oït contar a aquells que eren de més edat —i quantes vegades!—, aquells saraus i aquelles "quadrilles" de can Planes o altres de les sales de la vila, en els quals ells havien participat i, naturalment, eren el millor que s'havia fet mai de la vida.
 »Aquest drapaire que diem —de nom Sant Jaume, però a qui tothom coneixia com a "en Solda"— devia voler que a la vila vinguessin també aquells personatges estrafolaris que incitaven a la gresca i, per què no dir-ho?, produïen la nostra admiració. 
 »I tota aquella setmana, en eixir d'estudi o de costura, la mainada fèiem cap a can Solda, on anàvem veient el Carnestoltes […] i tota mena d’alts personatges, tots fets de draps i amb carotes de cartró, que ell devia adquirir a la botiga de ca les Noies, que fins ara fa poc era encara al mateix carrer, on n’hi havia tantes i de tan estranyes com n’haguéssiu volgudes.»
 
Fragment del llibre Granollers, vila oberta, d'Amador Garrell i Alsina