Una supervivent del bombardeig atòmic d'Hiroshima visita Granollers

Yoshiko Kajimoto participarà a la inauguració de l'exposició "Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica", dimecres que ve, 11 de febrer, al Museu de Granollers

05 de Febrer 2015
+
Yoshiko Kajimoto, de 83 anys, serà a Granollers la setmana vinent per trobar-se amb estudiants de batxillerat i inaugurar l'exposició "Hiroshima-Nagasaki"
Avui dilluns, a les 6 de la tarda, la Sala de Govern de l'Ajuntament de Granollers acollirà la recepció a una supervivent (en japonès, "hibakusha") de l'esclat de la bomba atòmica d'Hiroshima.  Yoshiko Kajimoto, de 83 anys, era adolescent quan va patir l'esclat atòmic mentre es trobava treballant a una fàbrica de peces d'avió, a més de 2 km del lloc de l'impacte. Des de l'any 2000, Kajimoto dóna el seu testimoni a estudiants i visitants del Museu de la Pau d'Hiroshima, i també arreu del món. 
 
Kajimoto es troba a Catalunya per participar en diverses activitats amb escolars i públic en general, que s'han organitzat a l'entorn de l'exposició "Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica" que es pot veure fins al 8 de febrer al Born Centre Cultural i a partir de l'11 de febrer al Museu de Granollers. 
 
Avui dilluns al matí, Kajimoto donarà el seu testimoni als estudiants de batxillerat de l'institut Antoni Cumella i a la tarda, participarà en la recepció municipal. Dimarts, la  "hibakusha" es reunirà amb els alumnes de batxillerat de l'institut de la Garriga Vil·la Romana i dimecres, serà el torn de l'alumnat de batxillerat de l'Escola Pia de Granollers. 
 
Dimecres que ve, 11 de febrer, a les 7 del vespre, es farà la inauguració de l'exposició al Museu de Granollers. L'acte comptarà també amb la presència de Yoshiko Kajimoto, que donarà el seu testimoni, així com del cònsol general del Japó a Barcelona, Hiroyuki Makiuchi; a més de l'alcalde Mayoral, representants municipals, de l'Ajuntament de Barcelona i del Museu de la Pau d'Hiroshima. El cor Plèiade, de Granollers, interpretarà per a l'ocasió la peça Les campanes de Nagasaki, sota la direcció de Júlia Sesé. 
 
L'exposició  "Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica" és una producció dels museus de la pau d'Hiroshima i Nagasaki, i l'Ajuntament de Granollers, que explica l'esclat de la bomba atòmica en aquestes ciutats japoneses l'agost de 1945. Els panells d'informació sobre els efectes de l'explosió en persones, edificis i medi ambient, immediats i a llarg termini, es complementen amb l'exhibició d'una desena d'objectes provinents de les dues ciutats japoneses que van patir l'explosió. Un rellotge de butxaca, un uniforme d'un estudiant de secundària, una carmanyola, una cantimplora, una sabata, plats, un crucifix... objectes originals o bé rèpliques, cadascun dels quals amaga una història personal,  com les dels estudiants joves i adolescents que quan es van llançar les bombes es trobaven treballant en les zones de demolició. 
 
L'exposició "Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica" es podrà veure a Granollers fins al dia 8 de març. L'Ajuntament prepararà una versió itinerant de la mostra, que s'oferirà als municipis pertanyents a la xarxa d’Alcaldes per la Pau. Mentre duri l'exposició, es recolliran signatures a favor de la campanya Visió 2020 d'aquesta entitat municipalista, la més gran del món, que lluita per l'abolició de les armes nuclears. 
 
 
Activitat complementària 
 
Dimecres 25 de febrer, a les 19 h, tindrà lloc a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau la presentació del llibre "Riesgos y amenazas del arsenal nuclear. Razones para su prohibición y eliminación" de Xavier Bohigas i Teresa de Fortuny. La presentació anirà a càrrec de Pere Ortega, president i investigador en pau i desarmament del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, i comptarà amb la presència dels autors del llibre.