L’Ajuntament de Granollers impulsa un programa global sobre habitatge

Les primeres actuacions d’aquest pla preveuen mobilitzar els habitatges buits de la ciutat i promoure el lloguer assequible per als joves i altres persones en situació de risc d'exclusió residencial

05 de Juliol 2016
+
Presentació del Programa global sobre habitatge, a la Sala de Plens

Un dels projectes clau d’aquest mandat municipal és el programa global sobre habitatge que fa una diagnosi de les necessitats d’habitatge, de l’estat de conservació i de les mancances del parc de pisos existent, així com dels instruments disponibles per assolir l’accés a un habitatge en condicions assequibles per a totes les persones. 

Aquest programa distingeix dos àmbits: el d’emergència habitacional i el de mesures estructurals, que es portaran a terme a mig i llarg termini, en cinc línies de treball: observatori d’habitatge, ampliació del parc propi de pisos, la borsa de lloguer social, la rehabilitació i l’accessibilitat, i l’atenció a les comunitat de veïns.

Facilitar el primer accés a l’habitatge per a joves  

L’Ajuntament destina l’1% del pressupost municipal d’enguany, 761.000 euros, per accions directes relacionades amb les polítiques d’habitatge. En els propers mesos es desenvoluparan tres de les cinc línies d’acció amb l’objectiu de facilitar l'accés al primer habitatge i per a garantir-ne el dret: l’ampliació del parc propi, les ajudes al lloguer per a joves i per a persones vulnerables i la subvenció d'actuacions de millora de l'accessibilitat als edificis. 

Amb l’objectiu que l’accés a l’habitatge sigui un dret per a tothom, l’Ajuntament de Granollers obre una convocatòria d’ajuts per al lloguer destinada específicament a joves i una convocatòria general des de la Borsa de mediació per al lloguer per facilitar l'accés a l'habitatge. 

Es tracta d’un servei per a la promoció del lloguer que posa en contacte les persones propietàries i les llogateres d'habitatges i s’ocupa de la formalització i seguiment de contractes. Per a les persones propietàries vetlla pel bon ús dels habitatges, ofereixen garanties i assessorament. Per als demandants d’habitatges cerquen l’habitatge més adequat, acorden rendes de lloguer per sota del preu de mercat i oferirà ajuts específics per als joves i per a les persones vulnerables o en risc d'exclusió residencial. 

Ajuts al lloguer

Per aquest any 2016 l’Ajuntament destina 208.946 euros a 100 ajuts al lloguer. Uns ajuts per accés d’habitatge en lloguer d’habitatges propis i habitatges privats a través de la Borsa de mediació per al lloguer; ajuts específics per a joves que volen llogar un habitatge, ajuts generals al lloguer i ajuts als propietaris per incentivar l'entrada de pisos a la borsa de lloguer municipal. 

 

Increment del parc públic d’habitatges 

Per tal d’impulsar el dret a l’habitatge es destinaran 381.054 euros per a l’adquisició d’habitatge per incrementar el parc públic de llars i destinar aquests pisos a lloguer social a través de la borsa de lloguer municipal. La compra d'habitatges es farà a través d’una convocatòria pública d'adquisició d’habitatge privat a Granollers. Actualment el parc municipal compta amb 13 habitatges. 

Suport al manteniment de l’habitatge, rehabilitació i accessibilitat

En l’àmbit de la millora, la rehabilitació i l’accessibilitat del parc d’habitatges de Granollers s’habiliten uns ajuts a les actuacions de supressió de barreres arquitectòniques als edificis d’ús residencial i als locals; així com uns ajuts al condicionament d’habitatges per a persones amb dependència o diversitat funcional, a través d’un programa concertat al 50 % amb la Diputació de Barcelona i gestionat a través del Sirius. Del pressupost d’aquest any, 171.000 euros estan destinats a temes d’accessibilitat i suport a comunitats de veïns i propietaris. Properament es crearà una Oficina de suport a les comunitats de veïns.

Emergència habitacional 

Les polítiques d’habitatge han estat sempre claus en la gestió del govern municipal, des de l’any 2012 amb el primer Pla de xoc i fins a l’actualitat s’ha accentuat l’acompanyament a les persones que pitjor s’ho estan passant amb la crisi, i l’habitatge és una de les necessitats principals. Els darrers anys des de l'Ajuntament s’han incrementat notablement les partides destinades a pal·liar els efectes de la crisi que, en molts casos, han generat importants problemes en matèria d’habitatge. Per tal de fer front a les demandes dels usuaris s’han atorgat ajudes econòmiques relacionades amb l'habitatge. L’any 2015 s’han destinat 107 ajudes que han beneficiat a 579 persones. Les ajudes econòmiques fan referència a impagaments del lloguer, execució de l’hipoteca, esgotaments dels subsidis i impossibilitat d’accedir a rendes bàsiques; així com despeses urgents relacionades directament amb la continuïtat de les famílies a les seves llars. D’altra banda l’ajuntament també disposa de dos pisos per afrontar temporalment emergències per una manca d’habitatge. 

La regidoria de Serveis Socials, amb diàleg permanent amb les entitats, la Plataforma d’Afectats per a l’Hipoteca (PAH) i Càrites, fa front a l’emergència habitacional en funció de la demanda. En casos com desnonaments, impossibilitat de pagament de lloguers i d’hipoteques s’acompanya a les persones que pateixen aquesta situació d’emergència i es busca una solució dialogant amb els afectats i els agents socials i econòmics, amb l’assessorament del Col·legi d’Advocats i Procuradors. També s’han fet acords amb la companyia de subministrament Sorea segons el qual cap persona en situació de vulnerabilitat econòmica es quedaria sense aigua corrent. 

L'Ajuntament de Granollers ha dialogat amb les entitats bancàries per tal que allarguessin l’estada a l’habitatge, en cas de desnonament, i també ha instat, a través de multes coercitives, a les entitats bancàries que tenen habitatges desocupats durant més de dos anys a que els posin a la demanda de lloguer social. Durant aquest temps l'Ajuntament de Granollers ha cobrat cinc multes coercitives, de 5.000 euros cadascuna, a entitats bancàries amb pisos buits, en aplicació de la Llei d'Habitatge de Catalunya. L'Ajuntament destina l'import cobrat de les multes coercitives imposades a les entitats financeres a polítiques d'habitatge. Ara mateix l'Ajuntament té oberts 144 expedients d'aquests tipus a entitats bancàries. 

Nou Pla d’habitatge

L’Ajuntament de Granollers desenvoluparà un nou Pla d’habitatge que traçarà el camí a seguir amb les noves realitats socials, les previsions de planejament i les necessitats d’habitatge; així com dels recursos, instruments i necessitats detectades. 

L’Oficina Local d’Habitatge es troba al carrer de Sant Jaume, 16-26, 5a planta (Despatx 501). És l’espai on s’informa sobre els temes relacionats amb habitatge i  sobre les polítiques públiques en aquest àmbit. Hi trobareu el servei de la Borsa de Mediació per al lloguer Social de Granollers.