Can Jonch s’omple per a parlar del paper de la dona en la lluita antifranquista

L’Arxiu Municipal de Granollers organitzava l’acte coincidint amb el Dia de la Dona

10 de Març 2020
+
Imatge d'un moment de la Tertúlia, a Can Jonch

Dilluns passat, dia 9 de març, es va celebrar la primera sessió de 2020 del cicle Les tertúlies de l'Arxiu que, en aquesta ocasió,s’emmarcavaen els actes de commemoració del 8 de març amb el títol «L’antifranquisme amb ulls de dona». La sala d’actes de Can Jonch va acollir una cinquantena de persones que venien a escoltar les explicacions de les tres testimonis.

Les tertúlies són una proposta de l’Arxiu Municipal de Granollers quebusquen oferir un espai de trobada amb testimonis que aportin els seus records sobre algun episodi o aspecte de la història de la ciutat. En aquestes reunions obertes a tothom també s’hi presenten documents i fotografies per a recolzar les explicacions i, a més, les persones assistents poden ampliar la informació sobre el tema tractat. Tot plegat s’enregistra en àudio i s’afegeix a les col·leccions de fonts orals de l’Arxiu, enriquint el patrimoni documental de la ciutat per a preservar la memòria col·lectiva.

En aquesta ocasió es va comptar amb els records de Montserrat Lorente, Asunción Armentia i Matilde Martínez; que, des de la dècada de 1970, van ser professores a l’Institut de Granollers (actual Antoni Cumella) i es van implicar estretament en moviments socials i polítics de lluita contra la dictadura així com de reivindicació feminista.

Les testimonis van presentar els seus records enfocant-los com una reflexió sobre el context social dels darrers anys del franquisme i fent especial èmfasi en la situació de les dones, alhora que es comparava amb la situació actual. Es va parlar de vagues, de lluites laborals i estudiantils, de pedagogia, de mètodes anticonceptius, d’avortament i de llibertat sexual.

Tot plegat va permetre reflexionar sobre temes com la importància de l’educació en els canvis socials, la importànciade desafiar les lleis injustes, o el pes dels canvis individuals per a fer avançar les societats cap a la igualtat entre persones, indiferentment del seu gènere i orientació sexual.

Coincidint també amb els actes del dia de la dona, a la planta baixa de l’Ajuntament s’ha instal·lat l’exposició amb el títol «El paper relegat de la dona sota el franquisme» que presenta fotografies de les dècades de 1950 i 1960 conservades a l’Arxiu Municipal de Granollers i es pot visitar fins el 15 de maig.