Una única ordenança compila tots els aspectes relacionats amb l'ús de l'espai públic i el civisme

L'Ordenança dels Espais d'Ús Públic i Civisme, que s'aprova inicialment en el Ple municipal de demà dimarts, deroga les ordenances de la Via Pública, de Civisme i Convivència i bona part de l'ordenança de Tinença d'Animals, alhora que inclou nous articles

24 de Maig 2010

L'Ordenança dels Espais d'Ús Públic i Civisme reuneix en un únic text tots els aspectes relacionats amb l'ús dels espais públics per part de la ciutadania, la imatge de la ciutat i dels espais privats d'ús públic, i també els principals aspectes de civisme, convivència i conducta de la ciutadania. D'aquesta manera, tots els agents municipals la tasca dels quals estigui relacionada amb l'ús dels espais públics (inspectors, tècnics, agents de policia, agents cívics...) disposaran d'un únic text regulador, que recollirà la immensa majoria d'activitats que passen a l'espai públic.

Títol I. Objecte i àmbit d'aplicació.

L'objecte d'aquesta ordenança és regular les condicions d'ocupació, neteja, recollida de residus i manteniment de les vies i els espais destinats a l'ús públic, les condicions de manteniment i ornamentació de les façanes, solars i edificacions que confrontin amb espais d'ús públic, les condicions d'ús comú general i d'ús comú especial d'aquests espais i les obligacions dels ciutadans i usuaris. En aquest sentit, una de les novetats de l'ordenança és que també es regulen espais privats d'ús públic com ara porxos o jardins interiors entre edificis. D'altra banda, l'Ordenança preveu establir un clima de civisme i respecte mutu que fomenti la tolerància entre els ciutadans i les ciutadanes i preveure mecanismes per corregir i, si s'escau, sancionar les actituds incíviques, negligents i irresponsables que deteriorin la qualitat de vida.

L'estructura d'aquesta Ordenança està dividida en 11 títols i 11 anexos, amb el detall més específic de les diverses normes d'ús dels espais públics i de les condicions de les diferents llicències d'ús privatiu de la via pública.

Els títols de la nova ordenança són:

Pel que fa a l'àmbit, aquesta ordenança s'aplica en el terme de Granollers, alhora que s'ha incorporat la normativa d'ús de la Porxada, com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

Títol II. De la retolació i numeració de la via pública.

S'han concretat alguns aspectes que no preveia l'Institut Nacional d'Estadística relatius a la distribució de la numeració i els elements a numerar.

Títol III. Dels elements estructurals dels espais públics.

S'estableix la regulació del mobiliari urbà d'ús públic i dels elements estructurals dels espais públics, així com els elements de joc infantil i esportius i les fonts públiques.

Títol IV. De la neteja, imatge i conservació.

En aquest títol es regula la neteja dels espais públics, inclosos els privats d'ús públic, la retirada de residus i objectes abandonats i les obres en els espais d'ús públic, així com la imatge i neteja de l'exterior dels immobles. Així, s'han concretat diversos aspectes relacionats amb la col·locació de tendals, d'aparells d'aire condicionat i antenes, o usos en balcons, finestres i terrats, etc.

Títol V. La recollida de residus sòlids urbans.

Els capítols d'aquest títol, que no presenta novetats destacades, defineix els residus, els classifica i marca les responsabilitats pel que fa la recollida de residus sòlids urbans; i també sobre la recollida d'escombraries domiciliària, la recollida sectorial de residus, de terres i runes i de residus industrials.

Títol VI. De la utilització de la via pública i altres espais d'ús públic.

Títol que regula, entre d'altres, la venda a la via pública, la col·locació a la via pública de taules i cadires, i les obligacions i responsabilitats pel que fa a les obres, els quioscos i les activitats dins dels espais d'ús públic.

Títol VII. Usos als espais verds

És un títol totalment nou. Es marquen pautes d'ús dins els espais verds del terme, es regula la protecció d'elements vegetals i animals, els espais de lleure per a gossos, la protecció de zones verdes, la circulació de vehicles en els espais verds o les obligacions dels propietaris de terrenys forestals i el que es prohibeix fer en aquests.

Títol VIII. Dels animals als espais públics.

La novetat més important d'aquest títol és la prohibició de donar menjar als animals urbans des de balcons, terrasses, patis interiors o similars. Aquest fet respon a la necessitat que s'evitin concentracions d'animals que puguin generar molèsties o problemes de salubritat a l'entorn.

Títol IX. Del comportament i conducta dels ciutadans.

Aquest títol regula aspectes com el consum de begudes als espais públics, jocs i juguesques, focs i activitats pirotècniques, conductes a les festes populars, protecció del menor i d'altres col·lectius amb especial vulnerabilitat, fums, pudors, sorolls, etc.

Títol X. De la utilització de l'espai públic per oferir, demandar i mantenir serveis de naturalesa sexual.

Aquest és un títol nou, no regulat en cap ordenança anterior, en el qual es prohibeix la prostitució en l'espai públic. Alhora s'estableix quina és la intervenció municipal en el camp de la prostitució.

Títol XI. Infraccions, sancions i procediment sancionador.

Una de les principals novetats d'aquest títol és l'article relatiu a la prestació i treballs en benefici de la comunitat. En aquest sentit es diu que els infractors majors d'edat i els pares o tutors dels infractors menors d'edat majors de setze anys poden sol·licitar la condonació de la sanció o d'una part d'aquesta, per treballs en benefici de la comunitat, quan l'Ajuntament disposi d'un protocol d'actuació a aquest efecte.

L'elaboració d'aquesta nova ordenança, que se sotmetrà a informació pública un cop el Ple l'aprovi inicialment, no respon a un fet aïllat, sinó que és una acció més de la seixantena previstes en un Pla d'actuació de civisme que lidera l'Àrea de Programació, Relacions Ciutadanes i Serveis d'Alcaldia i que s'ha estat treballant en el si del Grup de Civisme i Convivència Ciutadanes, format per tècnics municipals de diversos serveis. Un dels reptes d'aquest grup és implicar la ciutadania en el bon comportament de les persones en l'espai públic, una petició que, d'altra banda, es va recollir de manera majoritària (78,3 % de les respostes) en la darrera enquesta de satisfacció encarregada per l'Ajuntament i portada a terme aquest mes de març entre 400 persones de Granollers.