La lluita social i política, principal record del Sant Jordi de fa 40 anys compartit a la tertúlia d'abril de l'Arxiu Municipal de Granollers

La transició democràtica va afegir caràcter reivindicatiu a la festa de llibres i roses

15 d'Abril 2015
+
Un moment d'aquesta tertúlia amb Frederic Malàs, dimarts 14 d'abril a la tarda / AMGr

El granollerí Frederic Malàs Iglesias, testimoni d'aquest mes, ha explicat interessants vivències sobre “La diada de Sant Jordi durant la Transició”, en la trobada d'abril de Les tertúlies de l'Arxiu. Juntament amb Tuni Jordana, n'ha compartit nombrosos records i experiències personals, vinculats a la pionera cooperativa de la llibreria La Gralla i, sobretot, a l'acció social i política des de la ciutat.

De fet, la vintena de persones que han participat en aquesta tertúlia han recordat aquell Sant Jordi com una multitudinària festa al carrer que animava les reivindicacions de l'època. Partits i sindicats muntaven les seves parades reivindicatives al costat dels llibres i les roses, com es pot veure a la pel·lícula Sant Jordi 1977, dels fons de l'Arxiu Municipal de Granollers, projectada en aquesta trobada. En aquest film, de Joan Corbera Santanach, es recull la reivindicació d'un estatut d'autonomia a la Porxada, durant aquesta diada.

Pel que fa a l'evolució de la festa més tradicional, Frederic Malàs ha explicat que la recuperació del Sant Jordi a Granollers, els anys 60, va ser una iniciativa de diverses entitats de joves que van muntar una parada de llibres a la plaça de la Corona. Després, la festa es va desplaçar a la Porxada i la va organitzar el Gremi de Llibreters.

Si teniu fotografies de la celebració de Sant Jordi durant els anys 70, podeu donar-les o cedir-les per reproduir a l'Arxiu Municipal de Granollers (telèfons 93 842 67 37 i 93 842 67 62, a/e: arxiu@ajuntament.granollers.cat). Les vostres imatges, juntament amb testimonis com els recollits en la darrera tertúlia de l'Arxiu, ajuden a reconstruir la història local.