Granollers s’adhereix a la declaració ‘Drets humans i patrimoni cultural: ciutats compromeses treballant plegades’ promoguda per Ginebra

Les ciutats signatàries es comprometen a treballar els valors de la recuperació patrimonial i de la pau

23 de Juliol 2018
+
L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, amb l'alcalde de Ginebra, Rémy Pagani, i altres alcaldes de la xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, el mes d'abril a Ginebra

Aquest mes de juliol la ciutat de Granollers ha signat la declaració amb l’objectiu de comprometre’s i treballar per la rehabilitació, protecció i difusió del patrimoni cultural, la memòria i la pau.

La finalitat d’aquesta iniciativa és la salvaguarda del patrimoni cultural, que es considera un recurs essencial per l’exercici ple dels drets humans i particularment dels drets culturals, la cohesió social, la pau i el desenvolupament sostenible.

La declaració posa de relleu la importància de desenvolupar i mantenir ciutats i territoris on les persones i els seus drets estiguin al centre de les polítiques i de prevenir la destrucció patrimonial com a violació de drets humans. Per aquest motiu, es considera necessari promoure la creació de comunitats patrimonials obertes i dinàmiques i assegurar l’exercici de la democràcia local amb participació universal. Les ciutats signants es comprometen a treballar per un major reconeixement del valor del patrimoni, de rehabilitar el patrimoni i incentivar la creativitat, implementar polítiques ambicioses i desenvolupar una cultura d’intercanvi i solidaritat patrimonial entre ciutats.

Un dels aspectes clau de la declaració fa referència a la necessitat de crear una xarxa de solidaritat entre ciutats. En aquest sentit, dins de l’àmbit de la recuperació, preservació i difusió de patrimoni i memòria històrica de Granollers, especialment la vinculada a la Guerra Civil espanyola i als bombardejos de la ciutat, des de Granollers es treballa en xarxa amb altres ciutats que també han patit les conseqüències dels bombardejos i tenen projectes de construcció de pau. Granollers participa activament en les xarxes de municipis europeus i mundials que aposten per la defensa dels drets humans i la construcció de la pau.

Les ciutats sotasignants d’aquesta declaració fins al moment són: Ginebra (Suïssa), Estrasburg (França), Timbuctu (Mali), Mossul (Iraq), Diyarbakir (Turquia), Lund (Suècia), Viena (Àustria) i Arbela (Kurdistan iraquià).

Per la ciutat de Granollers, aquesta declaració encaixa amb el treball que ja s’està fent en aquest àmbit i el qual troba línies homòlogues amb el Programa d’Actuació Municipal de 2015-2019 o bé el Pla Estratègic de Granollers.