El documental "Humans i ratpenats" es presenta a Granollers

El documental és fruit d'una exhaustiva recerca pels cinc continents per explicar les relacions que s'estableixen entre humans i ratpenats

15 de Desembre 2015
+

Dimarts 15 de desembre, a les 8 del vespre al Centre Cultural, es presenta el documental "Humans i ratpenats", realitzat per Carles Flaquer (doctor en biologia i coordinador de l'Àrea de recerca en Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers) i Xavier Puig (ambientòleg i fundador de Galanthus, entitat dedicada a l'estudi i a la divulgació del Medi Ambient)

El projecte es va iniciar l'any 2013 i, durant tres anys, els dos investigadors i un càmera han estat viatjant per diversos països, com Mèxic, Indonèsia, Austràlia o els Estats Units, per documentar i gravar les diferents relacions que s'estableixen entre humans i ratpenats segons les cultures i tradicions d'arreu del món. Així mateix, el treball permet apropar, de manera amena i divulgativa, la recerca científica sobre els ratpenats al públic general. Al documental es poden veure hospitals per a ratpenats creats a Austràlia; es veu com els ratpenats són part de la cuina a Indonèsia; o com als Estats Units són un fort motor de turisme; i posa especial èmfasi en destacar com les diferents realitats culturals marquen les interpretacions d'un mateix fet natural. És el cas, per exemple, de l’apartat dedicat als vampirs a Mèxic, on contrasta la visió dels ramaders i la dels biòlegs, ambdues ben argumentades.

L'audiovisual compta a més amb una banda sonora original produïda per LAV records amb música de Marc Botey i Miqui Puig. El CD de la banda sonora es presentarà el mateix dia i estarà a la venda durant l'acte d'estrena del documental.

La iniciativa del projecte, que té per objectiu mostrar la importància de conèixer la natura per poder conservar-la, ha estat impulsada i produïda pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i ha comptat amb el suport de diverses associacions i empreses privades, entre elles Àltima Serveis Funeraris Integrals. 

Humans i ratpenats conviuen en tot tipus d’entorns i poques vegades s’ignoren. Per la seva varietat, distribució i vida enigmàtica els ratpenats permeten abordar la necessitat de conservar la natura. Sovint entren en conflicte amb els humans i això els fa vulnerables malgrat el seu important paper com a pol·linitzadors o controladors de plagues. 

El documental s'estrena en versió catalana, però es traduirà al francès, anglès i castellà i es presentarà a diversos festivals de cinema.

A l'acte de presentació s'oferirà a tots els assistents una copa de vi Ratpenat i cava cordialitat del Celler Credo de Caves Recaredo i també un tast de formatges a càrrec de Subirats Alimentació.

Les entrades per l'estrena es poden comprar en línia a www.granollers.cat/escenagran

Per a més informació: http://acgranollers.cat/events/humans-i-ratpenats

http://www.museugranollersciencies.org/ca/