Els usuaris valoren amb un notable alt les biblioteques de Granollers

El servei de Biblioteca 24 hores, accés a 1.700 capçaleres de tot el món, fons d'audiollibres... són algunes de les novetats en el catàleg de serveis de Can Pedrals i Roca Umbert

17 de Octubre 2012
+

El servei de la xarxa de Biblioteques de Granollers obté un notable alt (exactament un 8'1) per part dels usuaris en l'enquesta realitzada per la Diputació de Barcelona en l'Estudi d'usuaris 2012, i es manté així la valoració ascendent d'aquests equipaments per part dels ciutadans.

Aquesta és una de les dades que es desprèn de l'enquesta realitzada la passada primavera amb una mostra formada per 400 persones residents a Granollers, majors de 14 anys i amb carnet de biblioteca de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM). L'estudi, promogut pel Servei d'Avaluació i Qualitat i Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, constata que l'oci és el principal motiu per anar a la biblioteca (un 56% dels enquestats) i que l'estudi és el segon (35%).

L'altre paràmetre valorat és la freqüència d'ús del servei: un 43 % dels usuaris visiten almenys un cop al mes la biblioteca (un 61 % va a Can Pedrals i un 39%, a Roca Umbert), sobretot, en la franja horària de tarda (un 73 %). Aspectes com la localització, l'atenció del personal, el fons bibliogràfic, l'ordre i l'organització, la zona infantil, la tranquil·litat i la zona d'estudi són entre els més satisfactoris en opinió  dels usuaris, que puntuen el servei de préstec amb un 8'6, pel fons disponible, la facilitat a l'hora de trobar documents i els terminis per retornar-los.

En l'apartat d'activitats, l'enquesta reflecteix un bon nivell de coneixement de les propostes infantils, exposicions, conferències i clubs de lectura, que coneixen entre un 66% i un 75 % dels usuaris preguntats, a través de cartells, butlletí municipal, comentaris d'amics i familiars, correu electrònic i  premsa local. Pel que fa a l'ús de la tecnologia, un 79 % dels enquestats es connecta cada dia a internet, sigui o no a la biblioteca (un 26 % utilitza ocasionalment el servei de Wi-Fi de l'equipament) i un 48 % consulta el web de la biblioteca.  

L'estudi també posa de manifest un alt grau de coneixement dels equipaments culturals municipals entre els usuaris de les biblioteques granollerines: un 97 % coneix el Teatre Auditori i el Museu; un 92 %, el Museu de Ciències Naturals i el Gra; un 86 %, els Centres Cívics i un 84 %, Roca Umbert. D'aquests, entre un 50 % i un 87 % els fan servir.    

Nous productes i serveis de les Biblioteques de Granollers

Durant tot aquest any, la biblioteca ha estat oferint servei les 24 del dia, a través de la biblioteca virtual (http://bibliotecavirtual.diba.cat): consulta de fons documental, accés a bases de dades, seguiment de les novetats, pretatgeries temàtiques... són algunes de les possibilitats que tenen els usuaris, entre les quals destaca el servei de referència virtual (programa Pregunta a la Biblioteca) en què la persona  obté l'acompanyament professional necessari en la recerca d'informació.

La versió infantil del portal virtual de la biblioteca es diu Gènius i s'adreça especialment als usuaris més joves, amb apartats de contes, còmics, música i cinema, recomanacions, etc. i també espais per als pares i mares i les escoles (http://genius.diba.cat).

Des de fa uns mesos, s'ha substituït el servei de consulta de capçaleres internacionals en suport paper pel servei Press Display, un portal d'accés a 1.700 diaris i revistes de 95 països en la versió digital. Una hemeroteca dels darrers tres mesos, recerca per paraules clau i opció d'àudio, impressió i traducció d'articles són altres prestacions del servei.

Les biblioteques de Granollers també posen a disposició dels usuaris un fons d'àudiollibres en català i en castellà,  descarregables de forma gratuïta en mp3. Els àudiollibres són llibres parlats, en versió íntegra de l'obra original.

La Biblioteca de Can Pedrals ha ideat unes visites exprés (de 15 minuts de durada) en què explica a les persones interessades totes aquestes novetats del catàleg de serveis bibliotecaris. Es fan cada dimarts, a les 6 de la tarda.