La tertúlia d'octubre de l'Arxiu Municipal de Granollers evidencia l'existència de més de 130 fàbriques a la ciutat als anys 40 i 50

Amb interessants aportacions històriques i documentals de la geògrafa Èlia Montagud

10 de Octubre 2017
+
Aquesta tertúlia s'ha fet aquest dilluns 9 d'octubre a Can Jonch / Arxiu Municipal de Granollers

El predomini de la indústria tèxtil i de grans xemeneies -moltes, encara ben conservades- són alguns dels trets principals del paisatge industrial de Granollers durant les dècades dels anys 40 i 50 del segle passat. Tot plegat, amb una majoria de petites fàbriques, nombrosos telers individuals, que, per la seva reduïda activitat industrial, no s'han pogut documentar. Tot i així, s'ha constatat l'existència de més de 130 fàbriques, en aquella època, a la ciutat, a partir d'un recent buidatge documental de la geògrafa Èlia Montagud, exposat en la tertúlia de l'Arxiu d'aquest mes.

En aquesta trobada, Montagud n'ha explicat alguns detalls extrets del treball del geògraf Salvador Llobet i de contribucions industrials, que ha cercat en els fons documentals de l'Arxiu Municipal de Granollers. La seva intervenció s'ha il·lustrat amb imatges d'aquell paisatge industrial, també, dels fons de l'Arxiu.

Una vintena de persones han assistit a aquesta trobada de Les tertúlies de l'Arxiu, on han recordat vivències en antigues fàbriques de la ciutat. És el cas de Josep Estapé que hi havia treballat com a paleta i que ha incidit en la fàbrica de Can Codina, on feien corretges de cotó. A més d'aquests i altres records, entre el públic, també ha destacat la intervenció de la historiadora Cinta Cantarell que, durant aquesta tertúlia, ha aportat molta informació sobre les antigues indústries de Granollers i, dels canvis de nom i de situació d'aquestes fàbriques al llarg dels anys.

Aquesta tertúlia completa la programació de l'Arxiu per les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya 2017.

En aquesta imatge, al fons (de cara, la primera per l'esquerra), Èlia Montagud i, a primer terme (de perfil, a la dreta), Cinta Cantarell