Ha acabat la naturalització d'un quilòmetre més de la llera del Congost

L'actuació és un dels projectes guanyadors del III CONCURSO DE PROYECTOS PARA EL INCREMENTO DE LA BIODIVERSIDAD, organitzat per la Red de Gobiernos Locales + Biodiversidad 2010

17 de Juliol 2012
+

Ja s'ha completat la intervenció mediambiental que es feia, des de la passada tardor, al riu Congost. Els treballs s'han centrat en la llera propera al Parc Firal, però han beneficiat també altres espais del riu, aigües amunt. Amb aquesta actuació, s'hi afavoreix la biodiversitat i es dóna continuïtat a anteriors treballs de naturalització de la llera del Congost, fets a Can Cabanyes i a Palou.

L'actuació completada, ara en fase de manteniment, correspon al projecte premiat, l'any passat, amb 25.000 euros, a la tercera edició del Concurs de projectes per a l'increment de la biodiversitat, una convocatòria de la Red de Gobiernos Locales + Biodiversidad 2010.

Accions innovadores

Els treballs de naturalització i creació d'hàbitats al Congost s'han portat a terme, al llarg d'un quilòmetre del riu, amb algunes accions innovadores per recuperar-hi la fauna i la flora. Amb aquesta intervenció, s'han acomplert els objectius del projecte:

  • crear planes d'inundació al llit del riu, amb l'endarreriment de l'escullera, en un tram de 100 metres, a la llera del Parc Firal (actuació innovadora a Catalunya)
  • crear una zona humida de 500 m2 al sobreeixidor de la mina d'en Joanet (parc del Lledoner) per afavorir la flora fluvial i les comunitats d'amfibis
  • potenciar la recuperació d’espècies no retrobades des de fa desenes d’anys (com ara, la lisimàquia)
  • fomentar la diversitat vegetal pròpia de la riba, amb plantacions arbustives
  • instal·lar caixes/nius per millorar el poblament d'ocells (com el xot, un petit rapinyaire nocturn en vies de recuperació; la gralla, que progressivament repobla la comarca, i les orenetes, que s'han beneficiat d'unes caixes/nius instal·lades als ponts de la ronda Sud i al pont per a vianants)
  • eliminar les espècies vegetals invasores que empobreixen l'ecosistema fluvial (hi destaquen treballs d'assaig de control de la nyàmera)
  • augmentar la connectivitat longitudinal del riu, facilitant la circulació de la fauna aquàtica, amb la construcció de passos per a peixos
  • preservar i millorar la bassa temporal de la mina del Molí de Can Many (al costat del pont per a vianants del Parc Firal) i la bassa de la mina d'en Joanet (sud i nord, respectivament, del pont de la plaça de la Constitució)
  • redactar un inventari de vegetació (s'ha detectat, per primera vegada a Granollers, l'espècie herbàcia gatassa (Rannunculus ficaria).

Una de les actuacions més destacades d'aquest projecte ha estat la millora de l’estat ecològic i l'ampliació de superfície de la zona humida associada al sobreeixidor de la mina d’en Joanet, al parc del Lledoner. En aquest cas, els treballs han consistit en tornar a configurar la morfologia del terreny, per evitar que l’aigua de la mina s’escoli directament cap al riu (s'ha aixecat una mota de 30 m de longitud i 60 cm d’alçada i s'ha excavat el terreny per crear zones d’aigües lliures (55 m2). Posteriorment, s'han eliminat les espècies herbàcies exòtiques i la revegetació de l'entorn de la zona humida, mitjançant dues bosquines arbustives i espècies herbàcies autòctones d'elevat interès ecològic i paisatgístic (salicària, espargani, lisimàquia...).

L'empresa Aprèn Serveis Ambientals ha executat aquest projecte.