L’alcalde d’Hiroshima fa referència als 30 anys d’existència d’Alcaldes per la Pau en la Declaració de Pau del 6 d’agost

Granollers lidera, des de fa anys, la gestació del moviment a Espanya

06 d'Agost 2012
+

Avui, 6 d’agost, fa 67 anys que la ciutat d’Hiroshima va ser destruïda per una bomba atòmica. Tres dies més tard, el 9 d’agost, seria Nagasaki la segona víctima d’un atac nuclear. Les dues ciutats japoneses van crear Alcaldes per la Pau  (Mayors for Peace) l’any 1982, amb l’objectiu de treballar amb altres ciutats d’arreu del món per la pau i per l’abolició de les armes nuclears. Actualment, la xarxa compta amb més de 5.300 ciutats membres, que representen mil milions de persones, que treballen per assolir un món en pau lliure d’armes nuclears.

300 pobles i ciutats de l’Estat espanyol són membres d’Alcaldes per la Pau, 200 dels quals són de Catalunya. El novembre de 2011, Granollers, que lidera, des de fa anys, la gestació del moviment d'Alcaldes per la Pau a Espanya, va acollir la celebració de la 8a Conferència Executiva de l’entitat, amb la participació d’alcaldes i representants de ciutats d’arreu del món, entre ells, els alcaldes d’Hiroshima i de Nagasaki, a més de l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, com a un dels vicepresidents de l'organització.

Des de l'any 2005, Granollers és una de les ciutats adherides al moviment d'Alcaldes per la Pau i, des de 2009, forma part de la seva executiva mundial.

L’alcalde Kazumi Matsui, president d’Alcaldes per la Pau, ha expressat, davant dels milers de persones assistents a la cerimònia, la determinació de la ciutat d’Hiroshima de no deixar que s’oblidi la tragèdia que van viure les persones que van patir el bombardeig, de preservar la seva memòria i de treballar perquè es compleixi el seu desig de viure en un món lliure d’armes nuclears. També ha tingut un record per a les víctimes de l’accident de la central nuclear de Fukushima i ha demanat al govern del Japó una nova política energètica que garanteixi la seguretat de la ciutadania.