Més de trenta persones segueixen el curs sobre l'Edat Mitjana a Granollers i la comarca organitzat pel Museu

Les sessions, setmanals, s'allargaran fins al 2 de març, i les fan historiadors especialistes en cada àmbit

08 de Febrer 2011
+

Trenta-tres persones estan fent el curs sobre la vida a l'època medieval, organitzat pel Museu de Granollers i coordinat per la historiadora de l'art Cinta Cantarell. Els inscrits són de la ciutat i la comarca, tenen més de 16 anys i segueixen aquesta formació cada dimecres, fins al 2 de març, en sessions d'una hora i mitja, de la mà d'historiadors especialistes en cadascun dels àmbits tractats: Jaume Vilaginés, Jaume Dantí, Teresa Vinyoles, Cinta Cantarell i Carme Clusellas.

Les classes es fan al Museu, s'adrecen al gran públic i la inscripció costa 40 €. Aquesta és la segona proposta de píndola formativa del Museu, en col·laboració amb el Centre d'Estudis de Granollers. La primera, la passada tardor, va tractar sobre la prehistòria i la romanització a Granollers i la comarca, i hi van participar 27 persones. De cara al maig, es proposarà un nou curs, sobre el renaixement, segle d'or a la ciutat.

Aquest és el contingut del curs actual, sobre l'Edat Mitjana a Granollers i la comarca.

Programa

Dimecres 2 de febrer

De la vila a la parròquia. Paisatge i societat al Vallès medieval

A càrrec de Jaume Vilaginés, doctor en Història Medieval i professor

Entre els segles X i XII es van produir els canvis que van configurar els trets característics del paisatge rural tradicional, i que actualment les transformacions modernes estan modificant irreversiblement. L'emergència d'un grup social àvid de poder, els milites, va impulsar una nova organització social, més dinàmica i injusta. La parròquia, la masia, la figura de l'hereu i l'economia monetària són els llegats d'aquells canvis.

Dimecres 9 de febrer

La domus d'Olivet: senyors i pagesos a la Baixa Edat Mitjana

A càrrec de Jaume Dantí, historiador

Les relacions de domini i de dependència establertes entre els senyors, laics o eclesiàstics, i els pagesos van configurar una societat en la qual es multiplicaven els drets de propietat i els de jurisdicció, les rendes de la terra i l'exercici de la justícia. La crisi, des de mitjan segle XIV, i la guerra pagesa del remences abocarien a una nova realitat amb l'entrada al segle XVI.

Dimecres 16 de febrer

Viure a l'Edat Mitjana

A càrrec de Teresa Vinyoles Vidal, doctora en Història, especialista en història medieval

La història pot abordar-se des d'òptiques diverses. Hem optat per historiar la vida quotidiana, de manera que la història entri en relació amb la vida. Parlar de la vida quotidiana a l'Edat Mitjana no és fàcil. La vida de cada dia està formada per infinitat de detalls que sovint escapen al cronista i a l'historiador: cal cercar aquests detalls arreu de les fonts històriques i compondre després el quadre de la vida. Ho intentarem.

Dimecres 23 de febrer

Les arts medievals

A càrrec de Cinta Cantarell, historiadora de l'art

L’art medieval cobreix una llarga etapa que va del segle V al XV. Durant aquest temps es desenvolupen tota mena d’expressions artístiques, tot i que les més conegudes solen ser l’arquitectura, la pintura i l’escultura, romànica i gòtica, sobretot en el vessant religiós. Hi ha, però, d’altres disciplines com l’orfebreria, la ceràmica, els tapissos, el mobiliari... que també tenen centres de producció arreu, i que moltes vegades solen quedar en segon terme malgrat que eren representatives de la societat de l’època.

Dimecres 2 de març

L'Adoberia. Centre d'interpretació històrica del Granollers medieval

A càrrec de Carme Clusellas, directora del Museu

Visita comentada al Centre d'interpretació històrica, un espai idoni per conèixer i difondre el creixement i la transformació del Granollers medieval, caracteritzat per un ampli recinte emmurallat, un seguit d'oficis i activitats productives, entre les quals destaquen les relacionades amb la pell, i un mercat potent i diversificat.