Col·lecció Espartacus, nou conjunt d’entrevistes amb valor històric a les Fonts Orals de l’Arxiu Municipal de Granollers

Una donació de Lluís Guix vinculada a moviments polítics i sindicals dels anys 30 i 40, signada avui

29 de Octubre 2018
+
Lluís Guix i Josep Mayoral, durant la signatura, a la Sala de Govern de l'Ajuntament / Arxiu Municipal de Granollers

Aquest migdia, s'ha formalitzat la donació i cessió compartida dels drets d’explotació d’entrevistes realitzades per Lluís Guix Moreno, l’any 1996 i fins més enllà del 2000, i, de les respectives digitalitzacions. Es tracta d’enregistraments audiovisuals de valor històric, patrimonial i cultural, que s’incorporen a les Fonts Orals de l’AMGr, per posar-los a abast de la ciutadania, un cop estiguin treballats. Aquest conjunt d’entrevistes s’integra als fons de l’Arxiu Municipal de Granollers amb la denominació de Col·lecció Espartacus.

Les persones entrevistades dins d’aquesta col·lecció són: Joan Picas, Miquel Gelis, Fèlix Rodrigo, Narcís Pujol, Joan Martí Torres, Joan Riera, Antonio Requena, Ruaix, Francisco Puig, Abel Paz, Octavio Alberola i Luís Andrés Edo. La gran majoria, de Granollers.

El contracte, que han signat avui l'alcalde Josep Mayoral i el donant Lluís Guix, regula el traspàs de la titularitat d’aquestes entrevistes a l’Ajuntament de Granollers, que adquireix, doncs, l’obligació de conservar-les i custodiar-les, com a documents audiovisuals. També, de realitzar-ne el tractament arxivístic necessari per facilitar-ne la consulta pública, a l’Arxiu Municipal de Granollers (AMGr).

Segons ha explicat Lluís Guix, aquestes gravacions, fetes amb la participació de Carles Riobó i Assutzena Font, són el resultat d'"un projecte iniciat fa molts anys des de l'Assemblea Llibertària, per recuperar memòria històrica amb els testimonis encara existents. Per exemple, de la Columna del Vallès i de la CNT. La idea inicial era fer un documental i, també, algun treball per a les escoles amb el Casal del Mestre". 

Per la seva banda, Josep Mayoral ha destacat la "importància de compartir un material sorgit de la gent i que pot ser utilitzat en altres indrets"; "un filó per continuar una feina d'Arxiu que permet buscar itineraris nous".

Les Fonts Orals de l’AMGr ja compten amb més de 200 entrevistes fetes a testimonis de la ciutat, que ajuden a conèixer millor la història local. Aquests enregistraments s’agrupen com a entrevistes i gravacions ingressades a l'Arxiu per mitjà de donacions i cessions, segons el productor: Ajuntament de Granollers o bé, d’altres. Així doncs, les gravacions de la Col·lecció Espartacus, de Lluís Guix, s’afegeixen als 240 testimonis, dels anys 1985-2016, disponibles a les Fonts Orals de l’AMGr.

L’Arxiu commemora el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Amb aquest acte de signatura, continua la commemoració de la diada internacional del 27 d’octubre, el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Aquesta programació de l’Arxiu Municipal de Granollers va començar divendres passat, amb la projecció del curtmetratge ‘THE END desuetud’ (2007), de Jordi Pagès, dels Fons Audiovisuals de l’AMGr. Aquest film s’ha pogut veure dins les sessions del Cineclub de l’Associació Cultural, gràcies a la col·laboració d'aquesta entitat de Granollers.

El curt és un rèquiem pels cines desapareguts a la ciutat, que serà el Document del mes de novembre, en aquest web. Així, el podreu visionar i consultar-ne informació.