Alta participació en les Jornades Europees del Patrimoni

Més de 200 persones van assistir en les dues activitats organitzades pel Museu de Granollers, l'Escola Municipal de Música i Roca Umbert Fàbrica de les Arts

03 de Octubre 2012
+

El darrer cap de setmana, 29 i 30 de setembre, dins les Jornades Europees del Patrimoni, Granollers va mostrar part del patrimoni arquitectònic, industrial, musical i artístic, amb una bona acollida ciutadana.

Dissabte, Roca Umbert Fàbrica de les Arts va organitzar una visita dramatitzada a la Tèrmica, en què van assistir una seixantena de persones.  La visita, conduïda per un fogoner fictici, l'actor Jaume Amatller, va servir per explicar què era una tèrmica, què s'hi feia i quina importància tenia per a la fàbrica i per a la ciutat de Granollers. La instal·lació, en molt bon estat de conservació, permet veure les peces originals amb què es va construir: calderes, generadors, motors i refrescador; un llegat que permet que els assistents se submergeixin en un passat industrial en què les restriccions elèctriques eren freqüents.

Després de la visita, 40 persones van quedar-se al sopar temàtic ofert pel bar de Roca Umbert, un àpat inspirat en la Tèrmica: torre de refrigeració d'entrant, filots sucats amb gasoilde primer plat, resines canviadores de segon i carbó polvoritzat de postres. El menú va consistir en verdura de temporada al vapor, pappardelle amb tinta de sípia, torrada amb arengada i pastís de xocolata esmicolat.

L'endemà diumenge, el Museu de Granollers, amb l'itinerari "Vuit apunts musicals per a vuit espais," va mostrar els elements patrimonials més singulars de la ciutat antiga i moderna.  L'activitat va ser dissenyada conjuntament amb l'Escola Municipal de Música - Conservatori Josep M. Ruera, a través del projecte Enllacem Cultura. L'explicació històrica, a càrrec de Josep Muntal, tècnic de Patrimoni del Museu, i de Cinta Cantarell, historiadora, va acompanyar-se de diverses intervencions musicals, triades d'acord amb cadascun dels elements i la seva època.

La comitiva, formada per un grup que va oscil·lar entre les 100 i les 250 persones,  va visitar la plaça de Perpinyà  (o dels Porcs), amb les escultures encastades al terra d'Efraïm Rodríguez;   la plaça de Maluquer i Salvador (o de Can Sínia), amb els vestigis de la torre rodona i la confluència de la muralla medieval; l'entrada de la ciutat medieval pel portal de Sant Roc, on es troba el palau dels Tagamanent; els porxos del voltant de la Porxada, actualment no visibles, on hi havia les places de l'Oli, del Blat, dels Cabrits, de les Olles; la plaça de la Porxada, element identificador de la ciutat i eix vertebrador del seu creixement des de l'edat mitjana fins als nostres dies; la plaça de les Olles, amb la gran olla soterrada iniciativa de l'AV Granollers Centre; el  portal de Barcelona, una de les entrades on encara es conserven parets de la muralla i merlets; i per acabar, l'Església de Sant Esteve, on Mn. Lluís Pou va parlar d'elements com la pica baptismal, el relleu i la Mare de Déu de Sebastià Badia o els vitralls. L'itinerari va acabar amb una darrera intervenció musical davant del Gra.

Una setantena de músics, alumnes del conservatori Josep M. Ruera, amb edats entre 14 i 23 anys, van participar en aquesta jornada acompanyats dels dos directors d'orquestra i professors Josep M. Sauret i Toni Perramon, també dels professors Eduard Herrero, Chus Castro, Joan Bosch, Oriol García i Gener Salicrú, de la cap d'estudis, Anna M. Piera i del director de l'escola, Josep M. Roger.

Durant l'itinerari es van poder sentir peces de compositors com  F. Tàrrega, V. Martín Soler, Mozart, Vivaldi, Kraft ,  Bach i Haendel.