L'Ajuntament s'ha adherit a la Declaració Universal sobre els Arxius (DUA)

El ple ha aprovat per unanimitat la proposta de l'Arxiu Municipal de Granollers en la sessió ordinària d'aquest 20 de desembre

20 de Desembre 2016
+

L'adhesió de l'Ajuntament a la DUA fa referència al text elaborat i aprovat pel Consell Internacional d'Arxius que reconeix «el paper clau dels Arxius, tant en la transparència administrativa com en la rendició democràtica de comptes, així com en la preservació de la memòria social col·lectiva i la investigació històrica». D'aquesta manera, doncs, es referma el reconeixement institucional a la tasca de l'Arxiu Municipal de Granollers, que promou les bones pràctiques en la conservació i gestió de documents i en la preservació i difusió del patrimoni documental de la ciutat, tant en l'àmbit públic com en el privat.

Amb l'adopció institucional de la DUA, el ple de l'Ajuntament de Granollers s'ha compromès a treballar a favor d'adoptar i reforçar polítiques i lleis apropiades en matèria d'arxius, de la valoració de la gestió dels arxius, exercida plenament en tots els organismes (públics i privats); de dotar els arxius amb els recursos adequats, de preservar-ne la seva autenticitat, fiabilitat, integritat i ús; de garantir-ne l'accessibilitat a tothom amb respecte a la legalitat vigent i als drets individuals i d'utilitzar els arxius per a la promoció d'una ciutadania responsable.

L'any 2010, a Oslo, el Consell Internacional d’Arxius (ICA, creat per la UNESCO el 1948) va aprovar la Declaració Universal sobre els Arxius (DUA). L'any 2011, a Paris, la UNESCO va adoptar una resolució en la qual feia seva aquesta declaració i encoratjava els estats membres a tenir-ne en compte els principis i a aplicar estratègies i programes en els respectius àmbits nacionals. El 2012, l'Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAC) va iniciar l'adopció de la DUA, convertint Catalunya en pionera al món en l'adopció de la Declaració Universal sobre els Arxius. L'any 2013, la Diputació de Girona i el Parlament de Catalunya es van adherir a aquesta declaració. Després d'aquesta adhesió, l'AAC ha portat a terme una campanya per vincular les organitzacions catalanes -tant publiques com privades- a l’ideari de la Declaració Universal sobre els Arxius. A l'actualitat, més de 110 ajuntaments i organitzacions catalanes formen part del Registre oficial d'institucions adherides a la DUA, del qual també formarà part, a partir d'ara, doncs, l'Ajuntament de Granollers.