L'Arxiu Municipal de Granollers ha incorporat a l'Arxiu Digital una vintena de documents i fotografies dels bombardeigs del 1939

Coincidint amb l'aniversari d'aquells atacs a la ciutat, s'amplia un projecte digital a l'abast de tothom

01 de Febrer 2017
+
Pont de ferro sobre el riu Congost a Granollers, a la carretera de Caldes, després dels bombardeigs del 1939 / Autor: Francesc Gorgui i Ramentol / Fons Salvador Llobet i Reverter / AMGr

A partir d'ara, a Internet, podeu consultar nou contingut del projecte 31 de maig de 1938, relats d'un bombardeig (1938-2012), presentat l'any passat. En aquesta ocasió, documentació dels bombardeigs que Granollers va patir a finals del mes de gener del 1939. En total, 43 noves pàgines -que corresponen a 21 documents- i 3 fotografies que l'Arxiu Municipal de Granollers ha incorporat a aquest apartat de Documents de l'Arxiu Digital.

Les seccions d'aquest apartat de l'Arxiu Digital on s'han incorporat aquests documents són: Cartes i telegrames sobre l'estat de les víctimes, Cartes i telegrames sobre ajuts econòmics i Declaracions d'immobles afectats i objectes trobats. A més, s'hi ha ampliat el Llistat de víctimes, incloent les persones que van morir a conseqüència d'aquests bombardeigs i, el Recull de premsa, fins al març de 1939, amb algunes notícies de premsa internacional, ja que la premsa espanyola no en va fer referència. Pel que fa a les imatges incorporades, es tracta de 3 fotografies del pont del riu Congost destruït, a conseqüència d'una de les bombes llançades amb aquells bombardeigs.

Cal recordar que, el 28 de gener del 1939, amb l'entrada dels nacionals, finalitzava la Guerra Civil, de manera que el tractament d'aquells atacs bèl·lics a la ciutat en els documents conservats és molt diferent al del bombardeig del 1938. Gairebé no hi surt la paraula bombardeig i, en alguns casos, s'ha d'interpretar perquè no se'n parla clar; eviten tractar el tema. En d'altres, es fa referència al bombardeig, però no es pot saber del cert si es tracta de l'any 1938 o bé, del 39. A més, no fan referència a les víctimes i, en algunes ocasions, hi diuen que els danys ocasionats van ser conseqüència de la retirada dels republicans. Per aquest motiu, s'ha trobat molt poca documentació dels bombardeigs del 39 a Granollers. Tot i així, pel seu interès, l'Arxiu posa aquesta documentació a l'abast de tothom en commemoració d'aquells fets, que van tenir lloc els dies 24, 25 i 26 de gener, ara fa 78 anys.