L'Arxiu Municipal de Granollers recupera memòria històrica dels anys 60 amb la tertúlia sobre el grup Boul Mich

Membres d'aquest col·lectiu han compartit vivències i anècdotes d'un escenari polític i religiós que va aguditzar la imaginació d'aquella joventut transformadora

05 de Novembre 2014
+
Emili Botey i Josep Comas amb la tècnica de l'Arxiu Laura Casanovas, durant aquesta tertúlia / AMGr

Davant de més de quaranta persones, Emili Botey Gómez i Josep Comas Castellsagué han compartit experiències personals al grup Boul Mich a la trobada de novembre de Les tertúlies de l'Arxiu. En aquesta tertúlia, programada amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, s'ha projectat una de les pel·lícules d'aquest grup, el curtmetratge Individu (1962), de Josep Font Padró, cedit per Emili Botey. A més, els testimonis d'aquest mes han acompanyat la seva intervenció amb un recull d'imatges de la història d'aquell grup local creat l'any 1960, amb força membres presents en aquesta tertúlia.

Així, hem portat al present una època marcada per les condicions polítiques i religioses d'una dictadura que va aguditzar la imaginació d'una joventut transformadora; amb ànsies de modernitzar-se. De descobrir i enriquir la llibertat individual sense convencionalismes. D'aconseguir una relació igualitària i sense tabús entre homes i dones. D'aprendre a conviure, a treballar en equip i a conèixer i a respectar qualsevol manera de pensar. I és que aquests van ser “dels primers joves amb pocs o cap record directe de la guerra que suportaren les seves conseqüències”, segons Josep Comas i Emili Botey.

Fa 54 anys, un esperit transgressor va unir més d'una cinquantena de joves de la ciutat com ells -amb inquietuds innovadores per a l'època-, sota un nom extret de Boulevard Saint Michel (Boul'Mich') i formant un grup perquè, aleshores, era difícil aconseguir la legalització com a entitat o associació. Així, el grup Boul Mich, heterogeni i mixt, d'homes i dones -fet poc usual en aquella època-, va fer realitat els seus objectius amb activitats culturals, lúdiques i artístiques (lectura, teatre, música, xerrades, trobades diverses i filmacions de cine amateur). Un vestidor de l'antiga piscina del carrer Navarra en va ser el primer local. Més endavant, van tenir la seu al carrer Espanya. Tot plegat, ha generat multitud de records i històries compartits en la darrera tertúlia de l'Arxiu.