Onomàstica i toponímia del Vallès Oriental, a l’Arxiu Municipal de Granollers, gràcies a una cessió d’Enric Garcia-Pey formalitzada a l'Ajuntament

Un conjunt documental fruit de la realització de treballs de recerca

15 de Gener 2019
+
Foto de grup de l'acte: Garcia-Pey (quart per l'esquerra) amb l'alcalde, tres regidors i la cap de l'Arxiu Municipal de Granollers

 

Aquest dimarts, s'ha fet l'acte de signatura del contracte que regula la cessió en comodat que l’estudiós Enric Garcia-Pey i Pey ha fet a l’Ajuntament de Granollers. Es tracta, en bona part, de documentació d’onomàstica i toponímia del Vallès Oriental que, a partir d’ara, es custodia a l’Arxiu Municipal de Granollers, amb la denominació Fons Enric Garcia-Pey (EGP).

Inicialment, aquest nou fons de l’Arxiu és un conjunt documental d’uns 44 m lineals de documents vinculats a Granollers i a altres municipis de la comarca (plànols, cartells, documents electorals, revistes, una col·lecció de bosses de comerços de la ciutat dels anys 80 i reculls de premsa, entre d’altres, compilats entre els anys 1970 i 2018) i 900 imatges digitalitzades, bàsicament de Granollers, dels anys 60-80. Tot plegat, fruit de la dilatada trajectòria de Garcia-Pey, expert en toponímia i onomàstica, en la realització de treballs de recerca.

El Fons Enric Garcia-Pey (EGP) de l’Arxiu Municipal de Granollers és una cessió temporal en règim de comodat, per un període de 20 anys, renovable automàticament, en períodes de 5 anys.

 Compromís, incentiu i reconeixement

Durant l'acte de signatura, la cap de l'Arxiu, Roser Rodríguez, ha destacat el valor d'aquesta aportació perquè conté "documentació provinent d'arxius particulars; fonts originals que permeten situar en el mapa la seva ubicació". A més, aquesta cessió esdevé un valuós "compromís perquè l'obra de Garcia-Pey sigui a l'Arxiu Municipal de Granollers", amb l'objectiu de "fer-la pública a l'Arxiu Digital i que sigui una documentació viva, per incorporar i esmenar més estudis", segons Rodríguez, directora del Servei del Projectes Estratègics de l'Ajuntament de Granollers.

Per la seva banda, Enric Garcia-Pey ha incidit en la voluntat que la seva aportació sigui "útil, sobretot, per incentivar-ne l'estudi a les escoles i, per continuar, ampliar i millorar" el seu treball. Un treball que l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha agraït i reconegut públicament, durant l'acte. En aquest sentit, Mayoral ha explicat que la cessió de Garcia-Pey és producte de la dedicació "d'un col·leccionista metòdic i amb capacitat de treball", d'una feina que "ha marcat, en part, el nom dels nostres carrers, el nomenclàtor que té a veure amb la seva activitat de recerca, investigació i proposta per a la via pública de la ciutat".