Sant Jordi a Granollers: la trobada d'autors i lectors, el pregó d'Albert Forns i la presentació del recull "Llegir per viure" marquen la vigília de la Diada del Llibre

Una vintena d'escriptors i escriptores de la comarca ja han confirmat la seva assistència a la trobada del dimarts 22 d'abril a la Porxada, que enguany convida els lectors i que comptarà amb l'acompanyament d'alumnes de l'Escola Municipal de Música

22 d'Abril 2014
+
La instal·lació "Escrivents 2.0" convida tothom a escriure sobre el 1714, amb una màquina d'escriure antiga.

Les activitats de Sant Jordi, agrupades sota la programació "Per l'abril lletres mil", han començat a Granollers amb la instal·lació interactiva "Escrivents 2.0" a la Biblioteca Can Pedrals, una iniciativa lligada al Tricentenari ideada per la granollerina Clara Saperas que ha itinerat per diverses biblioteques catalanes. 


Trobada d'autors i lectors, i presentació del recull Llegir per viure

Els dies 22 i 23 d'abril hi haurà el gruix d'activitats de la programació. El dimarts 22, a partir de les 17 h, quedarà instal·lada a la Porxada i també al carrer d'Anselm Clavé la fira del llibre i les parades de roses. L'Ajuntament instal·larà una petita tarima que acollirà la tradicional trobada d'autors -i aquest any també, lectors- locals. La trobada començarà amb la lectura del conte per a infants "Sant Jordi té por del drac" i continuarà amb més lectures de fragments de les novetats editorials de l'any.

De moment, ja han confirmat que assistiran a la trobada una vintena d'escriptors: Eulàlia Canal (que enguany ha publicat "La nena que només es va poder endur una cosa" i "Això és un secret que només sé jo"), Marta Alerm ("El blog de la Natàlia"), Leila Milà ("El lamento del lobo" i "Fuego contra fuego", entre altres), Teresa Sagrera ("Confidències d'una reina"), Sergi Pons ("Mars del Carib"), Rosa M. Pascual ("On vas, Irina?"), Israel Calvache ("Deulofeu"), Pere Valls ("Presumpte crim a Granollers"), Joan Sala Vila ("Els àngels juguen a futbol"), Ignasi Casals ("Nascola, experències d'un mestre durant 40 anys a l'Escola Ginebró"), Jaume Baigual ("Esperança. Poesies"), Marta Sempere ("Fils de vidre"), Alba Colomé ("Lloc de frontera"), Maria Ripol ("Sant Jordi té por del drac"), Ramon Gasch ("Defensors de la terra"), Lluís Oliván ("Lo que hay en el fondo"), Josep Gordi ("Natura i espiritualitat a Catalunya"), Juan José Arnes ("No hay césped").  Tots ells vindran acompanyats d'un lector/a que llegirà per espai d'un minut un fragment del seu llibre, lectures que s'intercalaran amb peces musicals interpretades per alumnes de l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera. El poeta Esteve Plantada serà, com altres anys, l'encarregat de dinamitzar l'activitat, que tindrà el punt culminant cap a  tres quarts de 7 de la tarda, quan es farà la foto de grup dels autors i autores locals.

Després, a les 7, l'escriptor Vicenç Villatoro presentarà el llibre "Llegir per viure", una iniciativa municipal que publica Alpina i que aplega en un recull els pregons de Sant Jordi pronunciats a Granollers des de l'any 2004. Màrius Serra va encetar aquella iniciativa, que després han seguit Josep-Francesc Delgado (2005), Enric Casasses (2006), Isabel- Clara Simó (2007), Emili Teixidor (2008), Najat El-Hachmi (2009), Eulàlia Canal (2010), Miquel Desclot (2011), Jordi Julià (2012) i Núria Albó (2013). Escriptors i escriptores destacats del panorama literari que han estat convidats a venir a Granollers per inaugurar la Diada del Llibre i, sobretot, per encomanar les ganes de llegir, cadascú des del seu bagatge i experiència personal. El volum, de poc més de cent pàgines i  pròleg de V. Villatoro, inclou també el pregó d'aquest Sant Jordi, encarregat  al periodista i escriptor Albert Forns (Granollers, 1982), autor de la novel·la "Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)", Premi Documenta 2012, i dels reculls de poesia "Ultracolors" i "Busco L que em gemini". Forns llegirà el seu pregó a la Porxada, a un quart de vuit del vespre, un text en què parla dels seus inicis com a lector de còmics i del paper que ha tingut la lectura en la formació de la seva personalitat.

 
Tallers infantils, sardanes, castells i dansa tradicional

Les activitats per a nois i noies també són un plat fort de la programació de Sant Jordi: el dia 23 es farà el taller "Barrets de drac", a càrrec de L'Obrador (16.30 h, plaça de Maluquer i Salvador; si plou, es farà a la Casa de Cultura Sant Francesc). La mateixa tarda, els Xics organitzen un taller infantil de castells (17.30 h, pl. de Perpinyà). I el dia 25 d'abril (17.30 h), la Troca proposa una activitat familiar d'estampació de motius de Sant Jordi.

El Gra, equipament juvenil, utilitza les xarxes socials per celebrar Sant Jordi: entre els dies 7 i 22 d'abril, es farà un concurs de preguntes literàries via Facebook (més info, www.grajove.cat) i del 22 al 25 d'abril, els joves estan convidats a continuar el relat de la "Història enllaçada" a través de tuits etiquetats  #gralletres. El mateix dia 23 (de 17 h a 19 h), la plaça de l'Església acollirà una parada de llibres lliures ("bookcrossing").

El dia de Sant Jordi tampoc no faltaran activitats tradicionals com la Lectura de poemes d'arreu del món organitzada per l'Ateneu i que arriba ja a la XVI edició (17 h, placeta carrer de Corró), les sardanes amb la Cobla Ciutat de Girona (18.30 h, Porxada) i, per segon any, l'actuació castellera amb els Xics de Granollers (19 h, pl. de Perpinyà).

La presentació de novetats i signatura de llibres per part dels autors, les parades de les entitats, les activitats als barris, el lliurament de premis del Concurs de Narracions Solidàries de Mans Unides... són més propostes d'un programa d'activitats que es tancarà el dia 27 d'abril (18 h, Porxada) amb l'actuació de l'Esbart Dansaire i l'espectacle "A Granollers, ballem!"