L’Arxiu Municipal de Granollers incorpora el Fons patrimonial de la família Altimira Cladellas, d’especial relleu per a la història local

Un conjunt de documents, dels segles XIII a XX, provinent de la masia de Can Plantada de Palou

13 de Setembre 2018
+
Foto de grup de l’acte de signatura, amb els germans Altimira Cladellas i representants municipals, de l’Arxiu i del veïnat de Palou / Arxiu Municipal de Granollers

Els germans Altimira Cladellas han signat, aquesta tarda, el contracte que formalitza la donació i concreta les condicions del traspàs de la titularitat del fons de documentació familiar a l’Ajuntament de Granollers. Es tracta de documents d’important rellevància per al coneixement històric i patrimonial dels masos de Palou i, de la història de Granollers, municipi al qual es va agregar l’antic poble de Palou, l’any 1928.

Amb la signatura d’aquest contracte, l’Ajuntament adquireix l’obligació de custodiar aquests documents. També, de conservar-los i de realitzar-ne el tractament necessari perquè es puguin consultar, a lArxiu Municipal de Granollers (AMGr), on s’integren com a nou fons patrimonial, pel seu valor històric, patrimonial i cultural.

La donació de la família Altimira Cladellas és 1 metre de documents diversos, dels segles XIII-XX, conservats per diverses generacions a la masia de Can Plantada de Palou, on aquesta família ha exercit de masovera durant els darrers segles. La major part són manuscrits, tot i que també hi destaquen alguns impresos, a més de 2 documents cartogràfics, 1 pergamí i 27 fotografies. Tot plegat, en 3 subfons diferenciats: documentació referent al benefici de Sant Miquel Arcàngel de la parròquia de Sant Esteve de Granollers (sobre terres de Palou i Corró de Vall, dels anys 1209-1876); documents del patrimoni de la família Altimira Cladellas (s. XIX-s. XX) i documents de la Parròquia de Sant Pere de Valldeneu (1676-1915).

Programació de l’Arxiu a l’entorn de Palou, fins al novembre

Ja es pot visitar, a la planta baixa de l'Ajuntament (plaça de la Porxada, 6), la nova exposició fotogràfica de l’AMGr, «Palou, temps enrere», oberta també aquest 13 de setembre a la tarda, després de l'acte de signatura de la donació dels germans Altimira Cladellas. Aquesta 23a mostra d’imatges dels fons de l’Arxiu Municipal de Granollers inicia la programació de l’Arxiu per a la nova temporada, a l’entorn de Palou, pels 90 anys de l’agregació d’aquest antic municipi independent a Granollers.

Per les properes Jornades Europees de Patrimoni (JEP 2018), l’Arxiu presentarà a Internet el Document del mes «Capbreu de Sant Miquel de la parròquia de Sant Esteve de Granollers» (1579-1822), del Fons patrimonial de la família Altimira Cladellas de l’AMGr (a partir del 8 d’octubre).

Precisament, aquesta documentació motivarà la nova trobada de Les tertúlies de l’Arxiu, que, a més, per primera vegada, es faran fora de l’escenari habitual i, justament, a Palou (11 d’octubre, 18.30 h, a les antigues escoles, pg. del Doctor Fàbregas, s/n). Hi participaran les historiadores Cinta Cantarell i Inés Vallès, que ens ajudaran a conèixer millor el nou fons documental i l’antic poble de Palou, dels segles XIII al XX, que va continuar conservant una personalitat pròpia i diferenciada de la resta de la ciutat.

L'Arxiu Municipal de Granollers completarà la programació per les JEP 2018 amb la publicació d’una nova Mostra d’imatges a l'Arxiu Fotogràfic: «Palou actiu» (des de l’11 d’octubre).