Granollers ja està de Festa Major

Del 25 d'agost al 2 de setembre, viviu la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers.

25 d'Agost 2012
+

A la web de Blancs i Blaus, podeu consultar les novetats de la Festa Major d'aquest any. Les xarxes socials estaran més vives que mai i es proposen diversos concursos. També s'ha creat una llista a l'Spoty amb les músiques de la Festa.

 

El pressupost de la festa s'ajusta un any més

La difícil situació econòmica no està renyida amb la festa, el pressupost municipal s'ha reajustat, tenint present la crisi. Així, des de l’any 2008, s'ha rebaixat l’aportació econòmica un 20%. L'objectiu és mantenir la qualitat i el número d'actes i ser més eficients i imaginatius, a l'hora de programar. També les entitats de la ciutat organitzen noves activitats que s’inclouen a la programació. Les colles de Blancs i Blaus, davant de la situació de crisi, han decidit organitzar conjuntament alguns actes, per tal d’abaratir costos.

D’altra banda, la festa rep finançament per mitjà de la venda dels productes de Festa Major que es troben a la Botiga, les aportacions econòmiques de patrocinadors i dels comerços de la ciutat que participen a la Recapta i amb les ocupacions de via pública que regulen la situació de terrasses de bars i restaurants.


La festa i els valors

Aquest any, la Comissió de Festa Major, formada per representants de les colles de Blancs i Blaus i l’Ajuntament, ha organitzat unes jornades de reflexió a l’entorn de la festa en la seva vessant competitiva. Sota el títol Totx1pregó, blancs i blaus han aportat la seva visió de la festa i s’ha treballat, conjuntament, per millorar aspectes de competició, com la rivalitat ben entesa, el comportament positiu davant del rival, el bon joc i el respecte. Aquests aspectes s’explicaran per tal que tothom apliqui aquests valors a la festa. A més, es reforçaran els rituals festius, aquells que marquen la Festa de Blancs i Blaus, per exemple, quan i com es posa el mocador de cada colla.

Una de les novetats que ja s’incorpora enguany és el canvi de les bases per al jurat de la festa. En aquest sentit, el jurat, integrat per nou persones, que durant els dies de la festa ha d’actuar anònimament, haurà de valorar els actes de creació en funció de: diversitat, cooperació, organització i innovació; tenint present el resultat de les proves de competició. Feta la deliberació i arribat a un consens, el jurat emetrà el seu veredicte. Les jornades Totx1pregó han iniciat un procés de reflexió de la festa que la Comissió de Festa Major vol continuar, el proper mes d’octubre.


Es mantenen els actes de competició i es programen activitats per a totes les edats

La Comissió de Festa Major, les colles de Blancs i Blaus i les entitats de Granollers programen prop de 200 actes perquè, del 25 d’agost al 2 de setembre, la ciutat visqui intensament la festa gran, de la qual, des de fa 29 anys, Blancs i Blaus en són el motor. La maquinària de la imaginació, la creativitat, la música, la festa i la potència del blanc i del blau donen sentit i identitat a la nostra Festa Major. La programació continua variada i diversa; pensada per a públics de totes les edats, fent èmfasi en les activitats adreçades a les famílies. Hi ha més actes programats en horari de tarda. Destaca, també, l’oferta per a gent jove i gent gran i els actes populars, com l’arrossada i els balls.

Com en cada Festa Major, no faltaran els actes de competició que tindran quatre escenaris. El campionat d'escacs, el de dòmino i el de futbolí, a la plaça de la Corona i el llançament de rajoles, al Parc de Torras Villà. El Palau d'Esports es tornarà a convertir en l'escenari del Concurs de Rajolers, que rebrà, com cada diumenge de Festa Major, al rajoler blanc, David Galí, i al blau: Miquel Locubiche. El carrer d'Anselm Clavé acollirà les mítiques proves d'estirada de corda i passada de rajoles, en format infantil i adult.


El recorregut final dels correfocs

Amb motiu de les obres que s’estan fent a un habitatge de carrer Barcelona, els tres correfocs que es faran de dijous a dissabte finalitzaran el seu recorregut a l'altura del carrer Barcelona, per desviar-se al carrer Nou i passar pel carrer del Portalet, fins arribar a la plaça de la Porxada.

El conte s'explicarà a la plaça de Maluquer i Salvador.

Tots els nens i nenes tenen una cita dimecres 29 d'agost, amb el conte de Festa Major, a la plaça de Maluquer i Salvador. La versió del conte escrit per la Teresa Duran, on s’explica l’origen de la festa, es tornarà a explicar en format conta contes, a càrrec de Sandra Rossi i es podrà escoltar en dues sessions: a les 11 i a les 12 hores.


Música, concerts, balls i espectacles

La música serà present a qualsevol moment de la Festa Major. Com cada any, diversos escenaris seran punt de trobada de balls, concerts i espectacles.

Dijous 30 d’agost

22.30 h. Plaça de l'Església

Balles a plaça amb La Canya Borda

Org.:   Esbart Dansaire de Granollers  i Passaltpas

23.30 h. Parc Torras Villà

Concert i ball amb La Big Band de Granollers

Patrocini: Reckitt Benckiser

1 h. Avinguda del Parc

Festa de Blancs i Blaus amb Miquel del Roig i Pastorets Rock

Divendres 31 d’agost

18.30 h. Plaça de la Porxada

Ballada de Sardanes amb la Cobla Lluïsos

Org.:   Agrupació Sardanista de Granollers

0.15 h. Plaça de l'Església

Ball amb l'Orquestra Sabor Sabor

1 h. Avinguda del Parc

Concert amb Terratombats i Fugados de Alcatraz

Dissabte 1 de setembre

18.30 h. Plaça de l'Església

Ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Mataró

Org.:   Agrupació Sardanista de Granollers

23 h. Parc Torras Villà

Espectacle de circ Cabaret, amb la cia. Capicua.

Patrocini: Reckitt Benckiser

0.15 h. Plaça de l'Església

Ball amb l'Orquestra La Privada

1 h. Avinguda del Parc

Concert amb Se Atormenta Una Vecina i Buhos

Diumenge 2 de setembre

17.30 h. Parc Torras Villà

Taller de circ amb la cia. Jam

19 h. Plaça de Perpinyà

Ball de tarda amb Els Miven

0.15 h. Plaça de Barangé

Festa de Cloenda amb Dj Pipo

 

Per assegurar l'èxit de la festa, s'activa un dispositiu especial de seguretat, neteja i mobilitat

Es treballa de manera especial en els temes de seguretat, neteja i mobilitat, per tal que el desenvolupament de la festa sigui un èxit. Per als actes que es preveuen multitudinaris, es fan plans d'actuació especial.

L’avinguda del Parc es tallarà al trànsit, a partir de dimarts 28 d’agost, amb motiu de la instal·lació de l’escenari i l’espai destinat als balls de nit.

Des del primer dia de festa major, dissabte 25 d'agost, hi haurà instal·lades cinc cabines sanitàries i urinaris. Es mantenen els quatre mòduls de lavabos que tindran connexió al clavegueram i a l’enllumenat públic i disposaran de vigilància i servei de neteja continuada.  Aquestes cabines s’instal·laran a la plaça de l’Església, de Maluquer i Salvador, de Barangé i de Folch i Torres i al Parc Torras Villà.

Els serveis estaran oberts fins a una hora després de finalitzar la festa. Aquesta és una de les millores que s’aplica aquest any.


Dóna sang per Festa Major

“A la festa, deixa-t’hi la sang!” és l'eslògan per captar donants de sang i que, per cinquè any consecutiu, acull la Festa Major de Blancs i Blaus. La campanya de donació de sang durarà quatre dies, un més que l’any passat. Començarà dilluns 27, a l'Hospital General de Granollers, de 9.30 a 19 hores. Dimarts 28 i dimecres 29 d’agost, a la parròquia de Sant Esteve, de 17 h a 22 hores, i divendres 31, a partir de les 10 h, a l’avinguda del Parc. Aquesta activitat està organitzada pel Banc de Sang i Teixits del Departament de Salut i l’Ajuntament de Granollers, amb la col·laboració de l’Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental i Creu Roja Granollers.

Recomanacions: Qui pot donar sang? Es pot donar sang si es tenen entre 18 i 65 anys, si el pes corporal supera el 50 kg i si no s’ha patit hepatitis després dels 12 anys. Per donar sang, no cal anar-hi en dejú.


www.blancsiblaus.cat 

La web www.blancsiblaus.cat reforça el paper participatiu de la ciutadania a la festa. Compta amb canals directes a facebook i twitter. Un compte enrere que marca els dies que falten perquè comenci la festa. No falten les seccions habituals com són el relat, la galeria d'imatges o l'agenda d'activitats.


Les colles de Blancs i Blaus i les entitats, protagonistes de la festa

Enguany, algunes entitats de la ciutat organitzen actes, per primera vegada. És el cas de l’exposició “Artistes amb cor” d’Oncovallès, del Bany nocturn de Festa Major al Club Natació Granollers, dimarts 28 d’agost a les 21.30 h, i de la Cantata de Festa Major a l’Art-9, dimecres 29 d’agost a les 11.30 h a la Plaça de Maluquer i Salvador. Una cantata a càrrec dels alumnes del Taller de música ART-9.


Entitats participants:

 •  Blancs
 •  Blaus
 •  Agrupació Excursionista de Granollers
 •  Agrupació Sardanista de Granollers
 • Passaltpas
 • Esbart Dansaire de Granollers
 •  Ajuda en acció
 •  Diables de Granollers
 •  Drac de Granollers
 •  Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers
 •  Associació Fem-ne 50
 •  Casino Club de Ritme
 •  Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental i Banc de Sang i Teixits de la Generalitat de Catalunya
 •  Teatre de Ponent
 •  Teatre Auditori de Granollers
 •  Colla castellera Xics de Granollers
 •  Associació musical Aula Lírica
 •  Museu de Granollers
 •  Arxiu Municipal de Granollers
 •  Art-9 Escola de Música
 • Club Natació Granollers
 •  Oncovallès. Fundació d'Ajuda Oncològica