Granollers, ciutat convidada a la commemoració del Dia de l’Alliberament a Foligno

27 d'Abril 2016
+

La commemoració del 25 d’abril, el dia que Itàlia celebra la fi del règim feixista i de l’ocupació nazi, va servir per homenatjar totes les persones que van lluitar per la democràcia i va esdevenir un clam per la solidaritat amb tots els pobles de la Mediterrània.

En l’acte que va tenir lloc a la plaça de la República de la ciutat italiana, els alcaldes de Foligno, Nando Mismetti, i de Granollers, Josep Mayoral, van refermar el compromís de les dues ciutats de cooperar per preservar la memòria i defensar els Drets Humans.

L’alcalde Mayoral va recordar el passat tràgic i la voluntat de construir un futur millor que comparteixen Foligno i Granollers. Ambdues ciutats van ser víctimes de bombardejos aeris durant les guerres desencadenades per la presencia de règims totalitaris i treballen intensament per preservar la memòria i construir la pau. Mayoral va recordar que l’Aeronautica Umbra de Foligno construïa avions Savoia Marchetti, el tipus d’aeronau que va bombardejar Granollers el 31 de maig de 1938.  

A l’acte també hi va ser present Manlio Marini, l’alcalde que l’any 2008 va encapçalar la delegació de la ciutat italiana que va visitar Granollers amb motiu de la commemoració del 70è aniversari del bombardeig, per testimoniar la solidaritat de la ciutadania de Foligno amb les víctimes de Granollers.

Mismetti i Mayoral van acordar unir forces entre les dues ciutats i impulsar la xarxa de ciutats per la Pau a la Mediterrània, sota el paraigües de Mayors for Peace. Ambdós alcaldes van manifestar la necessitat d’afrontar el drama que viuen les persones que fugen de la guerra i de l’extrema pobresa i que cerquen a Europa una vida digna. I van coincidir en subratllar els valors de la solidaritat i acollida com a signe d’identitat de les ciutats.