Medalles de la ciutat 2010

Antoni Botey i Gómez, a títol pòstum; Dolors Lamarca i Morell; Carles Riera i Pujal, a títol pòstum i l'Agrupament Escolta i Guia Sant Esteve de Granollers.

21 de Octubre 2010
+

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Granollers ha acordat iniciar l'expedient per atorgar la Medalla de la Ciutat 2010 a Antoni Botey i Gómez, a títol pòstum; Dolors Lamarca i Morell; Carles Riera i Pujal, a títol pòstum i l'Agrupament Escolta i Guia Sant Esteve de Granollers. L'acord es tractarà en el Ple municipal del proper 30 de novembre. Les tres personalitats i l'entitat rebran la distinció en un acte que tindrà lloc el divendres 17 de desembre al Teatre Auditori de Granollers, a les vuit del vespre, en el que serà un acte de reconeixement a la trajectòria de les persones i de l'entitat homenatjades.      

Antoni Botey  i Gómez
Antoni Botey i Gómez (Granollers 1928-2010) com a principal promotor de l’art contemporani des de la Galeria AB que va obrir el 1978, al carrer d’Agustí Vinyamata, i que ha acabat sent reconeguda dins i fora de l’Estat, i pel seu compromís amb les generacions de pintors i escultors catalans de la segona meitat del segle XX i amb la ciutat de Granollers. La iniciativa d’obrir una galeria a Granollers va ser precursora en la descentralització de galeries d’art que a Catalunya s’aplegaven, aleshores, al voltant de Barcelona. També va impulsar diferents associacions, per unir al sector dels galeristes i propiciar que tinguessin interlocució amb les administracions: l’Associació de Galeries d’Art de Catalunya, que va presidir fins al 1999; i la Unión Nacional de Galerías de Arte de España. A més, va retornar a Catalunya la Fira Artexpo, que inicialment s’havia fet a Madrid, per donar projecció a l’art d’avantguarda i va ser-ne president durant cinc anys. També va ser assessor de la Generalitat en matèria d’art jove. Botey va estar també vinculat a l’esport de la ciutat, com a jugador de futbol, secretari general del Balonmano Granollers durant diversos anys i col·laborador del Club Natació Granollers. Va ser també un dels organitzadors de la Fira de l’Ascensió i va col·laborar en la Festa Major i la cavalcada de Reis els anys cinquanta i seixanta.

Dolors Lamarca i Morell
Dolors Lamarca i Morell (Granollers, 1943) per haver estat impulsora de la renovació i modernització del funcionament de les biblioteques, apostant pel lliure accés als recursos i a les fonts d'informació. Lamarca és diplomada en Biblioteconomia i Documentació i llicenciada en Filologia Clàssica i directora de la Biblioteca de Catalunya des de 2004, des d'on gestiona un fons de gran valor bibliogràfic i documental format per prop de tres milions de documents en suports diversos. Ha estat impulsora de diferents projectes de digitalització del seu fons que permeten difondre globalment aquest patrimoni i, alhora, conservar tot el que s'edita a Catalunya. Va ser directora durant 19 anys de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona, des 1984 fins al 2003. Abans havia estat la cap del Servei de Biblioteques i del Patrimoni Bibliogràfic de la Generalitat entre 1980-83. Va fer el pregó de l'Ascensió l'any 2005 sobre la figura d'un altre granollerí il·lustre, Francesc Tarafa.

Carles Riera i Pujal
Carles Riera i Pujal (Granollers 1956-Barcelona 2009) per la seva trajectòria com a músic internacional, pedagog i divulgador musical, posada especialment de manifest a l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera d'on va ser professor i director, des de 1984 fins a la seva mort. Durant la seva trajectòria com a director de l'Escola va lluitar perquè el centre pogués expedir títols oficials com a conservatori, fet que es va produir quan es va traslladar de l'edifici de Can Puntas al Teatre Auditori de Granollers. Riera va ser deixeble dels músics Josep M. Ruera i de Juan José Olives i també es va formar a l'estranger en el coneixement dels diferents clarinets històrics, dels quals va ser pioner en la seva introducció a l'Estat. Va estudiar clarinet i també flauta de bec, en aquesta darrera especialitat al mateix temps que cursava la carrera d'arquitectura, que va acabar deixant. Es va dedicar, especialment, a tocar música de cambra, però també orquestral i com a solista, en sales de tot el món des de Nova York, Sidney, Londres, París, Tokio, etc. També donava classes a l'Escola Municipal de Música de la Garriga i en el Conservatori Superior de Música del Liceu. Durant la seva carrera com a músic va enregistrar diferents discos, en el camp dels instruments històrics i també amb grups d'instruments contemporanis. Va ser membre fundador de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, que es dedica a formar els millors estudiants de tot el territori; de l'Stadler Trio, del Trio Salmoè i va impulsar la creació de l'Orquestra de Cambra de Granollers. Carles Riera va donar una gran quantitat de cursos i conferències especialitzades o de divulgació així com va publicar diversos articles a mitjans de comunicació i revistes de pedagogia.

Agrupament Escolta i Guia Sant Esteve de Granollers
L'Agrupament Escolta i Guia Sant Esteve de Granollers, entitat fundada el 1958 per l'escolapi Rafel Oller, per la seva trajectòria de més de 50 anys en l'educació en el lleure a la ciutat que ha possibilitat la transmissió de valors a diverses generacions de granollerins i granollerines. Actituds com el compromís, l'amistat, la lleialtat, l'amor a la natura, la llibertat, el treball en equip, i l'afirmació de la llengua i del país, plenament vigents avui, que han contribuït al creixement de nois i noies de la ciutat.