Música de Ruera per commemorar els 75 anys del bombardeig

28 de Maig 2013
+

El dimarts 31 de maig de 1938, cinc avions italians Savoia S-79 van llançar sobre Granollers 60 bombes i 750 quilos de metralla. Eren les 9 i 5 del matí, una hora amb molt moviment. La gent anava amunt i avall: a l’escola, a la feina, a comprar. Només va ser un minut, però de conseqüències terribles: 224 morts, nombroses persones ferides i el centre de la ciutat ensorrat. 

Aquest any commemorem 75 anys d’aquell fet tràgic. Com cada any, ho fem per recordar les víctimes i per tornar a dir ben fort: Mai més! Per no oblidar els qui van patir aquell bombardeig i per recordar que ara mateix, en algun indret del món, hi ha persones amagades dins de refugis, per protegir-se de les bombes llançades sobre les ciutats. Per desitjar que Mai més es produeixin fets com aquells, ni aquí ni enlloc. 

En el marc de la commemoració del 75è aniversari del bombardeig, els alumnes de Batxillerat Artístic de l’Institut Celestí Bellera, dirigits per Marta García Otín, presenten la seva creació artística “26 en desconcert”. Un treball de reflexió sobre les guerres i la violència que es podrà veure diumenge 2 de juny a les 19 h al Teatre Auditori de Granollers, amb el patrocini de la família Jonch-Sampere, molt vinculada al Centre de Cultura per la Pau.

Música de Ruera

Amb motiu del 25è aniversari de la mort de Ruera, l’Escola Municipal de Música Josep M. Ruera ha preparat un seguit d’activitats durant tot el curs. En la commemoració del bombardeig ens en presentaran algunes. 

Maig del 38: música per al record un concert de peces del mestre, interpretades pels alumnes de l’escola. Acompanyaran les peces musicals una introducció sobre la vida i l’obra del músic a càrrec de l’historiador Joan Garriga i la musicòloga Anna M. Piera. El concert tindrà lloc dijous 30 de maig a les 19.30 h a la Sala Francesc Tarafa.

Alumnes de primer i segon de Primària de l’Escola Pereanton i alumnes de l’Escola Municipal de Música seran els protagonistes de l’espectacle Els petits canten Ruera, que es farà el 31 de maig a les 18 h de la tarda a la Porxada.

També l’Agrupació Sardanista de Granollers s’ha sumat a la commemoració amb una ballada de sardanes el dia 31 a la tarda, amb la cobla Jovenívola de Sabadell, que interpretarà, entre d’altres, les sardanes Sota la parra i A l’entorn de la Porxada, del mestre Ruera.

Velando a Julio

El grup Filomena Teatre presenta el dissabte 8 de juny Velando a Julio, una obra ambientada a la Barcelona de l’any 1938, amb els bombardejos sobre la ciutat com a rerafons de les vides dels personatges. 

Guia de lectura

Les biblioteques de Granollers, Can Pedrals i Roca Umbert, i la de Canovelles, Frederica Montseny, i Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, han editat la guia de lectura Memòries de la Guerra Civil, reptes de pau, que recull gran part de la documentació sobre la Guerra Civil, els seus efectes sobre la població i la cultura de pau disponible en aquests equipaments. Aquesta guia proposa llibres, audiovisuals i un ampli apartat de recursos electrònics; destaca un apartat vinculat a la guerra aèria:

bombardeigs, refugis...