"La Mitja, objectiu aconseguit", segons els testimonis de la trobada de febrer de Les tertúlies de l'Arxiu

Toni Cornellas i Joaquim Fradera destaquen que la cursa és molt més que una competició esportiva: un esdeveniment social, cultural i popular

08 de Febrer 2017
+
Aquesta tertúlia s'ha fet el 7 de febrer a la tarda, a Can Jonch / Arxiu Municipal de Granollers

Trenta anys després de la primera Mitja Marató, l'Arxiu ha recollit interessants records i anècdotes dels inicis d'aquesta cursa atlètica, gràcies a dos dels seus fundadors, testimonis que s'incorporen a la secció Fonts Orals. D'una banda, Toni Cornellas, un dels actuals responsables de l'organització i president de l'Associació Esportiva La Mitja. De l'altra, Joaquim Fradera, coordinador de seguretat i emergències mèdiques de la cursa. Tots dos, com a testimonis de Les tertúlies de l'Arxiu, han incidit en el fet que la celebració de La Mitja va més enllà de la competició atlètica anual, per la implicació social i cultural que genera. En aquest sentit, han destacat l'organització de múltiples activitats al voltant de la Mitja Marató Granollers-les Franqueses-la Garriga, aquest any, disputada el 5 de febrer.

Cornellas considera que Granollers sempre ha estat una ciutat interessada en l'atletisme perquè, de petit, ja sentia parlar de curses al municipi i, sobretot, perquè ja hi existia el cros, que va esdevenir competició.

Toni Cornellas i Joaquim Fradera van explicar també que "els cofundadors dels 21,097,5 quilòmetres granollerins era gent de la comarca, bàsicament, de Granollers, la Garriga i Cardedeu, que es reunien per córrer curses com la Mitja Marató de Ripoll, la Marató de Barcelona o la Marató de Sant Sebastià i que, després de córrer en aquesta darrera prova, el novembre de 1986, es van plantejar organitzar una mitja marató a Granollers. El pressupost va ser d'1,2 milions de pessetes i les inscripcions costaven 800 pessetes". Finalment, "va ser una realitat el 18 de gener del 1987 i va comptar amb el patrocini principal de la marca esportiva Karhu". Aquella primera edició va atreure "800 corredors, que serien el doble un any després. Poc a poc, l'esdeveniment es va anar popularitzant fins aconseguir la presència de reconeguts atletes d'àmbit espanyol des anys 90, com Martín Fiz, campió del món de marató el 1995". Tot i així, "no va ser fins a la passada dècada quan van arribar-hi les primeres grans figures mediàtiques, internacionals, amb la presència destacada de Haile Gebrselassie durant les edicions dels anys 2005 i 2006".

Fradera va concloure que "ha valgut la pena tot l'esforç esmerçat aquests 30 anys perquè s'ha aconseguit el propòsit originari, que no era cap altre que convertir la Mitja Marató en un esdeveniment popular i que generés interès social".

Com en les tertúlies anteriors, l'Arxiu Municipal de Granollers ha il·lustrat el tema proposat amb imatges dels seus fons fotogràfics, en aquesta ocasió, per exemple, amb fotos com aquesta de la primera edició de La Mitja.

Podeu consultar i descarregar-vos imatges de La Mitja al portal de l'Arxiu Fotogràfic, entre altres temes.