La Sala Ciutat del Centre Cultural acull una exposició dels artistes Miquel Ferrà i Jaume Vallverdú

La mostra vol donar a conèixer una selecció d'obres de pintura i escultura d'aquests dos creadors granollerins

02 de Març 2011
+

 

 Demà dijous que ve, 3 de març, a les 8 del vespre, s'inaugurarà a la Sala Ciutat del Centre Cultural l'exposició "Ferrà / Vallverdú. Pintura i escultura", una producció del Museu de Granollers amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta és la segona proposta expositiva que es presenta a la Sala Ciutat, un espai dedicat a l’ exposició i la difusió de l'obra i dels artistes i col·lectius artístics vinculats al territori. En aquesta ocasió, es presenten a la ciutat dos dels seus artistes més desconeguts, Miquel Ferrà i Jaume Vallverdú.

Ferrà i Vallverdú són dos artistes de llarga trajectòria que han confluït a Granollers, ciutat on viuen i on desenvolupen el seu treball artístic en tallers físicament molt propers. Amics i ambdós procedents de l'Hospitalet, han coincidit diverses vegades al llarg dels anys i malgrat que treballen en disciplines diferents, la seva visió de l'art els ha permès aproximar-se, en essència més que en resultat, en diverses exposicions.

Fa poc van presentar una tria de la seva obra a l’Espai d’Art L’Harmonia del Museu d’Història de l’Hospitalet. Ara, a Granollers, amplien la selecció i hi afegeixen les seves últimes creacions, incorporant-hi obres inèdites i fetes expressament per a aquesta mostra. Una quarantena de pintures de Miquel Ferrà i una trentena d'escultures de Jaume Vallverdú es confronten i dialoguen. Membres d'una mateixa generació, fusionen en la seva obra la tradició clàssica amb resultats ben diferents. Vallverdú amb un treball de reflexió en la forma i la matèria, en aquests darrers temps amb terracotes com a material. Ferrà amb una presència, sempre constant, del dibuix i la forma, subtilment evident sota les pinzellades.

Ferrà i Vallverdú han assolit un llenguatge propi i madur. En aquesta exposició mostren la trajectòria i l'evolució personal de dues maneres d'acarar la creació i l'obra d'art, de confrontar pintura i escultura, en estat pur.

La mostra es podrà visitar fins al 26 de juny, de dimecres a dissabte, de 17.30 a 20.30 h; i diumenge i festius, d'11.30 a 13.30 h. Dilluns i dimarts, tancat

Els autors

Miquel Ferrà és pintor. La seva pintura es defineix per una forta vitalitat i es mou entre la tradició i la innovació, la força i l’elegància, la rotunditat i la poesia, el barroquisme i la síntesi. Un compendi molt difícil de trobar en pintura i que és fruit del seu mestratge i d’un singular talent.

Quan Miquel Ferrà parla de la seva obra i de la seva diversitat de llenguatges ho fa utilitzant el terme investigació. El seu treball tenaç i persistent el condueix a una constant regeneració i actualització. Esdevé un investigador de l'art pictòric que replanteja i qüestiona constantment els seus principis. Ferrà basa la seva obra en dos pols ben diferenciats. La pintura d'arrels clàssiques, que veu de fons del passat i que actualitza i posa al dia amb una empremta molt personal. I una altra d'arrel mediterrània, en la qual el color i la llum són elements constants. Entre aquestes dues grans línies mestres, la seva obra es farceix d'una immensa gamma de possibilitats, de matisos, que són del tot impossibles de classificar.

Amb una estètica molt personal, Ferrà ens presenta un conjunt d’obres, de mides i formats ben diversos que fluctua des de les explosions de color als matisos més subtils, a les gammes cromàtiques més neutres, però sempre fidel a una de les seves principals senyes d’identitat, el dibuix i la forma. La figuració és gairebé sempre present, i en bona part de la seva obra el traç de la línia aflora o bé es sobreposa i assenyala una clara figuració. La presència del traç sobre un fons molt texturat emmarca i potencia el dibuix, i defineix en molts casos les temàtiques. En molts casos són figures femenines, elegants i delicades, amb una clara referència al classicisme noucentista; en d'altres són un seguit de faunes, minotaures i personatges que esdevenen una clara al·lusió al món mitològic clàssic. I encara altres formes més quotidianes, des d'elements de mobiliari a paisatges urbans que ajuden a crear interiors ficticis, finestres obertes.

Les seves composicions tenen un ordre i estan sotmeses voluntàriament a una estructura que configura i dóna caràcter a l'obra. Tècnicament també utilitza diferents suports i matèries: tècnica mixta sobre tela, paper, fusta, oli tinta xinesa ... en un clar interès per la recerca de nous formats, suports i pintures. I ho fa en un anar i tornar constant, sense tancar etapes, sumant en un mateix moment la diversitat d'estils.

Miquel Ferrà és fidel a la seva línia de producció i investigació pictòrica, i assumeix reptes nous que afronta treballant cíclicament, retornant als orígens i afegint en cada retorn més maduresa, més experiència i la solidesa d'uns recursos tècnics cada vegada més amplis. Ens mostra ara tot el seu ventall de possibilitats, tota la seva variada producció, un catàleg de la seva obra més recent i, per defecte, de la seva trajectòria fluctuant, però constant.

Jaume Vallverdú és escultor. Prové d'una tradició més clàssica que el va portar al llarg de prop de vint-i-cinc anys a treballar la talla directa sobre el marbre, llavors amb un seguit d'escultures en què la forma humana es concentrava en volums amplis. Més recentment ha optat per un canvi de material que alhora li ha permès una clara evolució introduint nous conceptes com l'espai interior i exterior, la llum i l'ombra o les construccions expansives de les formes.

La terracota és el material emprat en les peces que presenta, en les quals no esculpeix sinó que modela. Vallverdú utilitza ara diverses classes de fang refractari, el treballa i li dóna forma i després el deixa assecar lentament. Posteriorment, la cuita a alta temperatura, 1240º a 1260º, acabarà l'obra i introduirà el color final. L'elecció de terres vermelles, negres o blanques serà decisiva en l'acabat final, ja que una vegada l'obra surt del forn l'autor dóna per finalitzat el procés creatiu. Vallverdú vol potenciar el material i la seva riquesa cromàtica i la seva textura, a voltes més llisa, a voltes més aspra, com un element més que se suma a la forma i a l'estructura. El fang és present amb tots els seus atributs de rugositat, sequedat i cromatisme. El foc i la cuita intervenen com a elements determinants de l'acabat, en un cert atzar. Sobre la peça, un cop cuita, no hi aplica cap tractament afegit propi d'aquest material, com pot ser un acabat amb esmalt o diferents tipus de pàtines.

Les escultures són d'una gran sobrietat, no hi ha cabuda per a l'element decoratiu, superflu o anecdòtic. La forma pura és l'essència de l'obra d'aquest artista. Les seves peces no tenen cap element que distorsioni la simplicitat, i puresa formal i volumètrica que l'artista vol prioritzar en la seva obra. L’obra actual ens remet a formes arquitectòniques més o menys evidents, amb obertures per on la llum penetra, tènue, a l’interior de la peça. Les peces de Vallverdú són formes lliures, volums arrodonits i modelats, objectes esculturals que porten en el seu si envair i crear espais, formes abstractes creades per ser peces d'art. Escultures que es construeixen, gairebé sempre, buides per dintre, modelant-ne la superfície com si d’un volum ple es tractés, preveient, però, que la peça haurà de ser cuita.

Des de l'any 2006, quan va començar a treballar la terracota, les seves escultures han anat evolucionant, des de formes més tancades, amb passadissos sense sortida, a formes més obertes, a construccions més aèries. La seva obra actual, de format més reduït, evidencia possibles evolucions d'ella mateixa cap a altres dimensions i matèries. Les seves escultures, subtilment, posen de manifest altres possibilitats com la seva transformació a grans formats amb altres materials com els metalls.

Els currículums

MIQUEL FERRÀ (Barcelona, 1955)

Cursa estudis a l’Escola Massana de Barcelona. Assisteix al Cercle Artístic de Sant Lluc de Barcelona. El 1978 rep el 2n premi de dibuix del Concurs d’Art de la Diputació Provincial de Girona. Resideix a Granollers d'ençà l'any 2003.

Exposicions individuals:

2010 Exposició a l’Espai d’Art L’Harmonia del Museu d’Història de l’Hospitalet

2008 Sala Luis de Ajuria de Vitòria

Bar La Carme de Granollers

2001 i 2005 Bar Laurel de Barcelona

1999 Galeria Cau d’Arts de Barcelona

1995 Cercle Català d’Àraba de Vitòria

1988 Centre d’Art Alexandre Cirici de l’Hospitalet

1981, 1984 i 1994 Galeria Lleonart de Barcelona

1979 i 1983 Museu d’Història de la Ciutat de l’Hospitalet

Algunes exposicions col·lectives:

1994 Exposició Tauromachie a la Galeria Aillaud-Serre de Maussane les Alpilles (França)

1992 Galeria Xavier Delannoy de la Garde-Freinet (França).

1991 Galeria MAP de Barcelona.

VI Biennal de Pintura de la Fundació de la Caixa de Barcelona

1989 Artistes de l’Hospitalet a Bellvitge. 25 aniversari

1986 Exposició a Firaciutat de l’Hospitalet

1978 Sala d’Exposicions de la Caixa del Prat de Llobregat

Concurs d’Art de la Diputació Provincial de Girona (2n premi de dibuix)

1977 Galeria d’Art Sol-Solet de Gelida

1974, 1976 i 1977 Sala d’Exposicions dels Amics de la Música de l’Hospitalet

JAUME VALLVERDÚ (Barcelona,1954)

Titulat per l’Escola Massana en l’especialitat d’escultura, el 1977. Estudis de dibuix a l’Acadèmia Porta de l’Àngel de Barcelona, del 1977 al 1979. Llicenciat per la Facultat de Belles Arts de Barcelona, el 1983. Professor d'escultura de la Facultat de Belles Arts des del 1985. Resideix a Granollers d'ençà l'any 2000.

Exposicions individuals:

2010 Exposició a l’Espai d’Art L’Harmonia del Museu d’Història de l’Hospitalet

2002 Galeria El Quatre de Granollers

1995 Centre Català d’Àraba de Vitòria

1993 Galeria MAP de Barcelona

1990 Galeria Art Dama de Calafell

1989 Centre d’Art Alexandre Cirici de l’Hospitalet

1988, 1990 Facultat de Belles Arts de Barcelona

1986, 1991, 1994, 1996 Galeria Lleonart de Barcelona

1980-1985 Museu d’Història de la Ciutat

Algunes exposicions col·lectives:

2008 Muyth, history and memory. Sculpture. Universitat de Barcelona

2000 al 2007 Galeria El Quatre. Granollers

1997 De Corpore. Sales Tinellet del Palau Recasens, Barcelona

1991 Galeria MAP de Barcelona

1989 Artistes de l’Hospitalet a Bellvitge. 25 Aniversari

1986 Exposició a Firaciutat de l’Hospitalet

VI Biennal de Pintura de la Fundació de la Caixa de Barcelona

1978 Sala d’Exposicions de la Caixa del Prat de Llobregat

1977 Galeria d’Art Sol-Solet de Gelida

1974, 1976, 1977 Sala d’Exposicions dels Amics de la Música de l’Hospitalet