Més de 80 persones participen a les III Jornades de Laboratoris de Lectura

L'alcalde i el diputat delegat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona han inaugurat aquest matí unes jornades pioneres a Catalunya, que ja arriben a la tercera edició

04 de Juliol 2014
+
Carles Combarros, Josep Mayoral i Alba Barnusell han inaugurat les jornades, aquest matí
Aquest matí s'han inaugurat les III Jornades de Laboratoris de Lectura a la Biblioteca de Roca Umbert, amb presència de  l'alcalde, Josep Mayoral; el diputat delegat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Carles Combarros; i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Granollers, Alba Barnusell. Més de 80 persones participen enguany a les jornades, professionals dels àmbits de les biblioteques, l'educació i la cultura (bibliotecàries i bibliotecaris, docents, artistes...) procedents de tot el territori (comarques de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), i també de Mallorca, València i Andorra. 
 
Carles Combarros ha anunciat que a partir de la tardor la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació disposarà dels laboratoris portàtils, "per poder replicar els laboratoris arreu, una iniciativa essencial pel paper clau de la lectura i la comprensió en un món globalitzat".  L'alcalde, per la seva banda,  ha destacat "la passió de Granollers per l'educació" així com "el servei essencial que presta la biblioteca en l'educació i la cohesió de la ciutat". Seguidament, Glòria Gorchs, impulsora i ànima dels laboratoris de Roca Umbert, ha presentat el fil conductor d'unes jornades que són pioneres a Catalunya i que enguany es dediquen a destacar el paper dels editors "en la creació d'universos dins dels llibres". Ella mateixa ha explicat que entre tots els participants haurien de ser capaços aquests dos dies d'omplir les maletes que hi havia a l'escenari, del bagatge lector que han d'assolir els lectors de fins a 15 anys per esdevenir persones "sensibles, amb esperit crític i capacitat d'emoció".
 
Sota el títol "Camins lectors: el bagatge literari i cultural dels infants", les jornades que han començat avui es proposen analitzar el corpus literari i cultural que caldria treballar als laboratoris de lectura familiars perquè un lector, quan arriba a l'adolescència, no només sàpiga descodificar un text, sinó també tenir les habilitats, capacitat i sensibilitat que li permetin gaudir de tot tipus de lectura.  Amb aquest objectiu, la  jornada transcorre per cinc camins: l'esperit crític;  la sensibilitat poètica;  l'enginy, la ironia i l'humor intel·ligent; l'educació visual; i el valor experimental i gust per la descoberta, cinc àmbits que aborden avui professionals del món de l'edició, l'escriptura,  el teatre i la il·lustració. Vicente Ferrer, editor de Media Vaca, parla sobre la vida secreta dels llibres; Joan Rioné, director teatral, escriptor i editor de Piscina. Un Petit Oceà, del calaix de l'artista i el diàleg entre l'objecte i el llibre; Arianna Squilloni, escriptora i editora de A Buen Paso, aborda el tema de l'humor en la literatura infantil i juvenil; Marta Ardite, historiadora de l'art i fundadora de la galeria granollerina Ilustrarium, parla sobre l'art de la il·lustració; i Juanjo Oller, editor de Milimbo, se centra en el gust per la descoberta literària. 
 
El segon dia de les jornades servirà per conèixer bones pràctiques relacionades amb els nous laboratoris portàtils que ha confeccionat la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, per explicar  l'experiència de l'escola Lluís Millet del  Masnou i per dur a terme una dinàmica de treball. 
 
Aquestes seran les terceres jornades de laboratoris de lectura organitzades per la Biblioteca Roca Umbert, una institució que, des de fa 8 anys, organitza un cop al mes els laboratoris de lectura, una activitat per a les famílies amb infants que es planteja com un espai per experimentar amb la lectura des del punt de vista sensorial, artisticocreatiu, lúdic... per transmetre que llegir pot ser una experiència amb moltes possibilitats, creativa i plaent. L'activitat, que condueix la bibliotecària i especialista en literatura infantil i juvenil Glòria Gorchs,  parteix de llibres de molta qualitat que es donen a conèixer entre els lectors.  
 
Les primeres jornades, l'any 2012, van servir per definir què és un laboratori de lectura i les segones van centrar-se en els models creatius per a l’experiència lectora dels infants. 
 
Les jornades, que VOTV emet via streaming,  són una iniciativa de la Biblioteca Roca Umbert i tenen el suport de l'Ajuntament de Granollers i de la Diputació de Barcelona.