Un cicle acosta les realitats del Sàhara, Palestina, l'Índia i l'Amèrica Llatina amb testimonis de primera mà

Diverses entitats joves de solidaritat expliquen els seus projectes de cooperació amb xerrades i projeccions promogudes pel GRA

01 de Febrer 2011
+

El cicle Realitats del Món, impulsat pel Servei de Joventut, donarà a conèixer la situació a diverses àrees del món immerses en conflictes armats i de violència, i en què la població lluita per la seva supervivència. Amb la col·laboració de Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau, hi haurà diverses xerrades amb entitats joves de solidaritat i cooperació que treballen en aquestes zones i que explicaran la tasca que hi desenvolupen, i es projectaran pel·lícules i documentals que posaran imatges a les paraules. Les xerrades es faran a Can Jonch i les projeccions, al GRA, a dos quarts de 7 de la tarda.

El dimecres 9 de febrer, les entitats ICAHD (Comitè Israelià Contra la Demolició de Vivendes), Pau Araisempre i Fundació Socialisme sense Fronteres parlaran sobre la situació a Palestina, i l'endemà dijous, es projectarà "Més enllà del mur: cançons contra l'apartheid", un documental de Josep Pitarch sobre l'experiència de la primera Brigada de Músics Catalans a Palestina, protagonitzat per Obrint Pas, Pau Alabajos, Cesk Freixas i Nabil Mansour. Aquest darrer oferirà un concert després de la projecció d'un film que mostra com la música pot ser un instrument de solidaritat i resistència.

El dimecres 16 de febrer,el grup de treball del Sàhara Occidental del Consell Nacional de Joventut (CNJC) donarà a conèixer la realitat al Sàhara, en una xerrada que comptarà amb el testimoni d' Antonio Velázquez i Isabel Terraza, activistes que van viure en primera persona el desmantellament del Campament de la Dignitat la tardor passada i la repressió policial a la ciutat d'Al-Aaiun, al Sàhara Occidental. L'endemà es projectarà una selecció de curtmetratges i documentals sobre aquesta zona, entre els quals "Laila", de la directora Sílvia Munt, guanyador d'un Goya al millor curt documental.

El dimecres 23 de febrer, l'associació Sonrisas de Bombay, fundada pel periodista Jaume Sanllorente, parlarà sobre l'Índia i dijous es podrà veure la pel·lícula "Agua", de Deepa Mehta (Canadà-Índia, 2005), que completa la trilogia de la directora iniciada amb "Tierra" i "Fuego", i ambientada l'any 1938 a l'Índia colonial, en ple moviment d'emancipació liderat per Mahatma Gandhi.

El cicle acabarà amb una aproximació a l'Amèrica Llatina, dimecres 9 de març, a càrrec de Fedelatina, la Federació d'Entitats Llatinoamericanes a Catalunya; i el divendres 11 de març es podrà veure el documental "Las maquiladoras", de Vicky Funari i Sergio de la Torre, que explica les dures condicions de feina a las "maquilas", fàbriques situades en ciutats mexicanes com Tijuana o Ciudad Juárez, frontereres amb els Estats Units, que no paguen impostos i exploten mà d'obra barata formada majoritàriament per dones.