La setmana del cine espanyol, una trobada de valor social per a la ciutat, segons els testimonis de la tertúlia de maig de l'Arxiu Municipal de Granollers

En mostrem més de 300 imatges, dels anys 50 als 70, al portal de l'Arxiu Fotogràfic

17 de Maig 2017
+
Aquesta tertúlia s'ha fet aquest 16 de maig a la tarda, a Can Jonch / Arxiu Municipal de Granollers

Els empresaris de Granollers Lluís Sitjes Planas i Frederic Nadal Crivillers, que, entre els anys 1971 i 1976, van participar en l'organització de la Semana del Cine Español de Granollers, han explicat aquesta experiència a Les tertúlies de l'Arxiu. En aquesta ocasió, amb motiu dels 60 anys de la primera d'aquestes jornades cinematogràfiques i dins la programació per l'Ascensió 2017>PROPERA ACTIVITAT

Els testimonis d'aquest mes han explicat que aquella Setmana va destacar com a acte social "per tot allò que representava per a Granollers que vinguessin actors, actrius i directors de cine prou coneguts, més que no pas per la qualitat del festival". En aquest sentit, Nadal, crític de cinema, ha assegurat que les pel·lícules que s'hi presentaven no eren gaire bones". Precisament, Frederic Nadal va participar en les reunions prèvies per reprendre el festival l'any 1971 i, també, en el comitè de preselecció i, en el jurat el certamen.

Sitjes i Nadal han compartit, a més, anècdotes d'aquell festival relacionades amb els actors i les actrius que hi havien intervingut. Algunes d'aquestes anècdotes, recordades, també, per part del públic present en la tertúlia, en total, una vintena de persones. És el cas d'una de relacionada amb l'actor Fernando Fernán Gómez, qui va renunciar -enfadat- al premi especial que se li va atorgar, en considerar que mereixia el guardó a les millors pel·lícula i direcció. A conseqüència de la dura reacció d'aquest actor, "va ser convidat a sortir del Casino i se'l van emportar cap a Barcelona", segons s'ha recordat en aquesta tertúlia.

D'altra banda, Lluís Sitjes -que va col·laborar en el Patronat de Fires i Festes de l'Ascensió de l'Ajuntament, entre els anys 1974 i 1976- també ha explicat algunes vivències de l'organització de la primera etapa de la Semana del Cine Español, iniciada l'any 1957, en la qual hi va participar, activament, el seu pare, Lluís Sitjes Ballescà, relacions públiques d'aquest festival, des de l'inici. 

Aquests i altres testimonis enregistrats durant la tertúlia de maig s'incorporen a la secció Fonts Orals perquè es puguin consultar a l'Arxiu, com en les anteriors ocasions.

 

Recordem que aquest festival es va celebrar durant 12 edicions: les sis primeres, fins al 1962 i la resta, entre els anys 1971 i el 1976.

 

Durant aquesta tertúlia, l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) ha projectat una selecció de fotos i documents textuals de totes les edicions i un fragment d'un document dels seus Fons Audiovisuals: Fira de l'Ascensió 1973 (Autor: Jordi Casamitjana/Col·lecció Imatge en moviment/AMGr). En concret, un fragment de la IX edició de la Semana del Cine Español.