La Nau B1, el nou Centre de Creació i Difusió Musical de Roca Umbert, obre les seves portes

El proper dissabte 3 de març hi ha programada una jornada de portes obertes

14 de Febrer 2012
+

Ja s'ha presentat el projecte de la Nau B1, el nou Centre de Creació i Difusió Musical que obrirà les seves portes el proper 3 de març amb una jornada de portes obertes. 

Projecte musical

La sala oferirà diverses activitats formatives destinades a músics professionals, músics de recent formació, tècnics de so, tècnics de llum i professionals de l’ensenyament musical; sempre en coordinació amb els serveis municipals d’Educació, Cultura i Joventut així com amb els centres educatius de Granollers. Proposem activitats que puguin ser inserides en l’àmbit curricular tant de primària com de secundària. El llistat de propostes formatives que oferim consta de tallers, cursos o classes magistrals; i seran proposades i gestionades conjuntament amb l’ESTAE Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (Institut del Teatre) i l’ESEM-TM Escola Superior d’Estudis Musicals (Taller de Músics). Aquestes són algunes de les línies en les que estem treballant:

-       Taller de músics i Institut del Teatre:

  • Creació d’un Cor Gospel
  • Formació destinada a mestres especialitzats en la música
  • Cursos de cognició, emoció i comportament en la pràctica de la música
  • Cursos d’assessorament, gestió i producció de projectes musicals
  • Cursos d’iniciació a les tècniques de so
  • Tallers d’escenotècnia
  • Tallers relacionats amb el fet sonor
  • Cursos tècnics per a músics

-       Residències i beques: obrirem perspectives de futur als nous valors musicals dins el circuit professional. Per assolir aquest objectiu hem elaborat un programa de residències i beques que gestionarem amb la col·laboració de RUMB, Bucs d’assaig de Roca Umbert. Les beques posaran a disposició dels músics recursos humans i tècnics: espai d’assaig, assessorament i acompanyament en la producció del projecte, exhibició de l’obra final i impuls al mercat musical. 

La voluntat final és que aquest espai es converteixi en un nòdul cultural de referència i punt de trobada imprescindible per el sector musical, educatiu i formatiu.

De la mateixa manera que la NAUB1 no pretén ser competència del sector privat de l’oci nocturn, sinó un lloc de trobada cultural molt més ampli; la proposta complementària de la sala tampoc no pretén ser un substitutiu de la formació musical sinó un punt de confluència entre tots els actors implicats en el sector. I, en aquest sentit, volem que es consolidi com a espai d’intercanvi de coneixements amb projectes com:

-       L’aula laboratori: lloc on professionals, estudiants, residents i experts convidats amb formació pràctica es podran trobar per compartir experiències en showcases, workshops, meetings, convencions, networkings, jornades d’intercanvi entre artistes i tècnics, ponències formatives, jornades d’assessorament, presentacions, conferències, master-class, pràctiques...

-       El Club: espai presencial i virtual per a professionals del sector: músics, tècnics de llum, tècnics de so, periodistes especialitzats... Els membres del club podran trobar contingut pedagògic especialitzat, incentivant intercanvis amb trobades específiques on compartir idees i recursos tècnics.

Aquestes són algunes de les activitats basades en l’intercanvi de coneixement que s’estan treballant en col·laboració amb el Taller de músics i l’Institut del Teatre:

-       Seminari Internacional de Jazz

-       Formació d’un col·lectiu de músics residents a Granollers i territori

-       Projecte de pràctiques per estudiants

-       Activitats en col·laboració amb empreses i institucions del sector 

 NAUB1, ASPECTES TÈCNICS

La sala té una superfície de 975 m2, amb una longitud total de 42m, una amplada que varia dels 15 als 25m i una altura lliure mitjana del seu interior de 6,5m. La sala té una zona de públic amb un aforament màxim de 920 persones. L’equipament està dotat d’una sala per als espectadors en una posició central amb superfície lliure de 375m2, dues barres, serveis higiènics d’homes, de dones i adaptat, vestíbul, taquilla, guarda-roba, dos camerinos, sala de reunions, despatx, moll de descàrrega, sala tècnica, sala de neteja i magatzems. L’escenari té una superfície de 17m d’amplada i 6m de fons i 1m d’alçada amb lateral esquerre reservat per monitoratge. La NAUB1 està dotada de l’equipament tècnic necessari per a desenvolupar la seva funció amb total autonomia.

 COL·LABORADORS

ESEM-TM (ESCOLA SUPERIOR ESTUDIS MUSICALS – TALLER DE MÚSICS)

El Taller de Músics realitza, en un àmbit nacional i internacional, ensenyament de músiques populars i/o improvisades –jazz, latin, flamenc, principalment-; produccions pròpies i d’encàrrec, representació i management, així com edicions fonogràfiques amb un segell propi. Ofereix plataformes d’orquestres i formacions sòlides i en funcionament per composar, arranjar i instrumentalitzar les creacions d’autor. Organitza festivals propis, com és el Flamenco Ciutat Vella. Gestiona i organitza activitats per fomentar la contínua evolució del músic a través de l’acostament i la vivència amb d’altres músics i artistes especialitzats que aportin un coneixement i creixement continuat al músic, compositor o arranjador com ara:  el Seminari Internacional, classes magistrals o cursos especials. Recolza i impulsa la formació del músic i la professionalització del sector més jove i en definitiva contempla tot un conjunt d’activitats, gestions i dinàmiques que configuren la indústria cultural amb un enorme potencial de desenvolupament.

La voluntat d’impulsar i promoure nous llenguatges i estètiques ha estat, per al Taller de Músics, una fita i un repte constant. Avui tenen en marxa una sèrie de produccions, projectes i trajectòries professionals personalitzades que tenen en comú la inquietud per evolucionar, oblidant les parcel·les excloents i obrint una indústria cultural que ajudi a l’exportació internacional, amb paràmetres professionals, d’expressions musicals com el flamenco, la rumba catalana, la música llatina  i el jazz català.

Per garantir el paper del Taller de Músics com a dinamitzador i catalitzador de les músiques populars i improvisades, i assegurar la viabilitat dels projectes, és necessària una constant revisió i actualització dels camps d’investigació i acció per facilitar l’evolució permanent a les persones involucrades en el projecte. Una altra garantia que els proporciona la viabilitat del projecte és la pedrera de joves músics que generen constantment l’Escola TM i l’actual Centre d’estudis oficials de Grau Superior, ESEM-TM. Tot i sent dos centres independents que s’autofinancen i gestionen de manera autosuficient, ens faciliten les persones i el coneixement per impulsar i promoure projectes musicals formats per joves talents de la mà d’artistes reconeguts.

 

ESTAE (ESCOLA SUPERIOR DE TÈCNIQUES DE LES ARTS DE L’ESPECTACLE – INSTITUT DEL TEATRE)

L’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE) neix el curs 1997-1998 impulsada per l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya (Fundació Politècnica) amb l’objectiu de presentar un pla de formació inicial per a les professions tècniques de l’espectacle en viu. Creada per la Junta de Govern de l’Organisme Autònom Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona el 15 de març de 1999, imparteix, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya, un programa de formació inicial adreçada als oficis tècnics de l’espectacle en viu. Els continguts i l’organització dels estudis han estat elaborats amb la participació de diversos centres de formació i teatres d’Europa en el marc del projecte FIRCTE, acollit als programes Leonardo da Vinci de la Unió Europea. Actualment atorga diplomes equivalents a un cicle formatiu superior de formació professional en les especialitats luminotècnia, de so i de maquinària escènica.

RUMB (ROCA UMBERT MÚSICA BASE)

Projecte d’economia social amb vocació de servei públic, que neix amb la finalitat d’aconseguir la inserció dels grups musicals de Granollers dins del món professional, operant com a entitat gestora dels bucs d’assaig musical dins de la Fàbrica de les Arts. És una associació sense afany de lucre formada per professionals del sector musical i associatiu de la ciutat, amb una àmplia experiència en la indústria discogràfica, del management, de la producció de concerts, del disseny gràfic i de l’assessorament i gestió d’empreses, i que pretén integrar-se dins de la xarxa d’operadors de Roca Umbert, oferint als músics de Granollers un espai on assajar, formar-se, assessorar-se, enregistrar, editar i difondre les seves obres a uns preus reduïts, amb el valor afegit de no anteposar l’interès econòmic de l’activitat  per davant del seu interès social.

La pretensió de RUMB és la de crear un nou model d’equipament cultural dedicat no només a la disposició d’espais d’assaig, sinó a fomentar la formació, la creació, l’exhibició i la difusió de la música popular de Granollers, complementant els equipaments ja existents a la Fàbrica de les Arts, donant resposta a les noves expressions musicals latents a la nostra ciutat i obrint noves portes en les relacions entre l’administració pública i les empreses d’economia social. RUMB ha de servir també de punt de trobada per a crear complicitats entre els diferents agents del panorama musical i cultural  local, fomentant el diàleg entre ells, convertint-se en una “base d’operacions” per a qualsevol iniciativa musical de la ciutat.

 PROGRAMACIÓ MUSICAL: MARÇ

A la NAUB1 podrem comptar amb la presència d’artistes com Le Petit Ramon, Mazoni, Carles Casas, Maria Coma, Espaldamaceta, Surfing Sirles, Guillamino, Bárbara i els Morenos, Gramophone Allstars, entre d’altres, i fins a 63 concerts anuals.

Detallem a continuació les propostes d’aquest primer mes d’activitat:

Dissabte 3,

JORNADA DE PORTES OBERTES (Entada lliure)

18 h

The Pinguins amb Reggae per xics

Concert destinat als més petits.

Espectacle dinàmic, alegre i participatiu on es presenta un repertori de cançons populars i d'autor d'arreu de Catalunya passades pel sedàs dels ritmes i les músiques jamaicanes.

19.30 h

Batak

Banda provinent del CUB, bucs d’assaig de Roca Umbert

Excitant proposta per fer ballar a tothom amb la fusió i barreja de ritmes, des de la rumba al reggae passant pel folk i l’ska.

24 h

The Marigold

Guanyadors del Rock a l’Ascenció de Granollers 2011

Una proposta de rock alternatiu que atraparà als més joves.

Dissabte 10,

INAUGURACIÓ DE LA PROGRAMACIÓ ESTABLE

22 h / obertura de portes 21 h

Oliva Trencada

Preu: 8 euros

Grup de Mallorca que barreja la música tradicional amb el folk pop anglosaxó. Ja porten quatre anys tocant i des del seu primer disc van sorprendre a tothom pel seu so. Ara, el seu tercer treball “Perleta Negra”  (LaCasaCalba Eds.) ens parla d'universos on tot és possible, lletres còmiques, quotidianes, poètiques i reflexives.

Dissabte 17

22 h  / obertura de portes 21 h

Joan Dausà i els Tipus d’Interés

Preu: 7 euros

Projecte que neix de la fusió de cançons escrites pel Joan, l’actor que posa la veu de Xavi Masdéu a Arròs Covat, i les diferents visions de músics amics. Es belluga entre entre la cançó d’autor, el pop i el folk. Ens presenta Jo mai mai, el seu primer disc.

Divendres 23

22 h  / obertura de portes 21 h

Mistu Mistu

Preu: 8 euros

Projecte visceral de Miquel Sospedra, baixista de Mazoni, Sanjosex, Safanòria i d'altres.

Dissabte 31

22 h

Inspira  / obertura de portes 21 h

Preu: 8 euros

Banda sòlida i rodada de cinc components amb Jordi Lanuza al capdavant. L'acompanyen Fer Acosta a les segones veus, acústica i omnichord, Cristian Diana a la guitarra elèctrica, Dario Vuelta al baix i Simon Williams a la bateria

En el document adjunt hi trobareu el dossier complet.