L'Arxiu Municipal de Granollers rep de l'Associació Cultural el primer fons audiovisual d'una entitat

Pel·lícules del seu Cineclub, realitzades i conservades per Lambert Botey Prat, una aportació que es completarà amb futures donacions vinculades a aquesta associació

22 de Novembre 2011
+

L'alcalde, Josep Mayoral, i Lambert Botey, en representació del Cineclub de l'Associació Cultural de Granollers, han signat el document contractual que regula la titularitat, la conservació i el tractament arxivístic d'una nova donació. Es tracta de 9 pel·lícules realitzades i conservades per Lambert Botey, que constitueixen el Fons Cineclub de l'Associació Cultural de l'Arxiu Municipal de Granollers, on es conservarà i custodiarà. El nou fons audiovisual, el primer d'una entitat, es completarà amb futures donacions, individuals o col·lectives, vinculades a aquest Cineclub, creat l'any 1950 i recentment guardonat amb el premi José María Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs al millor cineclub de 2010.

Amb l'acte d'avui, es formalitza el traspàs de la titularitat d'aquestes pel·lícules a l'Ajuntament. Aquesta cessió de drets inclou la possibilitat de digitalitzar-les i de fer-les accessibles a Internet. Com amb altres donacions, l'Ajuntament assumeix, també, el compromís de fer-ne el tractament arxivístic necessari (descripció, classificació, identificació i localització) per posar aquestes pel·lícules a disposició pública.

A partir d'ara, el donant i l'Arxiu Municipal de Granollers treballaran conjuntament per gestionar la cessió de drets dels autors de les pel·lícules que integraran aquest Fons.

 

Pel·lícules de ficció i documentals

Les filmacions que ha donat Lambert Botey són de temàtica variada. N'hi ha de ficció i també documentals, dels anys seixanta, setanta i principis dels vuitanta. Les va rodar ell mateix, algunes, en solitari i d'altres, amb la col·laboració d'alguns cineastes més vinculats al Cineclub de l'Associació Cultural.

Adjuntem l'inventari que l'Arxiu Municipal de Granollers ha fet d'aquestes pel·lícules, en format Super 8. Algunes, en blanc i negre i d'altres, en color.

 

Testimonis locals

Totes les filmacions anteriors a l'aparició de la televisió local es consideren patrimoni documental i, per tant, document d'arxiu. Per aquest motiu, la seva conservació esdevé molt valuosa per a l'Arxiu Municipal de Granollers, que, amb aquestes gravacions -sovint en mans de particulars-, completa les dades que altres documents aporten sobre la vida i la història de la ciutat.

Amb el pas del temps, les pel·lícules antigues esdevenen destacats testimonis locals, motiu pel qual la importància de dipositar-les en un arxiu públic és rellevant, per reviure la realitat de circumstàncies i fets passats.