Les escoles tracen camins de paraules, dins de la programació "Granollers, Vila Oberta a la Pau"

700 alumnes recorden el 70 aniversari de l'alliberament dels camps de concentració, amb una activitat que vol demostrar la força de les paraules

29 de Maig 2015
+
Els nens i nenes col·locant les pedres amb missatges de pau en el camí traçat a la plaça de Maluquer i Salvador. Foto: Toni Torrillas
Els propers dies continuen les activitats de la programació "Granollers, Vila Oberta a la Pau" que commemora el 77è aniversari del bombardeig que va patir la ciutat durant la Guerra Civil. 
 
Un any més, les escoles se sumen a la commemoració. Aquest divendres, 29 de maig, els centres comencen l'activitat acadèmica amb la lectura d'un manifest unitari que recorda el bombardeig del 31 de maig de 1938 i que expressa el compromís dels més joves amb la pau. Després, els alumnes de 4t de primària participaran en l'activitat "Camins de paraules", que tindrà lloc a la plaça Maluquer i Salvador entre les 9 i les 12 del matí. En aquesta ocasió, els alumnes han treballat a classe el record del fet històric dels camps de concentració nazis construïts durant la II Guerra Mundial a tot Europa (centrant-se especialment en Mauthausen, on van estar presos molts republicans espanyols), i han plasmat en paraules escrites en pedres els sentiments i emocions que els evoquen uns fets que van provocar la mort de milions de persones. Les pedres, totes diferents, serviran per transmetre el valor de la diferència  i, alhora, la força de les paraules. La gran pedrera del camp ha inspirat l'activitat conjunta: la construcció d'un camí de paraules basat en els valors democràtics, la convivència pacífica i la cultura de la pau arreu del món, que s'anirà fent sumant els esforços i el resultat del treball de totes les escoles. 
 
A partir de les 9 del matí, els grups d'escolars han arribat a la plaça de Maluquer i Salvador per col·locar les pedres en el camí. Les escoles Pereanton i Ponent  han preparat una cançó, que interpretaran en arribar a la plaça. Els alumnes de Pereanton ho faran a les 9 h i els de Ponent,  a les 9.30 h. En total  hi participaran 16 escoles, a més d'alumnes del Centre Montserrat Montero i usuaris de l'Espai Actiu de la Gent Gran. A la tarda, els infants dels Centres Oberts acabaran aquest traçat col·lectiu de camins de paraules.     
 
Diumenge, 31 de maig, el cementiri acollirà el memorial al 77è aniversari del bombardeig i l'homenatge a les víctimes. Hi participarà el Cor Plèiade, sota la direcció de Júlia Sesé, i com cada any començarà a les 9 del matí, l'hora en què la ciutat va patir l'atac aeri. Enguany, a més de representants de diferents ajuntaments, també hi participarà el ministre de l'ambaixada del Japó a Espanya,  Keiichiro Morishita, que s'ha volgut sumar a l'acte memorial. Aquest any es commemora el 70è aniversari del bombardeig atòmic de les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki, que a Granollers es va recordar amb una exposició al Museu durant el mes de febrer passat. Aquest 31 de maig, les ciutats japoneses i Granollers compartiran novament el record dels bombardejos i el desig de pau. 
 
Tot seguit, es farà la caminada al bosc de la Pau, situat a la llera dreta del riu, una activitat que tindrà dos recorreguts (a les 10 començarà el llarg, des del cementiri; i  a les 11, el curt, sortirà de Can Jonch).  A l'arribada, cap a les 11.30 h, es farà una lectura de poemes, amb la col·laboració de l'Ateneu de Granollers. 
 
El mateix diumenge, a les 6 de la tarda, el concert del Cicle de Música Sacra de l'església de Sant Esteve se suma al record de les víctimes, amb el "Rèquiem de Sancho Marraco: de vencedors i vençuts (Granollers 1938, In Memoriam)". 
 
Durant aquest el cap de setmana, hi haurà jornada de portes obertes als refugis visitables de la ciutat: el de la plaça de Maluquer i Salvador, divendres, de 17 a 20 h; dissabte, d'11 a 13 h i de 17 a 20 h; i diumenge, d'11 a 13 h. I el de Porxada, amb accés des del vestíbul de l'Ajuntament, que obrirà divendres, de 17 a 20 h; i dissabte, d'11 a 13 h i de 17 a 20 h.   
 
Les activitats continuen el primer cap de setmana de juny, amb una sortida, el dissabte 6, al CIARGA, el Centre d'Interpretació de l'Aviació Republicana i la Guerra Aeri (Santa Margarida dels Monjos), en el marc de la visita a la Biblioteca Roca Umbert de l'escriptora Tània Juste, autora de la novel·la "Els anys robats". El diumenge 7, l'itinerari de ciutat, amb sortida a les 11 h al Museu, farà un recorregut pels indrets on van caure algunes de les bombes. Els participants entraran al refugi de la pl. de Maluquer i Salvador, i acabaran l'activitat a Can Jonch (cal fer reserva prèvia, tel. 93 842 68 41). 
 
D'altra banda, fins al dia 18 de juny es pot visitar a Can Jonch "Mauthausen, l'univers de l'horror", una exposició que té la col·laboració de l'Amical de Mauthausen.